Op pad met een berggids in het Ötztal

Op pad met een berggids in het Ötztal

20 juli 2017

door Miranda in Alpinisme

Wanneer je voor het eerst wilt klimmen, klettersteigen of een gletsjer wilt oversteken, doe je dit meestal met een berggids. Naast dat hij (of zij) je veel kan vertellen over de verschillende technieken die je nodig hebt, is het ook gewoon heel erg leuk om op pad te zijn met een local. Vorig week was ik een dagje onderweg met berggids Alexander Riml in het Ötztal en kreeg ik veel informatie over het dal, de mooiste plekjes, maar ook verschillende redenen waarom je met een berggids op pad zou kunnen gaan.

Verschillende activiteiten met een berggids in het Ötztal

De belangrijkste reden waarom mensen een berggids inhuren of deelnemen aan een les, is natuurlijk een bepaalde bergactiviteit die je (beter) niet alleen kunt doen of die je wilt leren. De berggids geeft je uitleg en draagt zorg voor jouw veiligheid. Alexander van Activsport Alpin begeleid al jarenlang mensen bij de volgende activiteiten:

  • Wandelen: voor mensen die hun wandeltechniek willen bijspijkeren, of het gewoon fijn vinden om samen met een gids op pad te zijn in de bergen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je de route kwijt raakt en zie je mooiste plekjes.
  • Bergtoppen en/of berggraat oversteken: onderweg zijn in het hooggebergte is niet zonder gevaren. Zeker bij het overbruggen van een steile berggraat of bergtop, stippelt de berggids de beste route uit en zorgt voor jouw veiligheid.
  • Klimcursussen: klimmen aan de rotsen in de bergen is toch heel wat anders dan in de klimhal in Nederland. Een berggids kan je helpen wanneer je voor het eerst (in de bergen) wilt klimmen.
  • Klettersteigcursussen: klettersteigen wordt steeds populairder en het aantal routes wordt elk jaar uitgebreid. Wil je voor het eerst klettersteigen of je skills verbeteren op moeilijke routes of in het hooggebergte, dan is een berggids onmisbaar.
  • Meerdaagse trektochten:: tijdens een meerdaagse tocht door de Alpen zijn er veel factoren die meespelen, denk hierbij aan de route, hutten om te overnachten, maar ook het weer. Een berggids zorgt voor jouw veiligheid, houdt het weer in de gaten en stippelt de beste routes uit.

Klettersteigen over een hangbrug
Wanneer je voor het eerst zo'n hangbrug moet trotseren is het fijn als er een berggids bij is

Kletsen tijdens het klimmen

Alexander begeleid mij tijdens de Klettersteig Zirbenwald in Obergurgl. Ik heb al eens een klettersteigroute gedaan, maar voel me nog niet zeker genoeg en kan nog veel leren. Daarnaast ben ik alleen, dus is het sowieso fijn om samen de bergen in te gaan. Vanaf de start van onze tocht zijn we gezellig aan het kletsen. Ik vind het altijd erg leuk om met een local op pad te zijn. Hij kan je altijd net even die leuke weetjes over de omgeving vertellen en tips geven. Binnen no time ben ik op de hoogte van de mooiste wandel-en fietsroutes en berghutten die ik niet moet missen tijdens mijn verblijf hier.

Berggids Alexander Riml tijdens het klettersteigen
Alexander gaat voor wanneer de route lastig wordt

Ouders leren hun kinderen te zekeren

Klettersteigen is leuk voor de hele familie. Vanaf een lengte van 1.20/1.30 meter en een jaar of 8 zijn kinderen sterk en groot genoeg om mee op pad te gaan. Hoog boven afgronden en ravijnen leg je, gezekerd aan ijzeren kabels, een route af langs rotswanden en over hangbruggen. Soms is het voorzichtig stappen, dan weer klimmen en klauteren. Na 1 of 2 keer op pad te zijn geweest met een berggids kun je een (eenvoudige) klettersteig prima alleen doen. Zijn er echter kinderen bij, dan is het aan te raden hen extra te zekeren. Ook deze techniek kan een berggids je leren.

Alexander Riml berggids
Alexander geniet van elke tocht die hij maakt in de bergen

De bergen in zijn achtertuin

Er zijn dus heel veel redenen om op pad te gaan met een berggids. En als je er zo eentje treft als Alexander, dan is een leuke dag gegarandeerd. Stiekem benijd ik deze man wel een beetje hoor. Zowel in de zomer als winter is hij bijna dagelijks op pad in de bergen, zijn achtertuin. Hij heeft er duidelijk ook heel veel plezier in en heeft super veel kennis. Op de vraag of hij wel eens iets gebroken heeft, of een telefoon in een ravijn heeft laten vallen, antwoord hij ontkennend. Mazzelaar. Dat kan hij alleen niet zeggen van zijn gasten; er zijn al heel wat fototoestellen en telefoons naar beneden gevallen de afgelopen jaren. Ik denk dat ik deze man ook maar eens op zoek in de winter, voor een mooie tocht op de ski’s. Dat schijnt hij trouwens te doen zonder handschoenen! Hij heeft nooit koude handen, de bikkel. Of zoals hij zelf zegt: geluksvogel.

Ook een keer op pad met Alexander? Bezoek zijn website van Activsport Alpin >

Zomervakantie tips