Bike en hike in Livigno: op de fiets en te voet naar ruim 3000 meter

Mountainbiken in Livigno

8 augustus 2019

door Richard in Fietsen/MTB

Het Italiaanse Livigno biedt een uitgebreid netwerk van 1500 km aan fiets-, mountainbike- en wandelpaden. Nadat we de verschillende wandelingen die vanuit het dorp beginnen, hebben gedaan, zijn we wel benieuwd hoe de uitzichten er aan het eind van het dal uitzien. Helaas is dat best ver weg. Een e-bike zou in dit geval een goede oplossing zijn om snel veel kilometers en hoogtemeters te overbruggen. Maar een fietstocht tot de hoge toppen is helaas niet mogelijk omdat de bergen daar te steil zijn. Het laatste stuk zal dus sowieso te voet moeten. Wat zijn de mogelijkheden wanneer je deze twee gaat combineren?

Met de e-bike de eerste 500 hoogtemeters overbruggen

De volgende dag huren we een e-mountainbike met als doel richting het zuiden te fietsen en daar een wandeling te maken. Vanuit het dorp Livigno kun je het fietspad opdraaien naar het zuiden, richting Forcolapas. Eerst rijd je nog op asfalt, maar dat gaat langzaam over in gravel en later in gravel en rotsen. Het wordt steeds rustiger op de weg en je komt echt in de bergwereld terecht. De gehele weg gaat geleidelijk omhoog. Het is wel lekker om een e-mountainbike te hebben, zodat we nog genoeg energie over hebben om een flinke wandeling te maken. Het laatste stuk weg is wel heel steil, met power op full lukt het net om boven te komen bij de Forcolapas op 2315 meter. De eerste 500 hoogtemeters zijn overbrugd.

Ook interessant:

Lago Vago: klein helder bergmeertje

De fiets kun je stallen links bij het restaurant (vergeet niet om een slot mee te nemen). Na een goede kop cappuccino en een heerlijk taartje, gaan we te voet verder. Vanaf de Forcolapas beginnen de verschillende wandelingen. Wij kiezen voor “Al Vach”. Dit pad loopt naar de top van Monte Vago (3059 meter). Het pad is niet heel technisch en niet zo steil en het uitzicht wordt steeds mooier tijdens het wandelen. Aan de ene kant zie je de vallei waarin het dorp ligt en aan de andere kant een steeds mooier uitzicht op het Piz Palu Bernina gebergte. Halverwege de wandeling, na ongeveer 1,5 uur, bereik je een klein en heel helder bergmeertje: Lago Vago. Dit zou een mooi einddoel kunnen zijn, waarna je kunt omkeren en weer teruglopen. Maar wij gaan door.

Lago Vago
Het Lago Vago heeft een prachtige kleur

Pittige klim naar Monte Vago (3059 meter)

Ben je een goede wandelaar en kun je meer technische stukken aan, dan kun je verder lopen en ervoor kiezen de om de top van de Monte Vago te beklimmen. Let op: het is geen gemarkeerd wandelpad en je moet over een redelijk steile graat lopen. Maar wanneer je dit stuk hebt beklommen, dan wacht je een fantastisch uitzicht op het Berninagebergte in Zwitserland. De weg naar beneden is hetzelfde als omhoog. Eenmaal terug op de Forcolapas is het ook wel heel erg fijn dat je op de fiets weer terug kunt. Wanneer je wat wilt eten, dan kun je prima terecht bij Rifugo Tridenta. Maar het is nog geen etenstijd, dus wij gaan met de fiets naar beneden richting Livigno.

Klim Monte Vago
Het laatste stuk naar de top is behoorlijk klauteren (Foto: © Fabio Borgo)

Conclusie: je komt ver en hoog

De combinatie van e-biken en wandelen in Livigno is ons erg goed bevallen. Met de fiets leg je snel een grote afstand af en de afwisseling van beweging is ook fijn voor de benen. Kortom, erg leuk om te doen!

mountainbiken livigno
Met de e-bike fiets je gemakkelijk omhoog (Foto: © Fabio Borgo)
De weg gaat relaxed omhoog
Wandelen Livigno
Volgens de bordjes is het vanaf de Forcolapas ongeveer 2,5 uur wandelen naar het meertje
wandelen in Livigno
Het eerste stuk van de wandeling is niet moeilijk

Zomervakantie tips