Skip to navigation Skip to main content

Brennerpas

Brennerpas auto
©Spalder Media Group
Brennerpas
©Spalder Media Group
Europabrücke
©Spalder Media Group
Brennerpas
©Spalder Media Group
  • Belangrijke verbinding tussen Oostenrijk en Italië
  • Bungee jumpen van de Europabrücke
  • Tip: route over de oude Brennerpas

De Brennerpas, Brennerpass in het Duits of Passo del Brennero in het Italiaans, is een bergpas in Tirol en verbindt Oostenrijk met Italië. Met een hoogte van 1375 meter is het de laagste pasovergang van de Alpen. Daarentegen is het wel de meest gebruikte doorgang tussen het noorden en het zuiden van de Alpenhoofdkam. Jaarlijks rijden er honderdduizenden toeristen over de pas richting Italië en vice versa. Op de Brennerpas maken we onderscheid tussen de doorgaande snelweg (E45/A13) en de oude pasweg voor lokaal verkeer.

Brennerpas: prachtige Noord-Zuid route over de Alpen

Iedere vakantieganger die wel eens met de auto naar Italië is gegaan kent de Brennerpas. Niet zelden staan er lange files voor de tolpoortjes en ook heeft de pas bekendheid verworven door de Nederlandse zanger en vrachtwagenchauffeur Henk Wijngaard. Hij bracht in 1978 het liedje 'Met de vlam in de pijp (scheur ik door de Brennerpas) uit. De Brennerpas vormt de (snelweg)verbinding tussen Innsbruck in Tirol en Sterzing in Zuid-Tirol. Het is de hoogste autosnelweg van de Alpen en de enige pasovergang in de Alpen waar een openluchtspoorlijn rijdt. Deze spoorlijn is mogelijk aangezien er over een afstand van ruim 30 kilometer (Innsbruck – Brennerpass) slechts 800 hoogtemeters overbrugt hoeven worden.

Blikvanger op de route: de Europabrücke

Een van de meest iconische punten van de Brenner(Autobahn) is de Europabrücke, of Europabrug. De brug is 777 meter lang en torent 190 meter boven het Wipptal uit. Gelukkige passanten kunnen hier zomaar iemand naar beneden zien springen. De Europabrücke is een populaire locatie voor bungeejumping.

Route over de oude Brennerpas

Pas sinds 1967 is het mogelijk om over de Brenner Autobahn naar de top van de Brennerpas te gaan. Tot dat moment moest al het verkeer over de oude pasweg. Mocht je de tijd hebben en de drukte achter je willen laten, dan is het de moeite waard om eens voor deze route te kiezen. Je rijdt door authentieke dorpjes als Matrei, Steinach am Brenner en Gries am Brenner met karakteristieke bebouwing. Waar je normaal gesproken langs raast, kun je nu in alle rust van genieten. Ook wielrenners weten de 'oude Brenner' goed te vinden.

Brennerbasistunnel: klaar in 2028

Wie de laatste jaren over de Brennerpas is gereden, zag dat er wordt gebouwd aan een nieuwe tunnel. De Brennerbasistunnel (BBT) wordt een 55 kilometer lange spoorwegtunnel voor met name goederenvervoer. Jaarlijks rijden er meer dan 2 miljoen vrachtwagens over de bergpas en de vervuiling die hierdoor optreedt is een belangrijk item in de lokale en Europese politiek. De reistijd van Innsbruck naar Bolzano zal door de komst van de Brennerbasistunnel 50 minuten worden, in plaats van twee uur. Hopelijk hoeven toeristen hierna niet meer langs een kilometerslange rij aan vrachtauto’s omhoog te rijden richting de top van de Brennerpas.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

De Brennerpas is het gehele jaar geopend.

Schrijf een beoordeling

Persoonlijke gegevens
*
Algemeen cijfer
Vertel iets over je verblijf
*