Wandelen in de Eifel in Duitsland

19 maart 2013

door Thijs in Wandelen

Het populaire Duitse laaggebergte de Eifel met zijn uitstrekte bossen, heuvelachtige landschappen, pittoreske valleien, historische stadjes en uitgewerkte vulkanen is een sportieve attractie rijker! De Vulkaaneifel-paden leggen via schitterende wandelroutes het beste van het oude vulkaan- en marenlandschap, ook wel ‘de blauwe ogen' van de Eifel genoemd, bloot.

Eifelsteig-wandelroute

Deze nieuwe partnerwegen van de populaire Eifelsteig-wandelroute, die over 313 km Aken met Trier verbindt, bieden in Gerolstein, Daun & Schlalkenmehren en Manderscheid nieuwe boeiende knooppuntenroutes voor wandelaars. De ideale manier om te voet de Vulkaaneifel te ontdekken!

Nationalpark Eifel

Het landschap van de Vulkaaneifel wordt gekenmerkt door slapende vulkanen, die duidelijk zichtbaar zijn door de karakteristieke vorm van de vulkaanmeren en de kogelvormige heuvels. De verschillende dagtochten brengen je in aanraking met natuur, cultuur, schilderachtige stadjes, bezienswaardigheden en imponerende vergezichten. In combinatie met de Eifelsteig-route kunnen meerdaagse wandeltochten worden samengesteld. De Eifelsteig-route loopt vanaf Aken door dalen, langs imposante stuwmeren, door het Nationalpark Eifel en verder tot aan Trier en biedt je telkens nieuwe landschapsindrukken.

Eifelsteig-wandelroute en Nationalpark Eifel

Gerolsteiner Keltenpad en Nationalpark Eifel

Het Gerolsteiner Keltenpad is één van de wandelroutes die de 372 km Vulkaaneifel-paden bieden. Hier wordt door een geschiedenis van vele eeuwen heen gewandeld, waarbij de vulkaanuitbarstingen van weleer nu nog herkenbaar in het landschap aanwezig zijn. De fraaie wandelroute van 6,9 km wordt nadrukkelijk ook aanbevolen voor avontuurlijke kinderen. De wandeling voert grotendeels over natuurlijke paden. De inspanning om de top van de 506 meter hoge Heiligenstein te bereiken, wordt beloond met een schitterend panoramisch uitzicht over het imposante en bekende kasteel de Kasselburg. Ook vanaf het uitkijkpunt Dietzenlay kan op een hoogte van 617 meter van een prachtig vergezicht over de Eifel worden genoten.

Maare & Thermenpad

Water is de vaste begeleider van het Maare & Thermenpad. De 33 km lange wandeltocht begint in het kuuroord Bad Bertrich, waar water van 32°C uit de unieke zoutbron omhoog borrelt. De pittige voettocht van twee dagen lang voert verder via Lutzerath naar Ulmen. De eerste dag zijn de natuur en sfeervolle doorkijkjes perfecte ‘warmlopers’. Steile rotswanden worden afgewisseld door malse weides en bieden een gevarieerde wandelbeleving. Daarna wordt het rotsachtige pad over de Palmberg bedwongen met als beloning het betoverende panoramische uitzicht ‘Siebenbachblick’.

Ontdek de Vulkaaneifel-paden in de Eifel

Een zeldzaam fraai landschap

De tocht gaat verder langs rotswanden, kabbelende beekjes, over verschillende ondergronden en tot slot door een dicht eiken- en beukenbos. De tweede etappe voert door het romantische dal van de Ueßbach richting Ulmen. Vanaf de kasteelruïne in Ulmen is het vulkaanmeer van Ulmen en het stadje zelf goed te zien. De Ulmener mare is ca. 10.000 jaar geleden na de ‘jongste’ vulkaanuitbarsting in Duitsland gevormd en maakt deel uit van een zeldzaam fraai landschap.

De in totaal 14 verschillende Vulkaaneifel-paden zijn een waardevolle en uitdagende aanvulling op het toch al zo rijke palet aan recreatiemogelijkheden in de Vulkaaneifel!

Zomervakantie tips