Skip to navigation Skip to main content
Afbeelding - vlxk4i6vjhnzcp5o362p
Frankrijk

Vakantie Châtel

  • Authentiek en gemoedelijk dorpje middenin Portes du Soleil
  • Ligt op de grens van Frankrijk en Zwitserland
  • Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd
  • Wekelijkse markt

Op 1200 meter hoogte ligt het Franse dorp Châtel. Dit authentieke bergdorp ligt heel dicht bij de grens met Zwitserland. Het ligt in de vallei d'Abondance in het midden van de regio Les Portes du Soleil. Via de Pas de Morgins kun je zo Zwitserland inrijden. Rondom de vallei d’Abondance liggen de natuurgebieden van de Mont du Grange en de Cornette de Bise.

Châtel heeft een sfeervol en traditioneel karakter met veel restaurants en cafés. In de omgeving van Châtel is genoeg te doen. Door de 24 zomerliften in dit gebied is het goed vertoeven voor wandel- en fietsfanaten. Châtel ligt ongeveer anderhalf uur rijden van Genève. Naast zwemmen kun je bij het Meer van Genève talloze watersporten beoefenen zoals waterskiën en zeilen.

Châtel en telecabine super Châtel
Châtel en de lift vanuit het dorp (Foto: © Châtel Tourisme, J.M. Gouédard)

Het plaatsje Châtel

Châtel bestaat uit een grote verzameling chalets. De oorspronkelijke, traditionele boerenchalets bepalen de charme van het dorp. Natuurlijk is er van alles uitgebreid, maar hier zijn geen enorme flatgebouwen te vinden, zoals in sommige andere plaatsen in de omgeving. Châtel zelf heeft geen autovrij centrum, maar wel een liftje dat rechtstreeks uit het dorp naar Super Châtel gaat. Naast deze lift ligt een straatje dat met cafés en restaurants uitnodigt om rond te slenteren. Op één kilometer van Châtel ligt het Vonnes meer, een helderblauw meer waar je kunt vissen, waterfietsen of gewoon pootjebaden.

Châtel en een alpenkaasboerderij
Een alpage of alpenkaasboerderij bij de Mont de Grange (Foto: © Châtel Tourisme, J.M. Gouédard)

Châtel in de Abondance vallei

Het gebied van Chablais, waar Châtel in ligt, is uitgeroepen tot Unesco World Geopark. De samenhang tussen het landschap, de geologie en het gebruik ervan is waardevol. De vallei d'Abondance is er trots op dat ze een evenwicht hebben weten te vinden tussen toerisme en de oorspronkelijke boerenbevolking. Er zijn in de vallei nog tientallen gezinnen die kunnen leven van het boerenbestaan. De Abondance-kaas is beroemd. Zo’n 800 koeien grazen hier, grotendeels hoog in de bergen. Op de almen worden ze gemolken en wordt de kaas gemaakt.

Bergen rondom Châtel

De berg die met 1970m boven het dorp uittorent, is de Morclan. Je kunt de top bereiken met de bergliften. Andere grote massieven zijn het Mont Grange massief en de Cornette de Bise. De Cornette de Bise is een reservaat voor steenbokken, dus kijk niet raar op als je deze hier tegenkomt. Vanaf de hogere toppen heb je uitzicht op het Meer van Genève en de grotere bergen in Zwitserland. Ook de Dent Blanche is goed te zien. Deze staat vanaf de meeste bergen rondom Châtel vóór de Mont Blanc.

Châtel en Fantasticable
Sensatie op de zipline Fantasticable bij Châtel (Foto: © Châtel Tourisme, J.F. Vuarand)

Wandelen vanuit Châtel

Door de vele zomerliften zijn de bergen rondom makkelijk te bereiken. Ook kun je met de auto naar de Pas de Morgins, om op de grens met Zwitserland een mooie tocht te maken. Vanaf de lift Super Châtel gaat een wandeling naar Pointe de Bellevue (2041m), een uitzichtpunt met blikken in de diepte op het Meer van Genève en de Alpenpieken rondom. Ook in het massief van Mont Grange en Cornette de Bise zijn grote hoeveelheid wandelingen mogelijk. De GR5, de lange-afstandswandeling die van Hoek van Holland naar Nice loopt, komt langs de Cornette de Bise en door de vallei d'Abondance.

Actie rondom het dorp

Rondom Châtel kunnen avonturiers goed aan hun trekken komen. Sensatie vind je bij Fantasticable bij Pré-la-Joux. Liggend in een harnas vlieg je met bijna 100km per uur langs meerdere kabels op een hoogte van 240 meter. Ga klimmen in het klimpark/avonturencircuit. Er zijn meerdere parcoursen en er is de mogelijkheid om een vrije val te ervaren met de Quick Jump. Mountainbiken kan ook goed. Rondom Pré-la-Joux ligt een bikepark met een twintigtal afdalingen. In het centrum van het dorp ligt Aquacentrum Forme d’O. Hier vind je binnen- en buitenzwembaden, allerlei activiteiten en een sparuimte voor ontspanning in het water.

Châtel en chatelaventures
Klimpark bij Châtel (Foto: © Châtel Tourisme, V. Thiébaut)

Tips:

- Kijk in de zomer goed om je heen hoe hoog de gele gentianen erbij staan. Volgens grootmoeders wijsheid voorspelt dat de hoeveelheid sneeuw in de eerstvolgende winter. Hoe hoger de gentianen bloeien hoe meer sneeuw er zal vallen.
- Bezoek een kaasboerderij en proef de verschillende lokale kazen.

Weer in Châtel

Vandaag

Mix van regen, natte sneeuw en sneeuw

Mix van regen, natte sneeuw en sneeuw
0 / 4

Vorstgrens

1271 meter

Regen

9 mm

Morgen

Natte sneeuw, maar af en toe ook zon

Natte sneeuw, maar af en toe ook zon
-2 / 3

Vorstgrens

1153 meter

Regen

10 mm
Châtel Village
Châtel
Toeristeninformatie voor Châtel
Name Châtel Tourisme
E-mail touristoffice@chatel.com
Telefoon 732244
Algemene informatie
Aantal inwoners 1282
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 932 km
Hoogte dorp 1200
Aantal toeristenbedden 1055
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 1
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 2
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 45
Bars & cafés 7
Bioscoop 2
Concertzaal
Discotheken 1
Casino
Theater
Ballonvaart