Skip to navigation Skip to main content

Sportieve zomer in Zuid-Tirol

4901 - Sportieve zomer in Zuid-Tirol

Zomer in het Italiaanse Zuid-Tirol betekent niet alleen zon, witte wijn en relaxen… Wanneer de alpenweides in bloei staan en de Dolomieten fel afsteken tegen de blauwe lucht verandert Zuid-Tirol in een waar outdoor-paradijs. Van de Alpe di Siusi Marathon en de Dolomiti Super Summer tot de vele treks, klimparken, fietsroutes en hiking tours; er is voor ieder wat wils. Zuid-Tirol, gelegen in het noorden van Italië, staat bekend om haar iconische Dolomieten en vele wintersportfaciliteiten. Wat veel vakantiegangers wellicht niet weten is dat de Zuid-Tiroolse bergen ook zeer geschikt zijn voor zomerse outdoor-activiteiten.

Super Summer in Zuid-Tirol

De Zuid-Tiroolse bergen zijn een wandelgebied bij uitstek. Omdat iedere wandelaar andere wandelwensen heeft, biedt de Dolomiti Super Summer verschillende routes voor uiteenlopende niveaus en voor jong en oud. Zo zijn er paden die leiden langs culinaire of historische hoogtepunten, haalt de sportieve wandelaar zijn hart op met de ‘hike, trek & climb’ routes en leeft de hele familie zich tussen het wandelen door uit op de zomerrodelbaan. Zowel de Dolomieten als de andere bergpassen in Zuid-Tirol bieden outdoor plezier voor vrijetijdswandelaars en professionals. Neem bijvoorbeeld het Klimpark Kofler, waar men na een klim- en klauteravontuur geniet van een welverdiende boerenbarbecue. Of de Via Ferrata Alpini en de vijf uur durende tocht via de Rifugio Similaun/Similaunhütte waar de geoefende wandelaar wordt uitgedaagd tijdens een actieve tocht dwars door de Zuid-Tiroolse bergen.

48 haarspeldbochten

Naast wandelaars kunnen ook fietsers naar hartenlust genieten van een sportieve Zuid-Tiroolse zomer in de bergen. De Dolomieten staan bekend om hun kuitenbijters en jaarlijkse worden er tal van fietsevenementen zoals de Maratona dles Dolomites en de wereldbekerwedstrijd Dolomiti Superbike georganiseerd. Tijdens de Stelvio Bike Day in Nationaal Park Stelvio/Stilfserjoch, één van de grootste natuurgebieden van de Alpen, worden de hoogst begaanbare bergpassen van de Alpen afgesloten voor het verkeer en hebben de duizenden fietsers ruim baan om de 48 duizelingwekkende haarspeldbochten te verkennen.

Stelvio Bike Day

Biken buiten de gebaande paden

Voor de fanatiekeling die het Zuid-Tirol ‘buiten de gebaande paden’ wil ontdekken is de eerste officiële freeridetrail Herrnsteig een aanrader. Van Plan de Corones/Kronplatz tot aan Riscone/Reischach raast men in een 6,5km lange super flow door de bergen naar beneden met uitzicht op een prachtig panorama. De Marinzen Tour, langs verschillende Zuid-Tiroler berghutten, doet het daarentegen wat rustiger aan en biedt de minder geoefende fietsers en families met kinderen de gelegenheid om Zuid-Tirol op een ontspannen en geheel eigen wijze te ontdekken. Kortom, Zuid-Tirol is een outdoorparadijs bij uitstek waar jong en oud of amateur en prof zich kunnen vermaken.

Mountainbiken in Zuid-Tirol

Alpe di Siusi Halve Marathon

Op 7 juli vindt de jaarlijkse Alpe di Siusi Halve Marathon plaats. Alpe di Siusi/Seiser Alm is de grootste alpenweide van Europa en een prachtig decor voor dit hardloopevenement. De verschillende pieken en dalen die de renners onderweg tegenkomen, vormen een uitdagend parcours waarbij 500 meter hoogteverschil overbrugd wordt. Niet voor niets is deze sportieve alpenweide de vaste trainingslocatie van Keniaanse topatleten en wordt ook de Running Shoe Experience hier gehouden.

Zomervakantie in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en gelegen aan de zuidkant van de Alpen. In dit bijzondere stukje Italië gaan Alpiene tradities hand in hand met mediterrane charme. Zuid-Tirol staat bekend om haar veelzijdige landschap en iconische Dolomieten, door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Maar ook de rijke cultuur, bijzondere gastronomie en heerlijke klimaat vormen het hele jaar door de ingrediënten voor een welverdiende vakantie. Van wintersport, fietsen en wandelen tot wellness, sterrenrestaurants en familietrips; een bestemming voor jong en oud. Vanuit Nederland is Zuid-Tirol makkelijk bereikbaar per auto, vliegtuig en trein.

Lees meer over een zomervakantie in Zuid-Tirol >>

Alpe di Siusi Halve Marathon
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.