Skip to navigation Skip to main content

WK Trailrunning in Tirol van 6 tot 10 juni 2023

Trail Run In Der Region Innsbruck Und Stubai 3
© roastmediaWMTRC2023

Van 6 tot 10 juni 2023 vinden de World Mountain and Trail Running Championships, kortweg WMTRC, plaats in Innsbruck/Stubai. Aan de Wereldkampioenschappen Trailrunning in Tirol doen meer dan 1500 atleten van over de hele wereld mee. Ze strijden tegen elkaar in vier disciplines: vertical, trail short, trail long en mountain classic. In dit artikel alles over het WK Trailrunning in Tirol.

Programma WK Trailrunning Tirol

De wedstrijden vinden plaats op enkele van de mooiste plekken van Tirol; op de Kalkkögeln, aan de voet van de Elfer met uitzicht op de Stubaier Gletscher en op de Nordkette boven Innsbruck. Een feest voor zowel de atleten als de toeschouwers.

 • 7 juni 2023 – Vertical
  Spanning gegarandeerd op het veeleisende parcours met 1020 hoogtemeters in Neustift. Na twee afzonderlijke runs wordt bekend wie de nieuwe wereldkampioen vertical is.

 • 8 juni 2023 – Trail short
  De trail short wedstrijd vindt plaats op een parcours van 44 kilometer (3132 hoogtemeters) tussen het Landestheater in Innsbruck en Neustift. Na de start in het centrum van de stad gaat het direct de Nordkette op. Via de Mutterer Alm bereiken de lopers de regio van de Kalkkögeln. Via de bergwereld van Schlick en een steile afdaling komt de finish in Neustift in zicht.

 • 9 juni 2023 – Trail long
  Maar liefst 5554 hoogtemeters dienen de lopers te overwinnen op het parcours van 85 kilometer. Ze rennen rond de Kalkkögeln en komen onderweg onder andere langs de Adolf-Pichler-Hütte, de Kemater Alm en de Salfeiner See. Na een passage door het Inntal gaat het omhoog richting de Nordkette, om vervolgens af te dalen richting finish in het centrum van Innsbruck.

 • 10 juni 2023 – Mountain Classic
  Het 6 kilometer lange circuit met 370 hoogtemeters is gebaseerd op de ‘Höll’, bekend van het WK wielrennen dat hier enkele jaren geleden plaatsvond. In aparte runs beginnen de junioren (één ronde) voordat de elite lopers over twee ronden strijden om de uiteindelijke titels. Door het dynamische parcours zal er vrijwel geen tijd zijn voor adempauzes.

Innsbruck Alpine Trailrun Festival als voorprogramma

Van 1 tot 8 juni komt men al in de trailrunstemming dankzij het 8e Innsbruck Alpine Trailrun Festival. Dit festival is binnen korte tijd uitgegroeid tot het grootste trailrunning-event van Oostenrijk. Maar liefst 5000 atleten uit meer dan 60 landen kunnen, in aanloop naar het WK, al over diverse wedstrijdparcoursen, lopen. Dankzij een uitgebreid programma en een mooie expo worden toeschouwers en liefhebbers ook buiten de wedstrijden vermaakt.

Trail Run In Der Region Innsbruck Und Stubai 11
© roastmediaWMTRC2023

Uitgebreid programma voor toeschouwers

Dankzij een uitgebreid transportconcept kunnen alle toeschouwers het WK van dichtbij meemaken. Belangrijk onderdeel hiervan zijn de pendelbussen die naar geselecteerde punten langs de route rijden. Zo is het als toeschouwer mogelijk om van het ene punt naar het andere punt te gaan, zonder de auto te hoeven pakken. Ook de aanwezige bergliften worden gebruikt voor het vervoer van toeschouwers. Voor en na de wedstrijden is er ook van alles te doen, met als hoogtepunt de openings- en sluitingsceremonie. Ook kun je je verheugen op filmvertoningen, live-acts, begeleide wandelingen en tal van andere events op het gebied van kunst en cultuur.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.