Skip to navigation Skip to main content

Savoie Mont Blanc: Beaufortain en het Lac de Saint Guérin

16302 - Savoie Mont Blanc: Beaufortain en het Lac de Saint Guérin

Beaufortain is een vallei in het Franse departement Savoie en de vierde bestemming tijdens onze roadtrip door Savoie Mont Blanc. Het eerste wat ons opvalt wanneer we door de vallei rijden, is hoe weids het is. Vanaf sommige plekken kun je over de hele vallei kijken, bijzonder! Tegelijkertijd worden we omgeven door hoge toppen, waardoor we ook echt het gevoel hebben ons in de bergen te bevinden. We ontdekten de verschillende dorpen, de omliggende bergen en het Lac de Saint Guérin.

Overnachten in Hauteluce

Vanuit Flumet, in Val d'Arly, rijden we richting Beaufortain. We rijden over een prachtige route door de bergen. Onderweg komen we onder andere langs het hooggelegen Les Saisies, wat de uitstraling heeft van een gezellig bergdorp met moderne voorzieningen en sportwinkels. We zien veel wandelaars en mountainbikers. Via bergwegen beginnen we af te dalen richting Hauteluce. Dit dorp ligt op de helling van een berg, waardoor de gebouwen op verschillende balkons zijn gebouwd. Het dorp is, net zoals de andere dorpen in Beaufortain, klein en authentiek. We checken in bij het fijne ****hotel La Ferme du Chozal.

De dorpen in Beaufortain

Hauteluce en Les Saises zijn natuurlijk niet de enige dorpen in Beaufortain. Beneden, in het dal, ligt het dorp Beaufort, op 758 meter. Wellicht komt de naam je bekend voor? Dat kan kloppen! De gelijknamige kaas die in 1968 het AOC keurmerk kreeg, komt uit deze regio. In Beaufort vind je dan ook de Beaufortain zuivelcoöperatie. In het zuiden van de vallei ligt het wijdverspreide Arêches, tussen de 1080 en 2300 meter en in het westen het dorp Queige. Wat de dorpen met elkaar overeen hebben, is dat ze allen authentiek zijn. De inwoners doen duidelijk hun best om de tradities in stand te houden en authentieke gebouwen te behouden. Dit draagt zeker bij aan de fijne sfeer in de vallei.

De stuwmeren en dammen van Beaufortain

Naast het bezoeken van de verschillende dorpjes in Beaufortain, gaan we ook langs een aantal hoogtepunten. Wellicht heb je al gelezen dat we de via ferrata Roc du Vent beklommen? Andere hoogtepunten zijn de bergmeren van Beaufortain. Het grootste meer is het Lac de Roselend, met de gelijknamige Roselend dam. Vlakbij het Lac de Roselend ligt het Lac de Gittaz, ook een meer met een dam. Een derde dam in Beaufortain is de Saunt Guérin. Om dit meer vind je een mooie en relatief eenvoudige wandeling. Zie bovenstaande video. Middels deze meren en dammen wordt veel energie verzameld in de lokale waterkrachtcentrale.

Uitzicht op het Lac de Roselend vanaf de via ferrata Roc du Vent
Uitzicht op het Lac de Roselend
Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.