Skip to navigation Skip to main content
Plato Ypadu Summit 22 Wanderung Petra 8
© TVB Kitzbüheler Alpen Region St. Johann in Tirol / PlaTo

Genieten van de lente in de Kitzbüheler Alpen

De Kitzbüheler Alpen in de Oostenrijkse provincie Tirol zijn bij veel Nederlanders bekend van de wintersport. Ook buiten de winter is het een heerlijke vakantiebestemming waar je alles vindt, wat een vakantie zo fijn maakt. Want als de temperaturen oplopen en het lente wordt in de bergen, veranderen de Kitzbüheler Alpen in een vakantieparadijs voor wie van bergen, natuur en actief bezig zijn houdt.

Groene alpenweides en panoramabergen

De regio’s Hohe Salve, Brixental, St. Johann en PillerseeTal vormen samen de Kitzbüheler Alpen. Het is een streek met glooiende met gras begroeide bergen waar de koeien ’s zomers grazen, waar je kunt badderen in glinsterende bergmeren en een waanzinnig uitzicht hebt vanaf de bergtoppen. In de brede dalen liggen 20 pittoreske dorpen rond Kitzbühel, waarvan Hopfgarten, Westendorf, St. Johann en Fieberbrunn waarschijnlijk de bekendste zijn. De bergen zijn er goed begaanbaar want er is een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden. De hoogste bergen zijn er rond de 2400 meter hoog, de bekendste panoramabergen zijn de Hohe Salve en de Kitzbüheler Horn. De streek wordt omzoomd door de Loferer en Leoganger Steinberge in het oosten, die een ruig randje aan de regio geven.

De vier regio's in de Kitzbüheler Alpen hebben elk hun eigen karakter:

Hohe Salve: kleine dorpjes én een echte winkelstad

De vakantieregio Hohe Salve bestaat uit de authentieke, landelijke dorpen Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Angath, Angerberg, Kirchbichl en Mariastein én de stad Wörgl, waar je lekker kunt winkelen. Wörgl vormt een knooppunt in het Inntal, waarvandaan je makkelijk alle kanten van Tirol in kunt. Letterlijk hoogtepunt van deze regio is de Hohe Salve, de 1829 meter hoge panoramaberg bij Hopfgarten met bovenop een schattig wit kerkje en een bergrestaurant met ronddraaiend terras. Vanaf hier heb je waanzinnig uitzicht over het hele omliggende landschap, tot aan de Großglockner en Großvenediger aan toe.

Uitzicht vanaf de Hohe Salve in Kitzbüheler Alpen regio Hohe Salve
© Norbert Eisele Hein
Uitzicht vanaf de Hohe Salve (1829m)

Brixental: agrarisch en gemoedelijk

Het langgerekte, brede Brixental is met de kleine gehuchten, de almweides en de vele boerderijen het toonbeeld van een authentieke, agrarische streek. De drie dorpen die in het Brixental liggen zijn Kirchberg, Brixen im Thale en Westendorf. Ze zijn gezellig en gemoedelijk en je vindt er flink wat hotels en restaurants. De ligging van de dorpen maakt ze een perfecte uitvalsbasis om het hele Brixental én het erbij horende, vrijwel ongerepte zijdal Windautal te verkennen. De gondelbanen in de dorpen brengen je comfortabel de berg op, waar een groot aanbod aan wandel- en fietspaden op hoogte op je wacht.

Brixental aan de voet van de Kitzbüheler Alpen
© TVB Kitzbüheler Alpen Brixental / Mathäus Gartner
Het brede Brixental in de Kitzbüheler Alpen

St. Johann: gezellig met terrasjes en aan de Kitzbüheler Horn

In de vakantieregio St. Johann liggen de drie rustige dorpen Oberndorf, Kirchdorf en Erpfendorf en de gezellige stad St. Johann met de vele terrasjes. Iedere vrijdag is er een boerenmarkt op het plein in het centrum, waar je de lekkerste dingen kunt proeven. De regio St. Johann biedt een veelvoud aan activiteiten. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen, klimmen en golfen en er is zelfs een zweef- en sportvlieg vliegveld. De kabelbaan brengt je tot halverwege de Kitzbüheler Horn, die je daarna zelf kunt beklimmen. De omgeving leent zich uitstekend voor unieke geluksmomenten in de natuur, die ze ter plaatse met ‘Yapadu’ aanduiden.

