Skip to navigation Skip to main content

Het beest van de Asturias

5004 - Het beest van de Asturias

De Ronde van Spanje is bijna toe aan het slotweekend, wat nog een groot spektakel belooft te worden. Na al het klimwerk, in de Vuelta van dit jaar liggen meer dan 40 beklimmingen, heeft het peloton de bergen nog altijd niet achter zich gelaten. Als toetje krijgen de renners ‘het beest van de Asturias’ voorgeschoteld. Een van de steilste en meest gevreesde bergen van Spanje waar zelfs professionals moeite mee hebben.

Alto de El Angliru

De Alto de El Angliru is een berg in het noorden van Spanje vlakbij La Vega-Riosa. Het is niet alleen een van de zwaarste beklimmingen van Spanje, maar zelfs van het hele wielrennen. De top van de berg bevindt zich op 1570 meter boven zeeniveau. Het totale hoogteverschil van 1248 meter is niet heel indrukwekkend maar de stijgingspercentages zijn dat wel. De Angliru heeft een lengte van 12,5 kilometer, een gemiddeld stijgingspercentage van 10,1% en uitschieters naar 23,6%. Als bijnaam heeft de Angliru niet voor niks ‘Het beest van de Asturias’.

Cueña les Cabres

Het steilste stuk staat bekend als de Cueña les Cabres en ligt ongeveer 3 kilometer voor de top. Vanaf hier komt het stijgingspercentage niet meer onder de 18%. Veel renners in de Ronde van Spanje geven hun mecanicien opdracht om voor aanvang extra lichte versnellingen te monteren die ze voor iedere andere beklimming nooit zouden gebruiken. Met een versnelling die normaal is bestemd voor mountainbikers kruipen ze zich een weg naar boven. Aanvallen is op de Cueña les Cabres simpelweg niet mogelijk. Het is een kwestie van in je ritme komen en hopen dat je de pedalen rond blijft krijgen

Cueña les Cabres

Spektakel of onverantwoord?

Veel wielrenners bestempelen de Alto de El Angliru als onverantwoord. Er wordt slechts aan het spektakel en de toeschouwers gedacht en niet aan het belang van de renners. El Angliru werd in 1999 voor het eerst in de Vuelta opgenomen en is sindsdien vijf keer beklommen. Vaak gaat de berg gehuld in dichte mist en het komt maar al te vaak voor dat de regen hier met bakken uit de hemel komt. In 2002 kwamen sommige auto’s en motoren niet omhoog waardoor renners geblokkeerd werden of gedwongen werden verder te fietsen met een lekke band aangezien ze niet bereikt konden worden door de mecanicien. David Millar protesteerde dat jaar door een meter voor de finish in zijn remmen te knijpen en zijn rugnummer af te scheuren.

‘Het groene Spanje’

Wanneer de stofwolken van de Ronde van Spanje zijn opgetrokken, laat Asturië ook haar vriendelijke gezicht weer zien. De regio ligt in het noordwesten van het land aan de Cantabrische Zee. ‘Het groene Spanje’ bestaat uit tal van natuurparken, een grillige kustlijn met zandstranden, wildstromende rivieren en… een indrukwekkend berglandschap. Te midden van al dit natuurschoon liggen tal van pittoreske dorpjes verborgen waar de cultuur van vroeger levendig wordt gehouden. Wie eens een compleet andere kant van Spanje wil ontdekken en de toeristische kusten wil mijden kan met een gerust hart afreizen naar Asturië. De Alto de El Angliru zou ik echter maar links laten liggen!

Klik hier voor meer informatie over de Asturias >>

De monsterlijke etappe naar de top van de Alto de El Angliru is morgen vanaf +- 15.00 live te zien bij de NOS op Nederland 1.

‘Het groene Spanje’
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.