Hoe overleef ik een berghut met een voedselallergie?

Hoe overleef ik een berghut met een voedselallergie?

3 januari 2019

door Mariska in Tips

Het hele jaar door trekken veel Nederlanders naar bergen om daar te genieten van een welverdiende vakantie. Maar is het wel zo genieten als je een voedselallergie hebt? We kennen allemaal de Wiener Schnitzel, Kaiserschmarrn of overheerlijke Zwitserse raclette. Dit zijn alleen geen gerechten die geschikt zijn voor iemand met een lactose- of glutenintolerantie. Een hapje van deze gerechten kan de vakantie zelfs in het water doen vallen. In dit blog deel ik enkele tips waardoor het genieten van je bergvakantie een stukje makkelijker wordt. Belangrijk: voeding is heel individueel. In dit blog zal ik proberen zoveel mogelijk informatie te geven, maar je zult zelf moeten uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Een goede voorbereiding…

… is het halve werk, zeg ik vaak tegen mijn cliënten als (sport)diëtist. Onderzoek voor je vakantie de mogelijkheden voor voedselbereiding, inkoop van boodschappen, mogelijkheid om zelf diverse producten mee te nemen en wat er wordt er aangeboden op je vakantieadres. Tegenwoordig is het gelukkig mogelijk om dieetwensen vooraf kenbaar te maken. Het is eerder een uitzondering als dit niet mogelijk is. Ik raad iedereen met een voedselallergie te allen tijde aan om ruim voor aankomst contact op te nemen met de verhuurder, organisatie of gastheer/-vrouw van je locatie. Zeker als je een meerdaagse tocht door de bergen gaat maken. Bij deze tochten is alles georganiseerd en zijn de mogelijkheden beperkt om op het laatste moment nog een andere maaltijd te bereiden.

Tips voor de voorbereiding:

  • Kijk op forums en social media voor ervaringen van andere mensen met dezelfde voedselproblematiek.
  • Kijk online voor restaurants, winkels en andere eetgelegenheden waar mensen goede ervaringen mee hebben. Patiëntenverenigingen hebben dit soort overzichten ook.
  • Denk aan een dieetvertaling. Patiëntenorganisaties hebben vertalingen in meerdere talen en zo kun jij je beter verstaanbaar maken in de bergen. Leer de woorden uit je hoofd en/of neem een woordenlijstje mee (geplastificeerd kaartje).
  • Neem vanuit Nederland houdbare producten mee. Denk aan glutenvrije pasta, crackers en brood, broodbeleg, gedroogd fruit, noten en plantaardige zuivel. Neem producten mee die goed tegen verschillende weersomstandigheden kunnen, zeker als je meerdere dagen onderweg bent.
  • Ga je met het vliegtuig? Er zijn vliegtuigmaatschappijen waarbij je extra bagage, zonder meerkosten, mag meenemen als je kunt aantonen dat je een dieet volgt en dit hiervoor nodig is.

Spaghetti Bolognaise
Neem bijvoorbeeld je eigen (glutenvrije) pasta mee in je rugzak

Op locatie en onderweg

  • Ben je eenmaal goed aangekomen op je vakantieadres en kan de ski- of huttentocht beginnen dan is het allereerste wat ik je wil meegeven, ga genieten! Ook met een voedselallergie kun je onbezorgd op vakantie. Je moet wat meer voorbereidingen treffen en soms is het eten misschien niet heel erg lekker. Maar draait de vakantie of huttentocht alleen om eten? Lijkt me niet, geniet van de omgeving, de bergen en alle ervaringen die je opdoet!
  • Neem de eerste dag of tweede dag de tijd om de lokale winkels en supermarkt(en) te onderzoeken. In enkele landen verkoopt de apotheek ook een scala aan glutenvrije en lactosevrije producten. Ga rustig rondkijken wat het aanbod is. Praat met de medewerkers en vraag om tips. Als jij netjes uitlegt wat je wel en niet kunt eten zijn ze vast bereid om mee te denken. Doe dit natuurlijk niet op het moment dat het spitsuur is en de winkel vol loopt met klanten. Op rustige momenten is men zeker bereid om te helpen is mijn ervaring. Houd ook op je mobiel of in een notitieboekje merken en producten mee die voor jou werken, dan weet je dit voor de volgende keer.
  • Dit geldt ook voor de (lokale) horeca. Geef van tevoren aan wat het probleem is en wat je wel/niet kunt eten. Je krijgt juist begrip als je rustig uitlegt wat er aan de hand is. Ik heb zelf met mijn darmprobleem al meerdere keren mee gemaakt dat een kok het juist leuk vond om mee te denken. Het resultaat was erg lekkere gerechten en ik genoot volop. Ik blij, de kok blij. Heb je meerdere allergieën? Neem wat kaartjes mee waar deze opstaan, zodat je ze aan de kok kunt geven.
  • Neem zelf producten mee in je wandeltas. Sommige berghutten hebben glutenvrije pasta, maar andere niet. Neem een boterhamzakje met een portie pasta mee en ook jij kunt voor de lunch een heerlijke maaltijd eten. Zelfde geldt natuurlijk voor andere vervangbare producten.

Ik hoop dat je met deze tips lekker kunt genieten van alles wat de bergen te bieden hebben!

Zomervakantie tips