De vulkaan Etna beklimmen

De vulkaan Etna beklimmen

24 augustus 2016

door Miranda in Wandelen

Bij Sicilië denk je misschien niet direct aan bergen, maar wel aan de ruim 3.000 meter hoge vulkaan de Etna. We maken een rondreis over het eiland en zijn een paar dagen in de buurt van deze imposante “schoorsteen”. We slapen in agriturismo Galea, die bijna aan de kust ligt, met uitzicht op de Etna. Als we ’s ochtends wakker worden kijken we direct of het een mooie dag is om de Etna te beklimmen. De vulkaan ligt namelijk vaak in de wolken en we willen wel wat zien. Op dag 3 is het zo ver: strakblauwe lucht. We gaan!

Stromen lava

Met de auto rijden we naar de zuidkant van de Etna. Via een prima weg kun je tot 1900 meter hoogte rijden. Het vulkanische landschap is indrukwekkend; je ziet de lavastromen duidelijk in het landschap. We parkeren de auto en lopen als eerste naar de krater Monti Silvestri. Een korte maar behoorlijk steile klim, met losse stenen. Het is een leuk gezicht hoe iedereen hier omhoog klimt; de één op stevige schoenen, terwijl de ander het op teenslippers probeert, wat niet meevalt. Daarna willen we écht omhoog de Etna op. Er is een gondel die je naar 2500 meter brengt, maar wij besluiten te gaan lopen.

Parkeerplaats Etna
De parkeerplaats op 1900 meter bij de gondellift naar de Etna

2 stappen omhoog, 1 naar beneden

De meeste bezoekers gaan met de lift omhoog, wat we eigenlijk goed kunnen begrijpen. Het is een pittige klim. Wij banen ons een weg omhoog over de vele losse stenen, wat niet meevalt. Op steile stukken is het 2 passen omhoog en je glijdt er met hetzelfde tempo weer 1 naar beneden. Toch genieten we van de klim. We komen maar enkele mensen tegen en de uitzichten zijn super. Na 1,5 tot 2 uur komen we - moe maar voldaan - aan bij het bergstation van de gondel op 2500 meter. Toeristen die onvoorbereid naar boven zijn gegaan met de lift kunnen hier bergschoenen of een warme jas huren.

Beklimmen van de Etna
De losse stenen maken de weg omhoog best pittig

De laatste klim naar de krater

Vanaf het bergstation van de gondel rijden er busjes naar de hoogste krater van de Etna: Cratere Nuova. Door de inspanning, de hoogte of het inademen van de zwavellucht voel ik me niet helemaal lekker. Ik voel me licht in mijn hoofd en ben misselijk. Ik besluit in het restaurant op 2500 meter te blijven, terwijl Richard ook de laatste klim naar de hoogste krater te voet aflegt. Deze wandeling is een stuk gemakkelijker, want het is een hard pad zonder losse stenen. Je kunt de krater tot op een paar honderd meter naderen. Even over de rand van de krater kijken is – door de onvoorspelbaarheid van de Etna – verboden. Bijzonder is het in ieder geval wel om zo dichtbij een vulkaan te kunnen komen.

Uitzicht op de bovenste krater van de Etna
Uitzicht op de hoogste krater van de Etna

Busjes naar de Etna
Wil je het laatste stuk niet lopen, dan kun je ook met de bus

Snel weer beneden

We nemen dezelfde route terug naar het dal, terwijl de meeste toeristen weer in de gondel naar beneden stappen. Het maakt ons bezoekje aan de Etna toch nét even specialer om deze tocht te voet te doen. Met alle losse stenen, is ook het afdalen wel een beetje oppassen, maar wel super leuk. Af en toe een stukje naar beneden glijden op onze voeten, terwijl de zwarte stofwolken omhoog komen. Niet alleen onze wandelschoenen en kleding hebben een wasbeurtje nodig na deze wandeling, maar ook wij poetsen ´s avonds het zwarte stof van ons lijf en uit ons haren. Het was een mooie dag en bijzonder avontuur!

Uitzicht Etna
Het uitzicht tijdens de afdaling is - ondanks de bewolking - super

Altijd kans op eruptie

5 maanden na ons vertrek is er weer een eruptie. En nee, de mensen die hier wonen zijn niet “bang” voor de uitbarstingen van de Etna. We horen van de eigenaar van de argitur dat dit vaak een geweldig spectakel is. En dat kan ik me voorstellen!
Klik hier voor de website van de gondellift naar de Etna >

Heb jij wel eens een vulkaan beklommen?

Reactie(s) Reageren?

door Diane op 26 augustus 2016

Wow lijkt me een hele mooie ervaring om een vulkaan te beklimmen. nog nooit gedaan!

door Puck op 13 september 2017

Hallo, wat gaaf dat jullie de Etna hebben beklommen, wij vertrekken over een paar weken naar Sicilië en willen ook heel graag de Etna beklimmen, zoals ik uit jouw verhaal begrijp is het dus niet nodig om met een gids te lopen? Hopelijk wil je mijn vraag beantwoorden, zodat wij net als jullie deze gave ervaring kunnen meemaken! Groetjes !!

door Yvonne - Webredactie Indebergen op 19 september 2017

@Puck, wat leuk dat je de Etna gaat beklimmen! Dit kun je inderdaad doen zonder gids, zeker als het weer goed is, dan is het vrij duidelijk waar je heen moet lopen, als je bovenstaande route loopt. Andere routes zijn bij ons niet bekend. Mocht je twijfelen, dan raad ik je sowieso aan om wel voor een gids te kiezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. - Groetjes Yvonne

door Annemue op 22 januari 2018

Ja hoor. We hebben iets met vulkanen. We beklommen de Vesuvius - waren op de Flegreische velden - in Santorini op Nea Kameni - op Nysiros zagen we verschillende kraters en laatste december vakantie beklommen we de vulkaan in Methana. Etna staat nog op ons lijstje

door Floor op 26 januari 2018

Hoi Miranda, Dus je kunt in 1 dag vanaf 1900 m naar de top lopen en terug. 1100 m uo en 1100 m down. Klinkt goed. Is een gezonde en redelijk goede conditie 2 tot 3 x sporten per week genoeg om dit te doen?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips