Tips voor leuke uitstapjes en activiteiten in Alpbachtal – Seenland

Tips voor leuke uitstapjes en activiteiten in Alpbachtal – Seenland

10 mei 2018

door Florien in Tips

Het Alpbachtal is een prachtig dal in Tirol. Samen met het Seenland vormt Alpbachtal een hele fijne vakantieregio waar iedereen zich snel thuis zal voelen. Er zijn tal van mogelijkheden voor families met kinderen, maar ook voor actievelingen en liefhebbers van rust en natuur. Je kunt er prachtige wandeltochten maken, maar ook allerlei andere activiteiten ondernemen. In dit weblog heb ik een aantal tips voor leuke uitstapjes en activiteiten in Alpbachtal Seenland op een rijtje gezet.

#1. Schlosspark Matzen

Net buiten Reith im Alpbachtal ligt Schloss Matzen. Het kasteel stamt uit de 12e eeuw en is gebouwd in Romaanse steil. In de loop der jaren hebben er meerdere verbouwingen plaatsgevonden, waardoor er ook Gotische details te herkennen zijn. Schloss Matzen behoort tot één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Tirol. Rondom het kasteel ligt het 200.000 m² grote Matzenpark met een prachtige tuin vol exotische bloemen, bomen en planten. Het kasteel kun je helaas niet vanbinnen bekijken, omdat het tegenwoordig een hotel is, maar er zijn wel prachtige wandelingen door het park en de tuin mogelijk. Een andere tip is een lunch of diner in restaurant Gut Matzen. Geniet vanaf het terras van het uitzicht op het kasteel en allerlei culinaire hoogstandjes.

Het terras van het restaurant van Schlosspark Matzen in Alpbachtal
Geniet van een heerlijke lunch in het restaurant (Foto: © Alpbachtal Seenland Tourismus)

#2. Proef een Alpbacher biertje in de Kristallbrauerei

In Tirol zijn meerdere lokale bierbrouwerijen. Eén daarvan is de Kristallbrauerei in Alpbach. De brouwerij staat langs de weg richting Inneralpbach en is gemakkelijk te herkennen. In 2006 werd het eerste biertje verkocht en sindsdien zijn er allerlei soorten bijgekomen. Je kunt deze niet alleen proeven bij de brouwerij, maar ook in berghutten en restaurants in de omgeving. Tip: vanaf mei staat de ‘grillmeister’ iedere vrijdag kippetjes te grillen. Deze zijn samen met een flesje bier voor €8,- te bestellen.

#3. Een bezoek aan één van de vijf zwemmeren

In en rondom het Alpbachtal liggen een aantal zwemmeren. Op een warme zomerse dag is het hier goed vertoeven. Een tip is de Reintaler See in Kramsach. Het meer wordt omringd door bergen en er zijn ligweides, kiosken en restaurants aanwezig. Ook kun je een bootje huren of overnachten op de camping. Zomers kan de temperatuur van het water oplopen tot een graad of 25. Zoek je liever de rust op, dan is een bezoek aan de Berglsteinersee aan te raden. Het meer heeft een betoverende ligging. Aan de waterkant ligt een herberg waar je ’s middags heerlijke gerechten kunt proeven. Andere fijne zwemmeren zijn de Krummsee, Reither See en Badl Breitenbach.

Ligweide van een zwemmeer in Alpbachtal in Tirol
Geniet van het heerlijke water tijdens een warme dag (Foto: © Alpbachtal Seenland Tourismus, Berger Bernhard)

#4. Een wandeling naar de Faulbaumgartenalm

De Kitzbüheler Alpen en het Rofangebergte vormen samen de bergwereld rondom het Alpbachtal. Groene almen, bloemenweides en honderden dennenbomen tekenen het landschap. Je kunt er kilometerslange wandeltochten maken en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Zo nu en dan kom je een gezellige berghut tegen met allerlei specialiteiten uit de regio. Ideaal voor een pauze! Een tip is een wandeling naar de Faulbaumgartenalm. De route is 7 kilometer lang en makkelijk van niveau. Op het terras van deze kleine houten berghut kun je genieten van een plankje met heerlijke vleeswaren, vers brood en een koud drankje.

#5. De Hochseilgarten in Kramsach

Wanneer je met het gezin op vakantie gaat, dan is een bezoek aan de Hochseilgarten in Kramsach een echte tip. In deze klimtuin beleven jong en oud een hele leuke en avontuurlijke middag. Via spannende constructies klim je van station naar station. Uiteraard onder begeleiding van een ervaren gids en de juiste veiligheidsmaatregelen. Je kunt kiezen uit twee verschillende klimroutes. De eerste is gemakkelijk en toegankelijk bij een lengte vanaf 1.30 meter. De andere is iets uitdagender en toegankelijk bij een lengte vanaf 1.45 meter.

Kinderen klimmen in de Hochseilgarten bij Kramsach in het Alpbachtal
Een bezoek aan de Hochseilgarten is leuk voor jong en oud (Foto: © Outdoor Center Kramsach)

#6. Kaiserschmarrn eten bij Jausenstation Zottahof

Vanuit Alpbach kun je een wandeling van ongeveer 3 kilometer maken naar Jausenstation Zottahof (10 minuten met de auto). Deze prachtige houten berghut ligt net boven het dorp en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. De reden om deze berghut te bezoeken is vanwege de Kaiserschmarrn die je hier kunt eten. Veel mensen bestempelen deze zelfs als de lekkerste van Tirol en omstreken. Waar de pannenkoek normaal gesproken in stukken wordt geserveerd, krijg je deze bij Zottahof in z’n geheel. De smaak is verrukkelijk en met de hele entourage eromheen, een bijzondere ervaring!

#7. Een bezoek aan de prachtige kloven

Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het Alpbachtal en het nabijgelegen Brandenbergtal is de houtkap. Tot ver in de 20e eeuw was dit een belangrijke bron van inkomsten. Het vervoer van al die dikke stammen was echter een flinke klus en daarom gebruikte men het sterk stromende water in de kloven om de bomen te vervoeren naar het dal. In het Alpbachtal liggen maar liefst drie kloven die je van dichtbij kunt bewonderen. De Kaiserklamm, Kundler Klamm en Tiefenbachklamm zijn de moeite van een bezoek meer dan waard. Maak er een wandeling doorheen, geniet van het verfrissende water en leer meer over de historie.

Wandelen door de kloven in het Alpbachtal
Er zijn drie prachtige kloven in het Alpbachtal (Foto: © Alpbachtal Seenland Tourismus)

Zomervakantie tips