11 tips voor een familievakantie bij Bad Kleinkirchheim

 © Kärnten Werbung, Franz Gerdl 
wandelen met de familie Bad Kleinkirchheim

12 november 2019

door Joanne in Bestemmingen

Bad Kleinkirchheim: het is misschien niet bij iedereen bekend, maar zoek je een goede plek om te ontspannen en van de bergen te genieten, dan is het zeker een aanrader! Het is een 'Alpine wellness' bestemming met kuurbaden in echte thermen en hotels. Maar Bad Kleinkirchheim is daarmee niet alleen geschikt voor wellnessbezoekers. De plaats is een heerlijk uitgangspunt voor familievakanties. De bijzondere bergen, een aantal frisse meren en bezienswaardigheden dichtbij het dorp, maken het een fijne plek voor elk gezin. 

#1. Makkelijk bereikbaar

Bad Kleinkirchheim is een klein en gezellig dorp en makkelijk te bereiken. Het is een perfect uitvalsbasis voor een familievakantie. Je rijdt vanuit Nederland, via Salzburg tot aan Seeboden over de A10. Daarna rijd je, in zo'n 40 minuten, langs de Millstättersee (een tussenstop waard!), naar Bad Kleinkirchheim. Reken maar dat de kinderen op de achterbank blij worden van de uitzichten. 

Bad Kleinkirchheim familievakantie
Bad Kleinkirchheim nodigt uit om buiten te spelen (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

#2. Waterpret in Bad Kleinkirchheim 

Bij de omliggende meren Falkertsee, Millstättersee, Feldsee/Brennsee en Afritzer See, kun je terecht om te zwemmen. Maar natuurlijk ook andere activiteiten, zoals kajakken, suppen en surfen. Wil je iets meer adrenaline, dan is raften op de Möll rivier misschien iets voor jou. De Möll ligt wel iets verder weg van Bad Kleinkirchheim, maar het is één van de meest aantrekkelijke raftingrivieren in de Oostelijke Alpen. Helder schoon water, een onbelemmerde route en verschillende moeilijkheidsgraden, maakt dit een leuke belevenis voor de hele familie. 

#3. Bezienswaardigheid Granatium

Alles te weten komen over graniet? Dat kan in het Granatium. Uiteraard is er een expositie, zodat je alles kunt leren over deze bijzondere steen. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Buiten vind je allerlei materialen waar je over leert en waarmee je zelf graniet gaat zoeken. Eenmaal gevonden? Ter plekke wordt de steen geslepen en zie je wat er allemaal mee kan. Leuk voor jong en oud.

#4. Met de kinderen wandelen in Bad Kleinkirchheim

In de omgeving vind je honderden kilometers aan wandelpaden voor alle niveaus. Zelfs direct vanuit het dorp beginnen een aantal wandelingen. Rond Bad Kleinkirchheim wandel je tussen de 1050 en 2500 hoogtemeter. Verder kun je een van de zomerliften nemen of natuurlijk biosferenpark Nockberge gaan ontdekken! Leuk voor families zijn de themawandelingen en huttentochten. De Wander-Thermen-Bus brengt je weer terug bij je beginpunt.

Wandelen in Bad Kleinkirchheim
Je kunt heerlijk wandelen in Bad Kleinkirchheim (Foto: © Franz Gerdl, Kärnten Werbung)

#5. Kunst- en natuurproject 'nock/art'

'Nock/art' is een bijzonder project in de bergen rondom Bad Kleinkirchheim. Het is een expositie van kunstwerken van bekende, internationale en hedendaagse kunstenaars. De kunstwerken van 'nock/art' vind je in de natuur. Daarmee zijn de kunstwerken toegankelijker voor de hele familie, namelijk buiten op een berg en niet in een museum. De expositie bestaat uit zes wandelroutes in de directe omgeving van Bad Kleinkirchheim.

#6. Heidialm

Heidialm is een alm die dichtbij de Falkertsee ligt. Met meer dan 100 beelden wordt het leven van Heidi (die uit het boek) getoond. Hoe heerlijk is het om op een alm te wonen! De kinderen kunnen vissen, murmeltieren spotten, van een grote glijbaan glijden en spelen op de buitenspeelplaats of het bewegingsparcour afgaan. Genoeg te doen dus!

Bad Kleinkirchheim familievakantie
De Millstättersee is niet ver weg (Foto: © Millstättersee, Gert Perauer)

#7. Alpenwildpark Feld am See

Wat ooit, in de jaren 80, begon met een aantal herten en moeflons is nu een ruim wildpark, met 3 verschillende musea en een kinderboerderij. Een fijn uitje voor het hele gezin. Als je de beesten helemaal moe bent, kun je bijkomen in het restaurant. 

#8. Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

Vanuit Bad Kleinkirchheim vallen je oog op de opvallende ronde toppen van de Nockberge. Deze bergen worden ook wel het groene hart van de Alpen genoemd. UNESCO heeft dit nationale park in 2013 de titel Biosphärenpark gegeven. De bekendste route is de etappe van de Alpe Adria Trail, maar er lopen allerlei wandel- en fietsroutes door het park. Naast wandelen en fietsen, kun je ook over de 35 kilometer lange Alpenweg, de Nockalmstraße, met de auto van het uitzicht genieten. Langs de route vind je allerlei informatie over de 'Nocky Mountains' en hun ontstaansgeschiedenis. Leuk voor jong en oud.

Ook interessant:

#9. Musi Open Air Festival

In Bad Kleinkirchhein is 2x per jaar een groot muziekfestival. Eenmaal in de winter en eenmaal in de zomer komen de liefhebbers van volksmuziek en schlagers helemaal aan hun trekken. Verwacht een week vol verschillende programma's en twee dagen vol muziek. Het hoogtepunt is natuurlijk de laatste avond, waarop de live-televisie registratie plaatsvindt.

Bad Kleinkirchheim familievakantie
Sommer Open Air in Bad Kleinkirchheim (Foto:  © Bad Kleinkirchheim, Arno sen. Gruber) 

#10. Manege Nockalm

Bij Bad Kleinkirchheim komen paardenliefhebbers ook aan hun trekken. Bezoek Manege Nockalm om alles te leren over paardrijden. Je kunt een begeleide tocht door de omgeving maken of met de hele familie in de huifkar voor een tocht in de omgeving. 

#11. Ontspannen in Bad Kleinkirchheim

De naam Bad Kleinkirchheim verwijst naar een wellness cultuur die lang geleden begon. De plaats heeft verschillende spa's, kuuroorden en andere wellness centra. De bekendste kuuroorden van Bad Kleinkirchheim zijn Thermen Römerbad en Therme St. Kathrein. St. Kathrein is gebouwd op de resten van de Augenquelle bronnen, die al sinds de middeleeuwen in gebruik zijn. St. Kathrein promoot Familie en Gezondheid. Dus ook kinderen kunnen terecht in de thermen, er is een kinderbad en een fijne glijbaan.

Zomervakantie tips