Skip to navigation Skip to main content
Wenen
© Oesterreich Werbung / Julius Silver

Cultuurvakantie

In de Alpen vind je tal van bestemmingen voor een cultuurvakantie. Prachtige historische steden, eeuwenoude dorpjes en culinaire ontdekkingen. Deze culturele hoogtepunten bieden nog iets extra's; ze zijn omringd door het wonderschone natuurgeweld van de Alpen. Voor een cultuurvakantie kun je met een gerust hart afreizen naar de bergen van Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië.

Steden in de bergen hebben veel te bieden voor een cultuurvakantie; prachtige historische gebouwen, gezellige pleinen en volop mogelijkheden om uit te gaan of te winkelen. Ook op het gebied van eten en drinken is er veel te ontdekken! Neem bijvoorbeeld de Alpenstad Innsbruck. In het centrum vind je tal van gebouwen met een eeuwenoude historie. De beroemdste bezienswaardigheid is misschien wel de Fürstenburg, een 15e eeuws kasteel met het beroemde Gouden Dak.

Cultuurvakantie vol tradities

In het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kun je tijdens je cultuurvakantie kennis maken met tal van tradities. Compleet met dirndljurken, lederhosen en blaasmuziek worden er diverse tradities gevierd.

Een van die feesten is de jaarlijkse ‘almabtriebe’ waarbij het vee aan het eind van de zomer van de bergweiden naar de dalen word gedreven. Dit gaat gepaard met een kleurrijke ceremonie en feestelijke optochten. Van festiviteiten zoals deze zijn er talloze in de Alpen.

Bezoek kerken, kloosters en kastelen

Een cultuurvakantie zonder het bezoeken van een kerk, klooster of kasteel is niet compleet. Een van de beroemdste bouwwerken is Slot Neuschwanstein in Zuid-Duitsland. Dit sprookjesachtige slot behoort tot de meest bezochte kastelen en burchten van Europa. De unieke ligging op een steile rots met een waanzinnig uitzicht over de omgeving had niet mooier gekund. Het bouwwerk was oorspronkelijk bedoelt voor één bewoner maar tegenwoordig is het hier iedere dag dringen geblazen in de vele ruimtes.

Freiburger Münster

Je kunt er bijna niet omheen, de ruim 800 jaar oude Freiburger Münster. De indrukwekkende kathedraal beschikt over een 116 meter hoge spits die ver boven de andere gebouwen in deze stad in het Zwarte Woud uitsteekt. 

Kehlsteinhaus

Het Kehlsteinhaus wordt ook wel het Adelaarsnest genoemd en is gebouwd op de top van de Kehlstein op 1834 meter. Dit bijzondere project is tijdens en na de oorlog bewaard gebleven en tegenwoordig een bergrestaurant.

Burg Eltz

Burg Eltz dateert uit de 12e eeuw en ligt in het Duitse Eltzwald in Rheinland-Pfaltz. Hoewel het kasteel, doordat het familiebezit is, gedeeltelijk open is voor publiek, is het alsof je een museum binnenstapt en een reis door de tijd maakt.

Hofburg Wenen

Hofburg Wenen is het middelpunt van de Oostenrijkse monarchie. De Koninklijke familie bouwde overal in de stad prachtige kastelen, maar het politieke centrum is de Hofburg. Een deel van het gebouw is toegankelijk voor bezoekers.