Vakantie Ausseerland (Oostenrijk)

© Steiermark Tourismus, Popp-Hackner

Klederdracht, wilde narcissen en glasheldere bergmeren

 • Spiegelende meren tussen kalkstenen bergen
 • Geografisch middelpunt van Oostenrijk
 • Zoutmijnen van Salinen

Het Ausseerland is een gebied aan de noordzijde van Steiermark. Het landschap bestaat uit talrijke meren en de omliggende bergen van de Noordelijke Kalkalpen. Zo vind je hier onder andere het Dachtsteinmassief en het ‘Totes Gebirge’. In dit gebied liggen vier gemeentes: Bad Mitterndorf, Bad Aussee, Altaussee en Grundlsee. De rivier de Traun stroomt vanuit de Salzkammergut, door de HallstätterSee en de Traunsee, bij Linz de Donau in. De Traun is ruim 150 km lang.

Het Ausseerland is, zoals de naam al zegt, vooral door haar meren bekend. Het merenlandschap ligt ten noordoosten van de oorsprong van de rivier de Traun. De meren zijn altijd belangrijk geweest vanwege de visserij en het houtvervoer voor de zoutwerken. Tegenwoordig zijn ze vooral van belang voor het toerisme. Het geografische middelpunt van Oostenrijk ligt in het Ausseerland-Salzkammergut. Het landschap bestaat uit indrukwekkende bergen en glasheldere meren. Opvallend in de natuur zijn de grote hoeveelheden wilde narcissen in de bloemenweides in deze regio. In het voorjaar veranderen de bergen en meren in een geel-wit bloemenfeest.

Bloeiende alm met bergmeer in Ausseerland
Zomers bergmeer in Ausseerland (Foto: © Steiermark Tourismus, Popp-Hackner)

De plaats Bad Aussee

In Bad Aussee ligt het geografische middelpunt van Oostenrijk. In het Stadtkurpark kun je de Mittelpuntkstein vinden. Het plaatsje ligt aan de Traun, daar waar de Koppentraun en de Kainischtraun samenvloeien. Bad Aussee is de hoofdstad van de klederdracht. Het is opvallend dat de klederdracht hier dagelijks gedragen wordt en niet alleen door ouderen. Er zijn dan ook veel winkels en ateliers waar klederdracht wordt verkocht. In tegenstelling tot veel andere plaatsen in Oostenrijk is hier geen Trachtenverein. Liever wil men niet dat je als ‘vreemde’ de klederdracht draagt.

De plaats Altaussee

In deze gemeente staat het Salzbergweg am Sandling. Een grote zoutwinning bij Altaussee. Het zout wordt gewonnen door Salinen, een grote Oostenrijkse Zoutwinningsmaatschappij. Zij hebben mijnen gebouwd, waaruit Steinsalz wordt gehaald. Dat zit in het gesteente en vormt de basis van de zoutwinning.

Bad Mitterndorf en Grundlsee

Bad Mitterndorf is vooral bekend als kuuroord. Voor wellness kun je bijvoorbeeld terecht in het Narzissen Bad Aussee en de GrimmingTherme. De plaats Grundlsee is vooral verbonden aan het zomertoerisme.

De meren van Ausseerland

De regio is bekend door de vele heldere bergmeren waar je kunt ontspannen of afkoelen. Om sommigen kun je met de fiets of te voet een rondje maken. Je kunt er vissen of varen. Bij rustig weer, spiegelen de omliggende bergen in het glasheldere water. De Altsausseer See is bekend van de weerkaatsing van de Loser in het donkerblauwe water. De Grundlsee wordt door kleine dorpjes, bossen met rode lariksen en oude huizen omrand. De Toplitzsee is bijzonder diep, volgens geruchten zijn duizenden kratten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in dit meer verzonken. De Ödensee is een bosmeer op hoogveen, het voelt prettig aan de huid en heeft een heerlijke temperatuur. De Salza Stausee ligt in een gletsjerdal tussen de bergen Grimmings en Kemet.