Geluksmomenten in de Kitzbüheler Alpen regio St. Johann in Tirol
© PlaTo
Geluksmoment in de regio St. Johann in Tirol

PillerseeTal: waterrijk en met de ruigste bergen

De regio PillerseeTal wordt getypeerd door het enorme Jakobskreuz op de Buchensteinwand, het grootste uitzichtkruis van Oostenrijk dat je al van veraf ziet. De regio bestaat uit de 5 dorpen Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob in Haus, St. Ulrich am Pillersee en Waidring, die helemaal op het bieden van actieve vakanties zijn ingesteld. Centraal in het dal ligt de Pillersee, die zeker op warme dagen voor verkoeling zorgt. Het PillerseeTal is de regio van de tegenstellingen: de lieflijke, alpenweides en rustgevende bergmeren worden omringd door de imposante Steinplatte en de rotsformaties van de Loferer en Leoganger Steinberge. Ook hier brengen gondelbanen je comfortabel omhoog, waarna je heerlijk van het uitzicht en bergavonturen kunt genieten.

Mountainbiken door de Kitzbüheler Alpen regio PillerseeTal
© Klemens König
Mountainbiken over de trails in het PillerseeTal

Gondelbanen en berghutten: vanaf Pinksteren open

Vanuit de dalen van de Kitzbüheler Alpen brengen moderne gondelbanen je desgewenst de bergen in. Daar kun je mooie wandelingen maken, maar ook mountainbiketochten, want je fiets mag in vrijwel alle gondels mee omhoog. Onderweg kun je pauzeren bij een van de vele berghutten waar je langskomt. De typisch Tiroler sfeer in de hutten, de authentieke gerechten op de menukaart en het prachtige uitzicht vanaf de zonnige terrassen maken zo’n tussenstop tot een van de highlights van je vakantiedag. Vanaf Pinksteren zijn de gondelbanen weer open en gaan ook de berghutten weer open.

Berghut in de Kitzbüheler Alpen
© TVB PillerseeTal / Christof Willms

Events om het voorjaar in te luiden

Als de sneeuw in de Kitzbüheler Alpen gesmolten is en de alpenweides kleur krijgen van de alpenrozen, is het tijd om de bergen wandelend of per mountainbike te gaan verkennen. Diverse events in de buitenlucht luiden het voorjaar en de vroege zomer in de Kitzbüheler Alpen in. De frisse berglucht in deze periode doet je opleven en de uurtjes in de zon zorgen ervoor dat je meteen al een gezonde kleur opdoet!

Kitzbüheler Alpen Trail: lange afstand wandel- en fietsroutes

Met de KAT-walk en KAT-bike bieden de Kitzbüheler Alpen de mogelijkheid om de hele regio tijdens een meerdaagse wandel- of fietstour te ontdekken. De route gaat dwars door het charmante berglandschap van de vier regio’s, waarbij je overnachtingen en diners zijn gereserveerd in mooie hotels. Je bagage hoef je niet zelf te dragen, want die wordt voor je vervoerd. Zo kun je al je energie benutten om van bergtop naar bergtop te wandelen of te fietsen en gewoon even onbezorgd weg te zijn.

Hoe kom je in de Kitzbüheler Alpen?

De Kitzbüheler Alpen in Tirol zijn vanaf de grens bij Kufstein snel en makkelijk bereikbaar met auto en trein. Met de auto zijn de regio Hohe Salve en Brixental makkelijk via Wörgl bereikbaar. De regio St. Johann en PillerseeTal zijn vanuit Kufstein in ca. een uur aan te rijden. Vanaf Wörgl in de regio Hohe Salve rijdt de trein via de dorpen in het Brixental en St. Johann helemaal door tot aan Fieberbrunn en Hochfilzen in het PillerseeTal.

Deze special is geschreven in samenwerking met Tourismusverband Kitzbüheler Alpen