Activiteiten in de omgeving van Mayrhofen

Activiteiten in de omgeving van Mayrhofen

3 augustus 2017

door Florien in Bestemmingen

Mayrhofen ligt aan het einde van het Zillertal, maar daar houdt het niet op. Het dorp is namelijk het beginpunt van nog vier kleinere zijdalen. Bekijk je dat op Google Maps, dan lijkt het net een boomstam met allemaal takken. De vier zijdalen Zillergrund, Stilluptal, Zemmtal en Tuxertal hebben stuk voor stuk hun eigen kenmerken en bijzonderheden. Deels te ontdekken met de auto en grotendeels te voet of met de fiets. De hoogtepunten van de dalen heb ik in dit weblog op een rijtje gezet. Welk dal vind jij het mooist?

#1. Zillergrund: het dal van de Ziller & Klein Tibet

Het meest oostelijk gelegen zijdal van Mayrhofen is Zillergrund. Hier ontspringt op een hoogte van 2270 meter de rivier de Ziller, waaraan het Zillertal haar naam te danken heeft. Eén van de hoogtepunten van het dal is ‘Klein Tibet’, ook wel bekend als de Hohenau Alm. Op deze plaats leven mens en dier op een gelijkwaardige manier met elkaar samen. De eenvoudige leefwijze en het landschap maken van de simpele hut een bijzonder optrekje. De naam ‘Klein Tibet’ is gegeven door de vader van de huttenwaard. Hij heeft al veel wandelingen door de Tibetaanse bergen gemaakt en allerlei souvenirs mee teruggenomen naar de hut. Niet alleen de plek, maar ook het landschap deden hem denken aan het land. Op het terras geniet je tijdens een zonnige dag van lokale specialiteiten en een indrukwekkend uitzicht op de Zillertaler Alpen. Je kunt de Hohenau Alm bereiken via een wandeling van ongeveer 3,5 kilometer vanaf het begin van het Speicher Zillergründl stuwmeer.

#2. Zemmtal: het dal van de Schlegeis Stausee en Alpenstrasse

Vanuit Mayrhofen rijd je via het dorpje Ginzling het Zemmtal binnen. Dit dal staat ook wel bekend om de Schlegeis Alpenstrasse, het Schlegeis Stuwmeer en de Neumarkter Runde. Met de auto (of fiets) rijd je over de 13,3 kilometer lange Schlegeis Alpenstrasse. Een mooie kronkelige route neemt je mee langs watervallen en door oude tunnels. Aan het einde van de weg ligt op 1800 meter hoogte het gelijknamige stuwmeer. Vanaf hier zijn een tal van wandelingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld de Neumarkter Runde. Deze route neemt je mee naar de op 2389 meter hoogte gelegen Olpererhütte. Je kunt de auto parkeren bij het Schlegeis Stuwmeer of je kunt het meer met de bus bereiken.

Schlegeis stuwmeer
De Schlegeis Stausee is turquoise van kleur (Foto: © Cine Tirol Film Commission)

#3. Stilluptal: het dal van de watervallen

Als je Mayrhofen in zuidoostelijke richting verlaat, dan kom je aan bij het Stilluptal. Door de vele watervallen, riviertjes en stroompjes wordt dit dal ook wel het dal van de watervallen genoemd. Het Stilluptal begint smal, maar wordt steeds iets breder en laat aan beide zijden prachtige watervallen zien. In eerste instantie valt de grote stuwdam van het Speicher Stillup stuwmeer niet op, omdat deze zo in het landschap is opgenomen. Aan het einde van het stuwmeer ligt een prachtige route die je meeneemt naar Gasthaus Stillupperhaus en vanaf daar verder gaat naar de Grüne Wand Hütte en de Kassler Hütte. De route is prachtig en de natuur indrukwekkend.

#4. Tuxertal: één van de mooiste dalen van Tirol

Het meest westelijke zijdal van Mayrhofen is het Tuxertal. De bloemenvelden, vele natuurlijke waterbronnen en imposante drieduizenders maken dat velen dit dal bestempelen als één van de mooiste van Tirol. Het is een bestemming waar families en actieve vakantiegangers een hele fijne vakantie zullen beleven. Het Tuxertal begint bij Finkenberg en eindigt bij het plaatsje Hintertux en de Hintertuxer Gletscher. Op deze gletsjer kan 365 dagen per jaar geskied worden, maar ook als je geen wintersportliefhebber bent, is een uitstapje naar de Hintertuxer Gletscher aan te raden. Bewonder bevroren watervallen, ijskristallen en een gletsjermeer in de gletsjerspleet, bekijk de hoogstgelegen grot van Europa of geniet van verkoeling tijdens een warme dag. De speciale ‘Flohparks’ bieden allerlei activiteiten voor families met kinderen en er zijn ook tal van wandelingen mogelijk.

Tux in het Tuxertal
Tux in het Tuxertal (Foto: © TVB Tux)

Welk dal vind jij het mooist? En heb je nog tips? Laat een reactie achter!

Zomervakantie tips