Skip to navigation Skip to main content

Zonnige bergbestemmingen voor het najaar

16971 - Zonnige bergbestemmingen voor het najaar

De echte zomer is voorbij. De dagen worden korter, de nachten langer. Heb je al last van herfstblues? Een vakantie plannen is voor mij dé oplossing. Ben jij al toe aan de wintersport of liever een bestemming voor de herfst of het voorjaar? En kies je dan voor een strandvakantie of een bergvakantie? Waarom kiezen? Je zoekt een plek waar beide mogelijk zijn, met een grote kans op goed weer. Waar je kunt wandelen in de bergen en chillen aan een strand? In dit weblog een aantal zonnige bergbestemmingen voor het najaar.

#1. De meren in Noord-Italië

De Alpen zijn in deze periode heel bijzonder. Natuurlijk kan je hier een buitje verwachten, maar dat zorgt dan wel direct voor een eerste poederlaag op de bergen. Dat maakt het uitzicht nog spectaculairder. Kies bijvoorbeeld voor het Gardameer of het Lago Maggiore. Je hebt hier de palmbomen aan het meer en de sneeuwtoppen om je heen. Het Gardameer is iets meer gericht op de watersport (surfen en kiten), terwijl het Lago Maggiore echt bij de vierduizenders ligt. Rond de meren kun je tochten maken door de bergen. Wandelend, maar je kunt er ook heel mooi fietsen. Denk daarbij aan het Valle Maggia en Val Verzasca. Een groot pluspunt van deze streek is uiteraard het eten. Goede kopjes koffie, ijsjes en lekkere pasta’s. Rond het Lago Maggiore liggen allerlei ‘grotto’s’ verstopt in de bergdalen. Dat zijn restaurants die van oorsprong als een soort kelder in een grot lagen. Nu zijn het knusse restaurants, waar je na je wandeltocht kunt bijkomen. En het eten? De Italiaanse kaart op zijn Zwitsers bereid; ik weet niet of het beter kan.

16971 - zonnige bergbestemming in de herfst gardameer
De bergen komen hier haast uit het meer. Dit is de gemeente Toscolano-Maderno aan de westkant van het Gardameer.

#2. Bergen en strand in Corsica

De westkust van Corsica bestaat grotendeels uit rotskliffen. In het midden liggen bergen. Het eiland heeft een mediterraan klimaat, al is het weer in de bergen in het najaar flink onstuimig. Houd rekening met buien. Maar verder kan je fantastische wandelingen maken. Zelf ben ik dol op de Restonica kloof bij Corte. In de zomer sta je hier letterlijk in de file en kan niemand de kloof meer in of uit. Maar in het voor- en najaar heb je de kloof nog voor jezelf. Aan het eind wandel je richting de Monte Rotondo en sta je misschien wel in de sneeuw. Bij de kloof blijft de warmte hangen, maar is het koel bij de rivier. Het echte strand vind je bijvoorbeeld bij Calvi. Tussen de afgeronde stenen spring en wandel je naar het water.

#3. Sardinië, een Italiaans pareltje

Sardinië ligt niet ver bij Corsica vandaan. Toch is de sfeer geheel anders. Eerlijk is eerlijk, hoge bergen vind je hier niet, maar het eiland is rotsig en ruig en je vindt er paradijselijke stranden. Voor je gevoel bestaat de gehele kust uit witte afgeronde grote keien, struiken en dennen. Iemand vertelde me ooit dat je hier nog echt door struikrovers kon worden opgewacht. Gelukkig is dat niet zo, want dan kan je niet meer rustig wandelen. Midden op het eiland ligt aan de oostzijde het Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu. Dit park nodigt uit tot allerlei wandeltochten en de kust is nooit ver weg. De knalblauwe zee krijg je er hier gratis bij. En vergis je niet, hoge bergen vind je niet, maar het doet absoluut bergachtig aan, doordat het eiland wordt doorsneden door allerlei kloven.

