Tips voor wandelen in Rauris

Tips voor wandelen in Rauris

6 juli 2017

door Florien in Tips

Rauris ligt op een hoogte van 950 meter in het Raurisdal in de provincie Salzburgerland. Het dorp ligt in een groene omgeving en wordt omringd door hoge bergtoppen. Als je gaat wandelen in Rauris, dan heb je toegang tot ruim 300 kilometer aan wandelpaden voor alle niveaus. Tel daar de 70 kilometer van Taxenbach en de honderden kilometers van Nationaal Park Hohe Tauern bij op en de mogelijkheden worden bijna eindeloos. Geniet van gemoedelijke wandelingen over de almen en in het dal, leerzame themawandelingen en uitdagende hikes. In dit weblog geef ik je 7 tips voor wandelen in Rauris.

#1. Rauriser Sommerrunde

Er lopen meerdere rustige wandelingen in het Raurisdal. Een tip is de Rauriser Sommerrunde #0. Tijdens deze gemakkelijke wandeling maak je een rondje om het dorp en passeer je onder andere schattige huizen, oude boerderijen en weilanden. De bergen staan daarbij steeds trots op de achtergrond. De route start bij Gasthaus Maislau en eindigt daar ook weer. Onderweg passeer je het Ganslberg Badhäusl. Dit badhuis is onderdeel van de historische wandeling door Rauris, waarmee je de Rauriser Sommerrunde gemakkelijk kunt uitbreiden. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in Rauris.

Duur 1,5 uur
Hoogtemeters 117 meter klimmen, 117 meter dalen
Afstand 5,6 km
Ondergrond Grotendeels asfalt, +/- 1 km over een onverhard pad
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Blumenlehrpfad Wastlalm

In Rauris vind je maar liefst 9 themawandelingen / leerpaden. Eén daarvan is Blumenlehrpfad Wastlalm #22. Tijdens deze middelzware wandeling leer je van alles over de bloemen en planten die groeien in de regio en in Nationaal Park Hohe Tauern. De route start bij Schrieflingbauer en eindigt weer in het centrum van Rauris. Tip: vind je dit pad leuk? Dan kun je ook de Blumenwanderweg Gaisbachtal #117 wandelen. Deze themawandeling is iets makkelijker en staat ook in het teken van bloemen. De lengte van deze route is 3,6 kilometer.

Duur 3,3 uur
Hoogtemeters 286 meter klimmen, 51 meter dalen
Afstand 3,3 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

wandelen in Rauris
In Rauris vind je een uitgebreid netwerk aan wandelpaden (Foto: © SalzburgerLand Tourismus, Michael Groessinger)

#3. Wörth - Gschlößlalm - Jack-Hochalm - Penninghofalm - Flatscheralm - Hanslwirt

Deze prachtige dagtocht neemt je mee langs meerdere hoogtepunten. Je start de wandeling in Wörth en vanuit daar wandel je omhoog langs de Gschlößlalm, de Jack-Hochalm en de Penninghofalm. Vanaf de Flatscheralm wandel je weer naar beneden richting de Rauriserstraße. Je kunt ervoor kiezen om de route iets makkelijker en korter te maken door, voordat je de Jack-Hochalm passeert, de Hochalmbahn naar beneden te nemen.

Duur 7 uur
Hoogtemeters 800 meter klimmen, 1174 meter dalen
Afstand 14,1 km
Ondergrond Grotendeels onverhard met stenen en kiezels, deel asfalt
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Wasserinformationsweg - Seidlwinkltal

Rauris wordt ook wel de vallei van het water genoemd en dat heeft alles te maken met de grote hoeveelheid watervallen, rivieren en stroompjes die je er tegenkomt. In en rondom Rauris vind je ruim 300 natuurlijke waterbronnen. Sommige van zo'n goede kwaliteit, dat je er zelfs van kunt drinken. De Wasserinformationsweg #114 is een prachtige wandelroute in het teken van al dat water. De wandeling start bij de Fleckweide en loopt vanaf daar richting de Palfneralm, de Spritzbach waterval en het 500 jaar oude Tauernhaus. Tijdens de wandeling leer je van alles over het water in het Raurisdal.