Grundlsee in Ausseerland
Grundlsee in Ausseerland (Foto: © Steiermark Tourismus, ikarus.cc)

Wandelen Ausseerland

De regio ligt tussen Dachstein en het Totes Gebirge en biedt wandelingen voor genieters en sportievelingen. In het voorjaar loop je door bloeiende narcissenweides, in de zomer van verkoelende meren en in de herfst van goudkleuren in de bomen. Drie verschillende wandelingen hebben wij voor je op een rij gezet:
-Via Artis Grundlsee (8 km, 3 uur) In de omgeving zijn een aantal Via Artis routes gemaakt, wandelingen die door kunstenaars zijn ingegeven. De wandeling langs de Grundlsee, start in het plaatsje Grundlsee en loopt aan de noordkant van het meer. Er is weinig hoogteverschil, maar er zijn genoeg grootse uitzichten over het meer op de bergen. Aan het eind van de wandeling kun je terug met de bus of met een boot over het meer.
-Skulpturenpark Neuhofen (8 km, 2 uur) Bij Bad Mitterndorf kun je kunst bekijken in een landschapspark en er een mooie wandeling aan vastknopen. Oorspronkelijk waren alle kunstwerken van Ferdinand Böhme in marmer, nu staan er stellages van allerlei kunstenaars, sommige lijkend op de roestmachines van Tingely. Je kunt de wandeling uitbreiden naar een bergmeertje ingeklemd tussen steile bergen. Hier ontspringt een bron, waar de Romeinen vroeger al een marmeren versiering hebben geplaatst. Dat maakt de wandeling van het witte steen compleet.
-De 6-meren wandeling op de Tauplitzalm (15 km, 5 uur) De Tauplitzalm is het grootste bergplateau met meren van Midden-Europa. Met de stoeltjeslift word je moeiteloos naar 1650m hoogte gebracht om daar een heerlijke rondwandeling langs 6 meren te maken. Op het plateau wandel je tussen bloeiende almweides met alpenrozen en anemonen, bergmeren en berghutten.

Fietsen Ausseerland

In de regio zijn er prachtige mountainbiketochten te maken tussen Dachtstein en het Totes Gebirge. Door de omgeving zijn er al snel behoorlijk wat hoogtemeters te overwinnen, maar met een e-bike zijn de tochten voor veel mensen toegankelijk. Een aantal tochten:
-Sillrunde is een fietsrondtocht over een bospad, langs de Bachwand. Deze tocht biedt uitzichten over de Ödensee. Een ronde bestaat uit 20 km en ruim 700 hoogtemeter.
-Tauplitzalm Alpenstrasse is een tocht van Bad Mitterndorf naar het Seenplateau Tauplitzalm. Met de e-bike is deze tocht goed te doen, ruim 10km en 800 hoogtemeter worden overwonnen.
-Grundlsee naar Ödensee; een mooie, makkelijke tocht voor de genieter, met ruim 24 km en 300 hoogtemeter omhoog, is dit goed te fietsen voor de meesten.
-Salzkammergutradweg- Ausseerland Runde; deze tocht moet benoemd worden. Deze doet alle highlights aan in de regio. Een tocht van ruim 110 km lang is niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt deze splitsen in twee dagen. Bad Aussee- Bad Ischl -Bad Aussee met 67 km en een ronde via Bad Mitterndorf van 45 km. Het is mogelijk een deel zelfs de boot te nemen over de Halstätter See, de Grundlsee en de Altausseer See. Er worden maar liefst ruim 1400 hoogtemeter overwonnen.

