Skip to navigation Skip to main content

Zomerrodelen: plezier voor jong en oud

10094 - Zomerrodelen: plezier voor jong en oud

De meeste mensen zijn wel bekend met het fenomeen rodelen. Op een onbestuurbaar sleetje van een besneeuwde berg af om beneden lekker bij te komen in een authentieke berghut. Maar wist je dat je ook in de zomer kunt rodelen? In de Alpenlanden liggen tal van zomerrodelbanen die garant staan voor het nodig plezier, en niet alleen bij de kinderen!

 

In volle vaart naar beneden

In de zomermaanden, als alle sneeuw gesmolten is, komen de metalen banen tevoorschijn. Met behulp van de skilift word je bovenaan de baan afgezet om vervolgens in volle vaart door de u-vormige baan te racen. Voel de wind door je haren terwijl je door de kombochten van de baan vliegt. Het is overigens volkomen ongevaarlijk, je hebt zelf in de hand hoe hard je gaat aangezien je de slee kunt laten remmen of glijden. Kinderen die nog te klein zijn kunnen op schoot bij papa of mama, vanaf 7 jaar mogen ze vol enthousiasme in hun eigen slee kruipen.

 

Als er één schaap over de dam is…

Om in de zomermaanden de skiliften niet alleen voor wandelaars en mountainbikers te laten draaien hebben veel skigebieden een zomerrodelbaan aangelegd. In Oostenrijk barst het van de zomerrodelbanen en je begint ze ook steeds meer te zien in Zwitserland en Frankrijk. Dichter bij huis kun je ook een ritje maken in een rodel, in Valkenburg ligt een bescheiden baantje en in het Duitse Willingen ligt ook een baan.

 

De langste zomerrodelbaan van Europa

Voor de langste zomerrodelbaan van de Wereld moet je in Imst, Oostenrijk zijn. Hier ligt een baan van 3535 meter. Tijdens de spectaculaire afdaling overbrug je een hoogte van maar liefst 500 meter! De Alpine Coaster maakt gebruik van een rails in plaats van een baan en is hierdoor niet afhankelijk van het weer. Zowel in de zomer als de winter is de baan open en kun je zelf ervaren hoe het is om van Europa’s langste rodelbaan te glijden. Andere lange zomerbanen zijn bijvoorbeeld de 3,2 km lange Pradaschier in Churwalden, Zwitserland en de 2,6km lange Alpine Coaster in Golm, Tschagguns in Oostenrijk.



Heb jij wel eens een afdaling gemaakt van een zomerrodelbaan? Ik vind het fantastisch, de wind door je haren, het snelheidsgevoel! Voor en zomerrodelbaan ben je nooit te oud!
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.