Klettersteig Zirbenwald in Obergurgl: wauw!

Klettersteig Zirbenwald in Obergurgl: wauw!

15 augustus 2017

door Miranda in Alpinisme

Klettersteigen wordt steeds populairder en dat begrijp ik wel: het is een spannende en spectaculaire sport. Hoog boven afgronden en ravijnen leg je, gezekerd aan ijzeren kabels, een route af langs rotswanden en over hangbruggen. Soms is het voorzichtig stappen, dan weer klimmen en klauteren. Het is een outdoorsport waar je (een beetje) kracht, een dosis lef en weinig hoogtevrees voor nodig hebt. In het Ötztal liggen 8 klettersteigroutes. Ik waag mezelf op de Klettersteig Zirbenwald in Obergurgl: indrukwekkend!

Met een gids op pad

Heel ervaren ben ik niet als het gaat om klettersteigen en ik heb ook geen eigen klettersteigset. De keuze om met een gids op pad te gaan, is dus snel gemaakt. Om 09.00 uur ’s ochtends ontmoet ik Alexander Riml van Activsport Alpin op de parkeerplaats bij de Festkogelbahn, waar we onze auto’s (gratis) parkeren. We wandelen samen door het dorp Obergurgl richting het begin van de Klettersteig Zirbenwald. Alexander vraagt me naar mijn klimervaring en bevestigt mijn gevoel: ga sowieso de eerste 1 à 2 keer dat je een klettersteigroute maakt met een gids op pad. Dit kan in groepsverband of privé.

Facts Klettersteigroute Zirbenwald

  • Hoogteverschil: 100 meter
  • Lengte klimroute: 400 meter
  • Duur: ongeveer 3 uur inclusief afdaling

Even slikken bij de eerste hangbrug

Aan het begin van de route Zirbenwald gespt Alexander me in de klimgordel, geeft me een helm en legt me de basisprincipes van het klettersteigen nog eens uit. Het is al weer ruim een jaar geleden dat ik dit gedaan heb, dus de herhaling is fijn. Bovendien geeft hij me handige tips hoe je de karabiner het gemakkelijkst open doet. Dan is het tijd om te gaan. Ik moet even slikken als ik de eerste hangbrug zie. Ik heb nooit last van hoogtevrees, maar je zou het hier spontaan krijgen. Het water ruist heel diep onder me. Eenmaal op de brug concentreer ik me op de stappen die ik moet maken en voor ik het weet ben ik aan de overkant. Dat viel echt reuze mee!

Hangbrug hoog boven het water in de klettersteig Zirbenwald in Obergurgl
Je zou spontaan hoogtevrees krijgen op de hangbruggen van de Klettersteig Zirbenwald

Geschikte tocht voor beginners en families

Alexander vertelt me dat bij klettersteigen de te overbruggen obstakels worden aangeduid in moeilijkheidsgraad. Hierbij is A gemakkelijk en E extreem. De Zirbenwald Klettersteig die wij afleggen is B/C met een klein stukje C/D. Hierdoor is deze route ook voor sportieve beginners en families goed te doen. En zo voelt het eigenlijk ook. Ik vind de hoogtes en dieptes behoorlijk indrukwekkend en soms een beetje eng, maar de krachtsinspanning valt me over het algemeen nog mee. Het meest spannend vind ik de hangbruggen, waarbij je over slechts één smalle kabel loopt met je voeten en 2 kabels hebt voor je handen. Het wiebelt behoorlijk en de adrenaline giert door mijn lijf.

Klimmen op de klettersteig Zirbenwald
Het klimmen tijdens de klettersteig is goed te doen als je een beetje sportief bent

Indrukwekkend uitzicht op de gletsjer

Maar het meest indrukwekkend van de Zirbenwald Klettersteig zijn toch wel de uitzichten op het hooggebergte en de gletsjer achterin het dal. Ik neem tussendoor soms even de tijd om rustig te kijken: wat is het hier mooi! En stiekem voel ik me best wel stoer, zo hangend aan een rotswand. Het laatste stuk van de route gaat recht omhoog langs de rotswand. De ene keer zet ik m’n voet op een steun, de andere keer op een riggel van de rots. En dan zijn we ineens boven! Hoe tof is dit? “Berg heil” zegt Alexander en we geven elkaar een high five. Dit hebben we toch maar mooi gedaan en wat was het genieten! We blijven nog even zitten om iets te drinken en naar de gletsjer te kijken ver voor ons.

Uitzicht op de gletsjer bij Obergurgl vanaf de Klettersteig Zirbenwald
Uitzicht op de gletsjer bij Obergurgl

Dit smaakt naar meer

Na de rustige afdaling over een normaal wandelpad weet ik het zeker: dit wil ik vaker doen! Ik ga een klettersteigset kopen en de volgende keer durf ik echt alleen. Alexander geeft aan dat dat ook geen enkel probleem is: ik heb de basis onder de knie, dus met een goede voorbereiding en de juiste route moet het gaan lukken. Kom maar op met die volgende 7 routes in het Ötztal…

De top van de Klettersteig Zirbenwald
Nog even genieten van het uitzicht nadat de top van de klettersteig Zirbenwald is bereikt

Zomervakantie tips