#4. Cinque Terre: de dorpen bereikbaar met bootjes

Dit kustgebied in Italië ligt net boven La Spezia. Het is een kuststrook die van oudsher niet goed toegankelijk is geweest. De dorpjes liggen aan het water en zijn vooral bereikbaar per boot en trein. Met de auto kom je hier niet ver en daarom is dit een fijne plek om te wandelen. Wil je dagwandelingen maken, dan kun je telkens met het treintje terug naar je startpunt. En hoewel het hier niet zo hoog is, kijk je vanaf de wandelroute overal de diepte in naar de zee. Kortom een fijne bestemming om lekker te wandelen. Helaas loop je hier niet alleen, meer mensen hebben ontdekt dat dit een mooi gebied is.

16971 -
Wat een uitzicht vanaf de rotsen in Cinque Terre!

#5. Nationaal Park Paklenica in Kroatië

Dit nationale park in Kroatië heeft alles wat je in het voor- en najaar wilt. Mooie ruige bergen en de scherenkust langs de Adriatische zee met vele eilanden. Paklenica is vooral bekend bij klimmers, maar ook wandelaars kunnen hier mooie tochten maken. In de zomer is het daar echter veel te warm voor. Paklenica ligt dicht bij Zadar en dat is weer een leuk stadje voor een dagje cultuur snuiven. Hou je meer van stevige stukken vlees, dan is deze streek wat voor jou. Deze versie van de mediterraanse keuken is misschien iets minder verfijnd, maar door de heerlijk gekruide barbecue gerechten geniet je er niet minder van.

#6. De Costa Brava bij Barcelona

Costa Brava betekent letterlijk: ruige, wilde kust. Je kunt hier dan ook prachtig langs de kust wandelen. Het is natuurlijk geen hooggebergte, maar er zijn wel prachtige kliffen, strandjes en rotsen. En natuurlijk de Catalaanse cultuur. In de dorpjes die je hier treft, zetten ze je tapas voor. Hou er rekening mee dat het eten in de avond laat geserveerd wordt. Je zult niet de eerste zijn die na een lange tocht uitgehongerd moet wachten tot er om 21.00 eindelijk wat te eten valt. Langs de kust vind je meerdere lange afstandswandelingen en in het achterland liggen natuurlijk de Pyreneeën.

#7. Bergen en een blauwe zee in Montenegro

Montenegro is echt nog een beetje onontdekt. De prijzen voor toeristen zijn nog laag. Je kunt hier gerust elke avond uit eten gaan. Maar daarvoor kom je niet naar Montenegro. Langs de kust vind je de Golf van Kotor. Dit gebied staat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit is het zuidelijkste fjord van Europa en echt een pareltje. Hier komen zelfs cruises naar de stadjes toe. Maar wil je het echte Montenegro zien, dan ga je verder het binnenland in, bijvoorbeeld naar Durmitor of Komovi. Hier kom je nog de oude schaapherders tegen en heb je het gevoel terug te gaan in de tijd. En hoewel het aan de kust lekker zwoel kan zijn in het najaar, is het ook verder in het binnenland nog goed genoeg om de echte bergen in te trekken.

#8. Kreta een feel-good bestemming

Kreta is natuurlijk van al deze bestemmingen het verst weg. Dit eiland kan niet ontbreken op een feel-good herfsttrip. Het is één van de grotere eilanden in de Middellandse Zee, dus je kunt er op allerlei plekken wandelen. Bekend staat het om de E4 lange afstandswandeling en misschien nog wel meer om de wandeling door de Samariakloof aan de zuidzijde van het eiland. Extra bijzonder is dat je aan het einde van de kloof alleen terug kunt met de boot. Het is echter wel een plek die iedereen kiest om te wandelen. Kreta heeft nog veel meer kloven die veel stiller en meer verlaten zijn. Denk je aan Kreta dan denk je aan dat heerlijke Griekse eten, met veel vis, yoghurt, olijven en vers fruit.

16971 -  (1)
De kust van Kreta is prachtig!

Zoek je zongarantie, dan moet je nog verder weg. Wil je daarbij ook nog echt hoge bergen dan beland je al snel op de Canarische eilanden of zelfs op het zuidelijk halfrond.

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.