Skip to navigation Skip to main content

Auvergne: vakantie bij de Puy de Dôme

7147 - Auvergne: vakantie bij de Puy de Dôme

De Auvergne is niet de populairste regio voor een zomervakantie in Frankrijk. Veel vakantiegangers laten dit gebied in het hart van Frankrijk rechts liggen, wanneer ze in volle vaart over de Route du Soleil naar het zuiden rijden. Toch heeft de Auvergne het nodige te bieden. Grote blikvanger is de Puy de Dôme. Een 1465 meter hoge vulkaan die tot de verbeelding spreekt. Een uitstapje dat je niet mag missen tijdens een vakantie in de Auvergne.

Uniek vulkanisch landschap

De Auvergne is een uniek gebied vol ongerepte natuur. Wij ontdekken deze bijzondere omgeving de komende dagen met name per racefiets. De regio is behoorlijk bergachtig, maar de beklimmingen zijn net wat eenvoudiger dan in de Alpen. Het vulkanische landschap van de Auvergne is een natuurlijke schat die uniek is in Europa. Het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, ofwel het Regionaal Natuurpark van de vulkanen van de Auvergne, strekt zich uit van het noorden van Clermont-Ferrand tot het noorden van Aurillac en is het grootste regionaal natuurpark van Frankrijk.

Château de Murol
Klim naar Château de Murol

Murol
De pittoreske straatjes van Murol

Col de la Croix Saint-Robert

Vanaf de camping aan het Lac d’Aydat stappen we op voor een fietstocht door de Auvergne. Vandaag staan de Col de la Croix Saint-Robert en Super-Besse op het programma. Vanaf Aydat gaat het over een glooiende weg richting het Lac Chambon. Net voor het meer passeer je Murol, waar het gelijknamige kasteel hoog boven het dorp uittorent. De Col de la Croix Saint-Robert blijkt een goed lopende klim met prima asfalt. Aangezien de omgeving hier behoorlijk open en wijds is, staat er een flinke wind. Snel een jasje aan en op naar de volgende beklimming: Super-Besse.

De Muur van Super Besse

Super Besse ligt op de flanken van de Puy de Sancy, de hoogste berg van de Auvergne (1885 meter). In de winter is het een populaire wintersportbestemming met 85 kilometer aan afdalingen. In het verleden heeft de Tour de France deze plaats al diverse malen aangedaan (laatste keer 2011: winnaar Rui Costa). Na een aantal makkelijke klimkilometers blijkt het venijn in de staart te zitten. De laatste kilometer(s) richting het dorp openbaart zich als een ware muur. De weg is breed en met een stijgingspercentage van maximaal 8,4% behoorlijk pittig.

Lac Chambon / Col de la Croix Saint-Robert
Uitzicht op het Lac Chambon

Puy de Dôme: blikvanger van de Auvergne

‘Helaas’ mogen we de Puy de Dôme niet met de racefiets beklimmen. De bekendste berg van de Auvergne is te voet te bedwingen (ca. 45 min), maar wij kiezen voor de Panoramique des Dômes. Een elektrische tandradbaan dat over een traject van 5,1 kilometer rond de vulkaan naar boven krult. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de ‘Keten van de Puys’. Een landschap met 80 vulkanen dat van noord naar zuid door de Auvergne loopt. Ook het zicht op de hoofdstad van de Auvergne, Clermont-Ferrand is schitterend. Wil je de Puy de Dôme vanuit het vogelperspectief aanschouwen, dan kun je je wagen aan paragliding.

Auvergne: prachtige fietsstreek

De Auvergne is een prachtige regio om in te fietsen, wanneer de cols in de Alpen (nog) net wat te hoog gegrepen zijn. Goed asfalt, vriendelijke stijgingspercentages en een prachtig landschap maken van de Auvergne een heerlijk fietsgebied. Daarnaast zijn er tal van uitstapjes die je kunt ondernemen op een rustdag of met de familie.

Clermont-Ferrand
Uitzicht op Clermont-Ferrand
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.