Duur 3 uur
Hoogtemeters 560 meter klimmen, 0 meter dalen
Afstand 9,5 km
Ondergrond Bos, stenen en kiezels
Niveau Asfalt
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen in Rauris
Het Rauristal heeft meer dan 300 natuurlijke waterbronnen

#5. Rupertiweg Rauris - Eingang Kitzlochklamm

Een leuk uitstapje tijdens een vakantie in Rauris is een bezoek aan de Kitzlochklamm in het nabijgelegen Taxenbach. Door de kloof die door velen wordt bestempeld als één van de mooiste van de Alpen. Je kunt de kloof met de auto bereiken, maar ook middels deze wandeling. De tocht start vanuit het centrum van Rauris en brengt je naar de parkeerplaats van de Kitzlochklamm. De wandeling door de Kitzlochklamm is prachtig en neemt je mee langs idyllische beekjes, druipsteengrotten en een oude mijn. Onderweg loop je over bruggen en door oude tunneltjes. Let op: de wandeling door de Kitzlochklamm is niet opgenomen in de onderstaande tabel. Deze route heeft een lengte van 3 km, is middelzwaar en overbrugt 254 hoogtemeters.

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 212 meter klimmen, 50 meter dalen
Afstand 7,8 km
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#6. Palfneralm - Hirzkaralm - Edelweißspitze

Vanuit Rauris zijn een aantal prachtige wandeltochten hoog in de bergen mogelijk. Deze wandeling start bij de Palfneralm in het Seidlwinkltal en brengt je vervolgens richting de top van de 2577 meter hoge Edelweißspitze. Onderweg geniet je van spectaculaire uitzichten op de omliggende bergwereld. Tip: bij mooi weer is het goed toeven op het terras van de Palfneralm.

Duur 5 uur
Hoogtemeters 1240 meter klimmen, 400 meter dalen
Afstand 7,2 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Tips voor wandelen met kinderen in Rauris

Als je gaat wandelen met kinderen in Rauris, dan zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. De vele beekjes, rivieren en watervallen toveren de wandeling om naar een leuk avontuur in de natuur. Er zijn meerdere themawandelingen mogelijk, waarvan Tilly`s Waldpfad op de Hochalm een echte aanrader is. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met de planten en dieren uit de bergen. De wandeling heeft een lengte van 2,5 kilometer en overbrugt 300 hoogtemeters. Een andere tip is de wandeling door de Kitzlochklamm.

Wandelen met de familie in Rauris
In Rauris vind je wandelingen voor de hele familie (Foto: © SalzburgerLand Tourismus, Bazzoka Creative)

Handig om te weten als je gaat wandelen in Rauris.

  • Natuurlijk zijn er nog veel meer wandelingen mogelijk in Rauris. Klik hier voor een overzicht >
  • Als je gaat wandelen in Rauris, dan kun je gebruik maken van de 6-persoons Hochalmbahn. Het middenstation van de gondel ligt op 1469 meter (Heimalm) en het eindstation op 1780 meter (Hochalm). Een retourticket kost €17,- voor volwassenen en €10,70 voor kinderen (geboren 2010 - 2001). Van eind mei tot eind juni en van begin september tot begin oktober is de lift iedere dinsdag, donderdag en zondag geopend. Van begin juli tot begin september is de gondel dagelijks geopend. Tijden: 09.00 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur.
  • Overnacht je bij één van de Nationaal Park Hohe Tauern partnerlocaties, dan krijg je de Sommer Card of Sommer Card Mobil gratis. Met deze kaart geniet je van allerlei aantrekkelijke kortingen en leuke extra's.

Heb jij nog tips voor wandelen in Rauris? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips