Skip to navigation Skip to main content

Nordkette Innsbruck: bruisend & veelzijdig

8508 - Nordkette Innsbruck: bruisend & veelzijdig

Zo sta je in het centrum van Innsbruck, en zo sta je op een hoogte van 2256 meter. Binnen 20 minuten kun je de drukte van de stad achter je laten en middenin de ongerepte bergwereld staan. De Nordkette ligt ten noorden van de ‘hoofdstad van de Alpen’ en vormt de perfecte verbinding tussen het bruisende stadsleven en ruige natuur. De bergketen is een geliefd uitstapje en biedt een fantastisch uitzicht over de stad. Ook voor sportieve activiteiten zoals wandelen en mountainbiken zit je goed op de Nordkette van Innsbruck.

Nordkettebahn bestaande uit 3 delen

Vanuit het centrum van Innsbruck, vlakbij het congrescentrum, vertrekt de Nordkettebahn, die bestaat uit drie gedeeltes. Eerst stap je in een bergtreintje en voor je het weet sta je in het bergdorpje Hungerburg. Stap je een halte eerder uit, dan kun je voor een uitstapje naar de AlpenZoo kiezen. Vanaf Hungerburg, ook wel Hoch-Innsbruck genoemd, vertrekt de kabelbaan naar bergstation Seegruben op een hoogte van 1905 meter. Vanaf hier heb je al een waanzinnig uitzicht over de stad, het Inntal, de Stubaier Gletscher, de Zillertaler Alpen en het Wipptal. Is dit punt je nog niet hoog genoeg, dan kun je ook nog in de aansluitende lift naar de 2256 meter hoge Hafelekar stappen. Je kunt zowel een kaartje kopen voor het hele traject (volwassene: € 33,-, kind € 11,90), als voor diverse delen.

Klik hier voor een verslag van een citytrip naar Innsbruck >

De stations van het bergtreintje zijn architectonische hoogstandjes
De stations van het bergtreintje zijn architectonische hoogstandjes (Foto: © Innsbruck Tourismus)

Wandelen Nordkette

De Nordkette maakt onderdeel uit van het Alpenpark Karwendel, met 727 km² het grootste natuurpark van Oostenrijk. Tijdens de wandelingen die starten bij de diverse bergstations ontdek je het bijzondere landschap en maak je kennis met een van de oudste natuurgebieden van de Oostelijke Alpen. Naar het kruis op de Hafelekar wandel je binnen 20 minuten, van Hungerburg naar de Arzler Arm neemt 45 minuten in beslag. Ook de wandelroute van de Seegrube naar de Bodensteinalm (1 uur), de Seegrube panoramaroute (25 min) en de Goetheweg naar de Pfeishut (4,5 uur heen-terug) zijn echte aanraders. Het gebied kent vele wandelmogelijkheden, waarbij overnachten in een berghut ook mogelijk is.

Uitstapje naar de Nordkette met de familie

Ook voor een uitstapje met het gezin is de Nordkette zeer geschikt. Van het vertrek met het bergtreintje tot het uitzicht op de top, en alles wat daartussen zit, is een avontuur voor kinderen. Bij het dalstation van de Seegrubenbahn is een (gratis) museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de lift en de Nordkette. Boven bij het centrale bergrestaurant is een (afgesloten) speeltuin waar de kids naar hartenlust kunnen spelen. Ook zijn er enkele wandelroutes die niet al te lang zijn en toegankelijk zijn met kinderwagens. Kinderen die al wat ouder zijn kunnen iedere zondag in juli en augustus (13:00 uur tot 16:00 uur) gratis met de Flying Fox naar beneden!

Wandelen Nordkette
Tijdens een wandeling op de Nordkette geniet je van prachtige uitzichten (Foto: © Innsbruck Tourismus)

Klimmen, mountainbiken & meer

Ook voor tal van andere bergsporten zit je goed op de Nordkette. Mountainbiken, klimmen, paragliden, het is hier allemaal mogelijk. Mountainbikers kunnen zich wagen aan de 4,2 km lange route die start bij de Seegrube op een hoogte van 1905 meter. Deze trail staat te boek als een van de meest uitdagende downhill routes van Europa. Voor fitnessfans zijn er diverse crossfit-trainingstoestellen. In de winter is de Nordkette, mede door de gevreesde Hafelekar afdaling, geliefd onder freeriders.

Evenementen op de Nordkette

Gedurende het hele jaar worden er diverse evenementen georganiseerd op de huisberg van Innsbruck. Zo kun je op zomerse zondagen (juli en augustus) in restaurant Seegrube genieten van een brunch met uitzicht en live jazz. Tijdens het Wetterleuchten festival, dat tijdens oneven jaren wordt georganiseerd (15 en 16 juli 2017), dansen 1100 mensen op de beats van elektronische muziek. De vrijdagavond op de Nordkette biedt voor ieder wat wils: ride & dine met viergangenmenu op 2000 meter, genieten van de verlichte stad of lekker nog even sporten. Daarnaast kun je het gehele jaar voor 10:00 uur profiteren van een bergontbijt tegen gereduceerd tarief.

Nordkette avond
Op vrijdagavond is de Nordkette ook in de avonduren geopend (Foto: © Innsbruck Tourismus)

Ben jij wel eens op de Nordkette geweest? Laat een reactie achter!

 

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.