Skip to navigation Skip to main content

Met de auto op wintersport: wat is verplicht?

16246 - Met de auto op wintersport: wat is verplicht?

Als je met de auto op wintersport gaat, dan moet je rekening houden met bepaalde regels omtrent vignetten en winteruitrusting. Ook moet je verplicht bepaalde attributen in de auto hebben, zoals een gevarendriehoek en veiligheidshesjes. Waar je allemaal rekening mee dient te houden als je tijdens de koudere periodes van het jaar richting de Alpen rijdt, lees je in dit artikel.

Met de auto op wintersport: wat moet je verplicht meenemen?

In bekende wintersportlanden zoals Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland moet je verplicht een gevarendriehoek in de auto hebben. In de eerste drie landen is ook een reflecterend veiligheidshesje verplicht. In Duitsland en Oostenrijk moet je bovendien een verbanddoos meenemen en in Frankrijk is een alcoholtest verplicht. Let wel: de alcoholtest is verplicht, maar je krijgt geen bekeuring als je deze niet mee hebt. Verder is het aan te bevelen om een brandblusser in de auto te leggen, evenals reservelampen.

Regels over vignetten, winterbanden en sneeuwkettingen

In wintersportlanden als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland gelden andere regels dan in Nederland als het gaat om wegenvignetten, winterbanden en sneeuwkettingen. In die landen riskeer je boetes en eventuele aansprakelijkheid bij een ongeval wanneer je niet met de juiste winteruitrusting en vignetten rijdt. Helemaal als je de bergen in gaat, kunnen winterbanden en sneeuwkettingen noodzakelijk zijn. Hoe zit het met de verplichting hiervan per land?

  • Duitsland: Je hoeft in Duitsland geen vignet te hebben wanneer je op de snelweg blijft. Ga je van de snelweg af? Weet dan dat er zijn in bepaalde gebieden milieuzones zijn ingesteld. Je mag deze zones alleen in met een speciale milieusticker. Deze ‘Umweltplakette’ kun je online bestellen. In Duitsland zijn winterbanden verplicht. Sneeuwkettingen zijn in bepaalde gebieden ook verplicht tijdens heftige sneeuwval of als dit met een bord wordt aangegeven. In het algemeen moet de auto zijn aangepast aan de weersomstandigheden, vergeet dus ook de antivriesruitenvloeistof niet. Als je niet op winterbanden rijdt, dan kun je een boete krijgen.
  • Frankrijk: In Frankrijk zijn net als in Duitsland op bepaalde plaatsen milieuzones ingesteld, zoals bijvoorbeeld rond Parijs. Je hebt dan een zogenoemd vignet Crit’Air nodig. Je kunt de sticker alleen bestellen via een website van de Franse overheid. Winterbanden zijn niet standaard verplicht tijdens de winter maar wel aan te raden bij gladde wegen en winters weer. Het kan zijn dat borden langs de weg wel aangeven dat je met winterbanden moet rijden. Dit geldt ook voor sneeuwkettingen. Staat deze verplichting langs de weg aangegeven en is het weer ernaar, dan moet je wel met winterbanden rijden. Wanneer je je niet aan deze regels houdt, riskeer je een boete. Het is dus verstandig om de winterbanden sowieso onder de auto te plaatsen voor vertrek.
  • Oostenrijk: In Oostenrijk moet je verplicht een vignet hebben. Deze kun je bij de tankstations kopen onderweg, online of bij de ANWB. Tussen 1 november en 15 april moet je in Oostenrijk verplicht met winterbanden rijden tijdens winterse omstandigheden. Ook buiten deze periode zijn winterbanden in bergachtige gebieden vaak verplicht. Rijd je in Oostenrijk zonder winteruitrusting, dan kan de boete oplopen tot 5.000 euro wanneer je betrokken raakt bij een ongeval.
  • Zwitserland: Ook in Zwitserland moet je een vignet hebben. Je koopt deze bij de grens of online. Winterbanden zijn in Zwitserland niet verplicht maar wel verstandig om te gebruiken. Je kunt namelijk een boete krijgen wanneer je zonder winterbanden rijdt en daardoor het verkeer hindert tijdens winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer borden langs de weg dit aangeven.
Ford Kuga op wintersport in de sneeuw

Wat dekt de autoverzekering?

Om er zeker van te zijn dat je ook in het buitenland gedekt bent voor schade en pechhulp, is een uitgebreide autoverzekering afsluiten verstandig. Neem je een buitenlandmodule met pechhulp, dan ben je verzekerd van pechhulp onderweg, de repatriëring van een voertuig en inzittenden en de kosten die je maakt omdat je langer op het vakantieadres moet blijven vanwege de reparatie van de auto. De basisverzekering die je in Nederland hebt, geldt in principe ook in het buitenland. Rij je zonder winterbanden, dan kan het wel zijn dat je (deels) aansprakelijk wordt gesteld voor gereden schade. Ook als je niet verantwoordelijk bent voor het ongeval. Belangrijk om aan te tonen dat je een verzekering hebt in eigen land, is de groene kaart. Vergeet deze niet mee te nemen op wintersport. De kaart geldt als een internationaal verzekeringsbewijs en bevat alle belangrijke informatie die je nodig hebt bij pech in het buitenland. Ook vertelt de groene kaart je in welke landen de autoverzekering wel en niet geldig is.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.