Stedentrip Oslo

 © Mini Expedities 
blik op fjord met veerboot in oslo

14 december 2019

door Joanne in Bestemmingen

Oslo is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een stedentrip in de buurt van bergen. Maar Oslo is een heel leuke, bruisende stad. Het ligt aan het Oslofjord én aan de Oslomarka. Noorwegen is natuurlijk bekend van fjorden en bergen. Met een citytrip naar Oslo heb je gelijk allebei te pakken. Je bent aan een fjord geweest, je kunt zo een Noorse fjell oplopen en de bruisende stad ontdekken die daar tussen ligt. Het enige nadeel van een stedentrip naar Oslo? Het ligt niet om de hoek.

Ontdek het fjord

Een stedentrip naar Oslo begint bij het Oslofjord, een grote plas water, met allemaal havenarmen en vertakking. Oslo is een stad die hard aan het groeien is en vooral langs het water ontdek je dan ook veel nieuwe wijken. Oslo probeert duurzaamheid daarbij voorop te stellen. In 2019 is het de Europese Groene Hoofdstad geweest. Op het water is altijd wat te beleven. In het fjord liggen eilanden, waar kleine bootjes en pontjes tussen varen. Maar je kunt je ook eindeloos vermaken met het bekijken van de grote cruiseschepen en veerboten.

Havnepromenaden

Langs de oever van het water is een havenpromenade aangelegd, de Havnepromenaden in het Noors, een aaneensluitende wandelstrip van oost naar west. Wandelend langs het water kom je langs moderne nieuwe wijken, hippe tentjes en haventerrein. Laat je bijvoorbeeld verrassen door het nieuwe operagebouw. Je wandelt zo het dak op. Neem wel een zonnebril mee, het witte steen brandt aan je ogen. Bekijk tijdens je stedentrip naar Oslo ook de fijne plekken aan het water die speciaal voor het zwemmen zijn aangelegd; hoge torens voor het duiken en ook wat beschuttere strandjes voor de kleintjes. 

Genieten langs de havenpromenade (Foto: © Mini Expedities)

Wandelen op de Oslomarka

De andere grote trekker is de Oslomarka, de grote groene heuvels ten noorden van de stad. Vanuit de stad kun je hier echt snel komen. Neem bijvoorbeeld een treintje het gebied in of begin je wandeltocht met een bezoek aan Holmenkollen, de skischans van Oslo. Dit is voor veel Noren het centrum van de stad. Het is het trainingscentrum voor langlaufen en biathlon. Daarnaast is de skischans een museum over de historie van het Noorse schansspringen en langlaufen. Neem een kijkje van bovenaf, je hebt een prachtig uitzicht over de stad. De Oslomarka zelf bevat een wirwar aan wandelpaden, met tussendoor leuke berghutten en restaurants. Op de Oslomarka proef je echt de Noorse fjellcultuur.

Ook interessant:

Kunst uit het noorden

Oslo heeft een rijk verleden en dat vind je terug in de vele leuke musea die je kunt bezoeken tijdens je stedentrip. De musea in Oslo gaan onder andere over het vikingverleden of de vele poolexpedities. Je kunt hier makkelijk een paar dagen in musea doorbrengen, als je dat wilt. Maar nog leuker is het om naar buiten te gaan. Bezoek vooral de beeldencollectie in het Vigelandpark, midden in het Frognerpark. Gustav Vigeland was een kunstenaar die allemaal beelden maakte van mensen, maar dan net iets te groot en net iets te dik. In dit park vind je een collectie met meer dan 200 beelden in graniet, brons en smeedijzer. Deze beelden en het park zijn in de eerste helft van de 20e eeuw gemaakt.

Shoppen in Oslo tijdens je stedentrip

Een stedentrip naar Oslo kan niet zonder shoppen. Het echte winkelcentrum is verrassend. Groter dan je denkt, met veel leuke winkels en barretjes. Het is eigenlijk een stuk hipper dan je zou verwachten. Voor bergliefhebbers interessant: de stad heeft een grote hoeveelheid outdoorwinkels van eigen Noorse merken. Misschien heeft dit wel iets te maken met het Noorse weer. Verder vind je in de stad allerlei winkels met Noorse breiwerken, rendierhuiden en nog veel meer Noors spul. Zoek je een (koffie)barretje, dan is er ook veel keuze. Wil je daar een echte Noorse wafel bij? Dan zul je in de deze moderne stad toch even goed moeten zoeken.

Ontdek verrassend hippe barretjes tijdens je stedentrip Oslo (Foto: © Mini Expedities)

Zomervakantie tips