Skip to navigation Skip to main content

WK wielrennen 2018 Innsbruck: parcours, data & kanshebbers

16087 - WK wielrennen 2018 Innsbruck: parcours, data & kanshebbers

Van 22 september tot 30 september 2018 vinden in Innsbruck de Wereldkampioenschappen wielrennen plaats. In en rond de ‘hoofdstad van de Alpen’ worden twaalf wedstrijden georganiseerd in de disciplines individuele tijdrit, ploegentijdrit en wegwedstrijd. Tijdens de acht wedstrijddagen worden meer dan 350.000 toeschouwers verwacht in het Oostenrijkse Tirol. Oostenrijk is voor de derde maal gastheer van het WK wielrennen 2018. Eerder namen de beste wielrenners van de wereld het tegen elkaar op in Salzburg (2006) en Villach/Faaker See (1987). In dit weblog lees je alles over het parcours, de data en de kanshebbers van het Klik hier voor het volledige programma van het WK wielrennen 2018 in Innsbruck >.

Tirol, regio van het WK wielrennen 2018

De wedstrijden van het UCI WK wielrennen 2018 vinden plaats in de Oostenrijkse regio Tirol. Tijdens de wedstrijden worden de mooiste plekken van de regio aangedaan en worden er verschillende bezienswaardigheden uitgelicht. Zo is de start van de ploegentijdrit bij outdoorpark AREA 47 in het Ötztal en gaan de individuele tijdritten van start bij de Swarovski Kristallwelten in Wattens. De wegwedstrijd heeft als startpunt Kufstein, een charmante stad met als blikvanger een eeuwenoude vesting. In Innsbruck is de finishlijn van alle wedstrijden getrokken. Innsbruck staat te boek als ‘de hoofdstad van de Alpen’ en combineert de sfeer van een stad met het alpine landschap. Hoogtepunten zijn het beroemde gouden dak, de Nordkette, Kaiserliche Hofburg en de AlpenZoo.

Data WK wielrennen 2018 Innsbruck

Ongeveer 1000 wielrenners komen in actie tijdens het WK wielrennen 2018. De beste dames en heren in verschillende leeftijdscategorieën nemen het in drie verschillende disciplines tegen elkaar op. Hoogtepunt wordt de wegwedstrijd bij de profs met bijna 5000 hoogtemeters op zondag 30 september.

  • Zondag 23-9: ploegentijdrit vrouwen & mannen (53,8 km, 62,1 km)
  • Dinsdag 25-9: individuele tijdrit vrouwen (28,5 km)
  • Woensdag 26-9: individuele tijdrit mannen (54,5 km)
  • Zaterdag 29-9: wegwedstrijd vrouwen (156,7 km)
  • Zaterdag 30-9: wegwedstrijd mannen (259,6 km)

Klik hier voor het volledige programma van het WK wielrennen 2018 in Innsbruck >

Profwielrenners in Innsbruck
(Foto: © Visit Tirol / Stefan Voitl)

Parcours WK Wielrennen 2018 Innsbruck

Het parcours van de wegwedstrijd bij de mannen is met 4670 hoogtemeters zeer bergachtig. Onderweg moet als eerste de Gnadenwald (2,6 km, 10,5 % gemiddeld) beklommen worden en vervolgens maar liefst 7 keer de beklimming naar Igls (7,9 km, 5,7% gemiddeld). In de laatste ronde krijgen de renners ook nog een 2,8 km lange ‘muur’ voor de wielen met een gemiddelde stijging van 11,5% en maxima van 25%. Klimmen geblazen dus, tijdens het WK wielrennen 2018 in Innsbruck. De individuele tijdrit bij de mannen heeft 654 hoogtemeters en bevat ook een klim naar Gnadenwald. Het is een heuvelachtig parcours dat niet al te veel bochten bevat.

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van de parcoursen van het WK wielrennen 2018 in Innsbruck >

Kanshebbers WK Wielrennen 2018 Innsbruck

De wegwedstrijd bij de mannen tijdens het WK wielrennen 2018 in Innsbruck is een kolfje naar de hand van de echte klimmers. Je dient over de nodige inhoud te beschikken, maar ook explosief te zijn om op de laatste steile helling, zo’n 10 km voor de finish, met de beste mee te kunnen. Renners als Vincenzo Nibali, Mikel Landa, Alejandro Valverde, Rigoberto Uran en Nairo Quintana kunnen goed uit de voeten op dit bergachtige terrein. Uit eigen land mogen wielrenners als Wout Poels, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk ambities hebben op dit klimparcours. De heuvelachtige individuele tijdrit lijkt perfect voor onze Tom Dumoulin. Hij zal echter stevige concurrentie gaan krijgen van mannen als Rohan Dennis, Primož Roglič en Stefan Küng.

Wielrenners op haarspeldbochten in Tirol
(Foto: © Visit Tirol / Erwin Haiden, Bikeboar)

Zelf op fietsvakantie in Tirol

Fietsen rond Innsbruck is natuurlijk niet alleen weggelegd voor professionals. Ook jij en ik kunnen een prachtige fietsvakantie beleven in Tirol. Recreatieve fietsers, mountainbikers en wielrenners, iedereen kan hier uit de voeten. Er zijn mooie fietsroutes, fietsvriendelijke accommodaties, verhuurbedrijven voor e-bikes, gratis fiets shuttles en reparatie services. Alle voorzieningen en faciliteiten voor een geslaagde fietsvakantie in Tirol zijn aanwezig.

Klik hier voor meer informatie over een fietsvakantie in Tirol >

Recreatieve wielrenners in Tirol
(Foto: © Visit Tirol / Erwin Haiden, Bikeboard)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.