Skip to navigation Skip to main content

Bergmuseum MMM Corones in Zuid-Tirol

6633 - Bergmuseum MMM Corones in Zuid-Tirol

Deze zomer opende bergbeklimmer Reinhold Messner op 2.275 meter hoogte het Messner Mountain Museum Corones in Plan de Corones/Kronplatz. Het is zijn zesde en laatste museum in Zuid-Tirol, ofwel Südtirol, over het leven als alpinist. Het museum is ontworpen door de wereldberoemde architecte Zaha Hadid en is gebouwd in een bergtop. Een must see voor iedere bergliefhebber!

De geschiedenis en ontwikkeling van bergbeklimmen

Reinhold Messner over de nieuwe trekpleister van Kronplatz: “In het MMM Corones vertel ik de geschiedenis en de ontwikkeling van het bergbeklimmen, van de klimuitrusting en de veranderingen over de afgelopen 250 jaar, tot de triomfen en tragedies van 's werelds beroemdste bergen - Matterhorn, Cerro Torre, K2. Het is ongelooflijk spannend om de verhalen van bergbeklimmers te vertellen vanaf een podium van deze omvang.' Het MMM Corones bevat unieke objecten en afbeeldingen, verzameld door Messner in zijn leven als bergbeklimmer.

Museum in de berg

Het bijzondere aan MMM Corones is de combinatie van de locatie, het uitzicht en de unieke architectuur. Het betonnen gebouw is op bijzondere wijze geïntegreerd in de omgeving. Het museum bevindt zich namelijk voornamelijk ondergronds in de berg, verdeeld over drie verdiepingen. Daardoor is het pand energiebesparend; het behoudt ’s zomers en ‘s winters een constante temperatuur. Vanaf de entree op de bovenste verdieping leiden trappen de bezoeker langs drie expositieverdiepingen naar beneden. Er zijn grote uitkijkvensters en een indrukwekkend panoramaterras van zo’n veertig vierkante meter om te kunnen genieten van een uniek 240°-uitzicht op de Alpen en de Dolomieten. Het museum bevat tevens een centrale expositieruimte voor grote voorstellingen en presentaties en een bioscoop met twintig stoelen.

Iconische bergbeklimmer

Reinhold Messner (1944) beklom als eerste alle bergen hoger dan 8.000 meter en bereikte de top van de Mount Everest zonder extra zuurstof. Hij zette het Messner Mountain Museum Project op om het publiek te informeren over bergen en alpinisme. Andere musea zijn het MMM Firmian, Ortles, Juval, Dolomites en Ripa en gaan over de kunst, cultuur, religie en merkwaardigheden van berggebieden in de hele wereld.

Openingstijden MMM Corones

Het MMM Corones is vanaf 24 juli in de zomermaanden dagelijks geopend van 10.00-16.00 uur (eerste zondag in juni tot de tweede zondag in oktober). In de winter is het museum dagelijks open van de eerste zondag in december tot midden april. MMM Corones is te voet te bereiken of via de gondel.

Klik hier voor meer informatie over MMM Corones >>

MMM Corones / Reinhold Messner
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.