Skip to navigation Skip to main content

7 Almen om deze herfst te bezoeken

7495 - 7 Almen om deze herfst te bezoeken

De bladeren beginnen te verkleuren en de bergweides krijgen een gouden glans, ook in de Alpen is het herfst! Toch is dit een perfect jaargetijde om te gaan wandelen of fietsen op een Alm. Indebergen heeft 7 Almen in Beieren, Oostenrijk en Zuid-Tirol op een rijtje gezet waar je deze herfst gerust naartoe kunt. En al is het niet om te wandelen of fietsen, dan wel om van het landschap en de heerlijke lokale specialiteiten te genieten.

#1. Eggeralm, Karinthië

Het Almdorf op de Eggeralm in het zuiden van Karinthië is het ideale uitgangspunt voor een heerlijke herfstwandeling naar de top van de Poludnig (1999 m). Waar je bij terugkomst zeker niet aan ontkomt is het proeven van de Gailtaler Almkäse, de bergkaas die hier geproduceerd wordt. De Eggeralm is bereikbaar per auto.

#2. Gindelalm, Beieren

De Gindelalm, die uit drie bergweides bestaat, in Beieren is te voet of per fiets bereikbaar vanaf de Schliersee en Tegernsee. Alle drie de Almen zijn zeer de moeite waard en hebben hun eigen charme. Het uitzicht over de omgeving is adembenemend, zo kun je onder andere de Aiplspitz, Breitenstein en Wendelstein waarnemen.

#3. Alpe Weissenfluh, Vorarlberg

Tijdens ieder jaargetijde valt er op de Alpe Weissenfluh wel wat te beleven; zowel voor wandelen, fietsen als toerskiën zit je hier goed. De Alm ligt in Vorarlberg vlakbij Dornbirn en dat je heerlijk gaat eten staat vast. Het is vrijwel altijd druk in de stube, maar gastvrouw Rita Madlener zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat de sfeer gemoedelijk en familiair blijft. Op de uitgebreide kaart prijkt onder meer heerlijke Kässpätzle.

#4. Hintereggeralm, Steiermark

De Hintereggeralm ligt bij Liezen in Steiermark en is bereikbaar via de Phyrnpas. Eenmaal aangekomen op de Alm word je beloond met een uitzicht op de Grimming en Niederen Tauern. Huttentip: in de Kinkhütte worden heerlijke traditionele gerechten geserveerd.

#5. Geisleralm, Zuid-Tirol

Alleen al voor het uitzicht op de Dolomieten kom je naar de Geisleralm in Zuid-Tirol. Wandelaars kunnen zich wagen aan de Adolf-Munkel route. Wanneer de zon ’s middags de Geislerspitzen laat stralen, wil je hier eigenlijk niet meer weg. De Geislerhütte is de ideale plek voor een goed glas wijn en een stevige bergmaaltijd.

#6. Thaurer Alm, Tirol

De Thaurer Alm is een veelbezochte Alm die vlakbij Innsbruck ligt. Via een bosrijke wandeling, die ook voor families goed is te doen, bereik je deze bergweide. Eenmaal boven zie je de toppen van de Serles, Habicht, Patscherkofel en Glungezer waarvan sommige al van sneeuw zijn voorzien. Wie nog verder wil wandelen kan via de Vintl Alm, naar de Rumer Alm en Arzler Alm.

#7. Wetterkogelhaus, Niederösterreich

Veelzijdigheid is het toverwoord van de Hochwechsels (1743 m), de berg die gelegen is op het grensgebied tussen Niederösterreich en Steiermark. Mountainbikers kunnen vanaf de Rabl-Kreuz-Hütte over de tolweg fietsen of vanaf St. Corona met de stoeltjeslift naar de Almrauschhütte om vervolgens af te dalen naar het Wetterkogelhaus. Vanaf de top van de Hochwechsels heb je bij goed weer uitzicht op het Balatonmeer en Slovenië. In de hut kun je je tegoed doen aan lekkernijen als beuschl (stoofpot met long en hart van een kalf), linzen met spek en strudel.

Ken jij nog mooie almen die deze herfst zeker een bezoekje waard zijn? Laat een reactie achter!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.