Skip to navigation Skip to main content
Käsespätzle vers in pannetje

Käsespätzle is een typisch Oostenrijks gerecht, vol met kaas. Bij elke hap die je neemt, trek je lange kaasdraden naar je toe. Heerlijk! Bijna alle bergrestaurants hebben het gerecht op het menu staan. Het is de perfecte maaltijd om weer helemaal op krachten te komen na een stevige wandeling in de bergen. Je hebt gegarandeerd de rest van de dag geen honger meer! Zin in dit overheerlijke kaasgerecht? Ga aan de slag met dit recept voor Käsespätzle, want thuis smaakt dit ook super lekker!

Käsespätzle recept: ingrediënten (2 personen)

Käsespätzle wordt ook wel Kasnocken genoemd. Als je gek bent op kaas en dit nog nooit gegeten hebt, dan moet je het echt een keer proberen! Normaal gesproken wordt dit gerecht opgediend in een traditionele pan. Vaak met gebakken uitjes, verse kruiden en een frisse salade. Die frisse salade is een prima tegenhanger voor de machtige kaasmassa. In je eigen keuken tover je dit gerecht in een uurtje op tafel. Dit heb je nodig voor het recept Käsespätzle:

  • 250 gram bloem
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 snufje kurkuma
  • 2 eetlepels olie
  • +/- 100 ml bronwater (zonder bubbels)
  • 3 eieren
  • zout en peper naar smaak
  • 150 gram belegen bergkaas (bijvoorbeeld een mix van Emmentaler en Gruyère)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Half bosje peterselie, fijngehakt
  • Half bosje bieslook, fijngehakt
  • Gebakken uitjes, naar smaak
  • 1 el boter
  • Optioneel: frisse salade (bijvoorbeeld bladsla met een friszure dressing)
Kasespatzle eten bij een bergrestaurant in de zomer

Spätzlerasp of vergiet

De basis van de Käsespätzle is de Spätzle. Dit lijkt een beetje op pasta, die je al dente kookt. Traditioneel wordt de Spätzle gemaakt met een Spätzlerasp. Deze rasp heeft ronde gaatjes met daarboven een bakje dat je heen en weer kunt schuiven (zie afbeelding). Door het beslag in dit bakje te gieten en het vervolgens heen en weer te schuiven boven een pan kokend water, ontstaan de Spätzle. Bestel de Spätzlerasp op Bol.com. Te veel gedoe? Je kunt ook een vergiet met grote gaten gebruiken, de rasp werkt alleen wel veel makkelijker.

Spätzlehobel
© Spalder Media Group

Käsespätzle recept: de bereiding

Stap 1: Pak een grote kom om het Spätzlebeslag in te maken. Meng hierin de bloem, nootmuskaat, kurkuma, zout en peper. Roer goed door en voeg vervolgens de eieren en 1 el olie toe. Meng goed door elkaar. Giet beetje bij beetje het water bij het mengsel, zodat er een vloeibaar en niet te dun beslag ontstaat. Het moet in ieder geval dikker zijn dan een gewoon 'pannenkoekenbeslag'. Laat het beslag vervolgens 15 minuten rusten.

Stap 2: Zet een grote pan met water op het vuur. Voeg ongeveer 1 theelepel zout toe. Zodra het water kookt, zet je de Spätzlerasp op de pan en laat je het beslag er rustig in vallen. Doe dit eventueel in tweeën. De Spätzle is gaar, zodra deze boven komt drijven. Schep uit de pan en spoel af met koud water om het garingsproces te stoppen.

Stap 3: Zet een grote koekenpan op het vuur. Verhit hierin 1 el olie en 1 el boter. Fruit de ui en knoflook totdat ze glazig zijn. Voeg nu de Spätzle toe en bak even kort mee. Roer vervolgens de kaas erdoor tot alles gesmolten is.

Stap 4: Roer de bieslook en peterselie door de Käsespätzle. Houd een beetje achter ter garnering. Verdeel de Käsespätzle over twee borden of serveer in een traditionele pan. Strooi de gebakken uitjes erover, naar smaak. Salade erbij en genieten maar!

Guten appetit!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.