Fietstocht langs meer in Ausseerland
Fietsen in Ausseerland (Foto: © Steiermark Tourismus, ikarus.cc)

Tips:

-Ga naar het Narzissenfest, Oostenrijks grootste bloemenfeest. Elk jaar komen duizenden bezoekers eind mei en begin juni naar dit feest. Het bloemencorso begint in Bad Aussee en eindigt elk jaar bij een ander meer.
-Ga Ausseer Fasching meevieren! Drie doldwaze dagen wordt er Fasching gevierd. Met muziek en maskers wordt de omgeving geplaagd. Ga bijvoorbeeld Maschkerarodeln. In 2017 bestond het 250 jaar en is het als immaterieel Cultuurerfgoed toegevoegd aan UNESO.
-Bad Mitterndorf is etappeplaats van de wandelroute Van gletsjer tot wijn, die door bijna de gehele Steiermark loopt.

Dorpen in Ausseerland

In het Ausseerland liggen een aantal dorpen. Bekijk het overzicht van deze dorpen hieronder en klik op de link voor meer informatie.

 • Bad Aussee

  Bad Aussee

  Een Mittelpunktstein in Bad Aussee markeert het geografische middelpunt van Oostenrijk. Het is ook de hoofdstad van de klederdracht. Klederdracht wordt niet alleen door de ouderen gedragen. Veel winkels en ateliers verkopen hier klederdracht.

  Lees meer >

 • Altaussee

  Altaussee

  Salzbergweg am Sandling staat in deze gemeente. Salinen, een grote Oostenrijkse Zoutwinningsmaatschappij wint het zout uit mijnen. De zoutmijnen leveren Steinsalz. Steinsalz zit in het gesteente en is de basis van de zoutwinning.

  Lees meer >

 • Grundlsee

  Grundlsee

  Grundlsee is een mooi dorp gelegen aan een rustig meer. De omgeving nodigt uit tot wandelingen, fietstochten en watersporten.

  Lees meer >

 • Bad Mittendorf

  Bad Mittendorf

  In Bad Mitterndorf kun je terecht voor wellness. Dit kuuroord heeft een aantal thermen, zoals Narzissen Bad Aussee en de GrimmingTherme.

Vraag nu gratis een brochure aanAccommodatie aanvraag bij VVV

Algemene informatie

Aantal inwoners -1
Autovrij centrum Nee
Afstand vanaf Utrecht -1 km
Hoogte dorp -1m
Aantal toeristenbedden -

Tip van de redactie

Uitgaan & vrije tijd

Aantal restaurants -1 Aantal discotheken -
Aantal bars 0 Is er een casino? Nee
Aantal bioscopen - Is er een theater? Nee
Is er een concertzaal? Nee Zijn er luchtballonvaarten? Nee

Winkelen

Aantal souvernirwinkels - Aantal modewinkels -
Aantal sportwinkels - Aantal overige winkels -
Is er een bank? Nee Is er een geldautomaat? Nee
Is er een postkantoor? Nee Is er een internetcafé? Nee
Is er publieke WIFI? Nee Aantal supermarkten -

Wellness & Sport

Is er een wellness centrum? Nee Is er een fitnesscentrum? Nee
Is er een solarium? Nee Is er een volleybalveld? Nee
Zijn er thermale baden? Nee Is er een tennisbaan? Ja
Zijn er massagemogelijkheden? Nee Zijn er mogelijkheden voor paragliding? Nee
Aantal openlucht zwembaden? 0 Is er een basketbalveld? Ja
Is er een openbare sauna? Nee

Activiteiten Ausseerland

 • Wandelen

  Wandelen

  Informatie over wandelen in Ausseerland. Routes, huttentochten, berghutten en meer.

  Lees verder

 • Fietsen

  Fietsen

  Lees meer over fietsen en mountainbiken in Ausseerland. Trails, routes en meer.

  Lees verder

 • Familie

  Familie

  Met het gezin op vakantie in Ausseerland. Tal van activiteiten voor jong en oud.

  Lees verder


Bekijk alle activiteiten >

Zomervakantie tips

Weer Ausseerland

Vandaag Morgen Overmorgen
-4° -3° -2°

Locatie

-->