Skip to navigation Skip to main content

4 tips voor voeding in de bergen

Eten Wandelen

Als je de bergen in gaat, is het belangrijk om vooraf te bepalen wat je gaat eten. Datgene wat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft immers direct effect op je prestaties en uithoudingsvermogen. Zeker als het om het afleggen van lange afstanden of het overbruggen van grote hoogteverschillen gaat. Dit zijn vier tips voor voedingsmiddelen die niet in je rugzak zouden mogen ontbreken:

1. Veel calorieën en gezonde koolhydraten

Als je actief bent in de bergen heb je veel calorieën en gezonde koolhydraten nodig. Toch gaat het er ook om dat je voedsel licht verteerbaar is. Je kunt het vergelijken met de kleding die je in de bergen draagt. Deze moet sterk zijn, maar ook licht.

Als je voedingsmiddelen eet die zwaar te verteren zijn en die zwaar op je maag liggen, functioneren je spieren minder goed dan wanneer je licht verteerbaar voedsel eet. Ga dus niet voor een grote kom pap of een stapel pannenkoeken in de ochtend, maar houd het bij een plak bananencake of licht verteerbare havercrackers die dun zijn besmeerd met notenpasta.

2. Energiegevers voor tussendoor

Tijdens een dag in de bergen kun je ineens stevige trek hebben. Zorg dan weer voor gezonde koolhydraten. Bijvoorbeeld in de vorm van een gezonde energiereep. Deze bestaat uit gedroogd fruit, noten, zaden en pitten en honing of een andere gezond zoetmiddel.

  • Gezonde energierepen leveren niet alleen koolhydraten, maar ook eiwitten en gezonde vetten als omega 3-vetzuren. Deze macronutriënten geven lange tijd een verzadigd gevoel en dat is perfect als je actief bent in de bergen.
  • Ook energieballetjes van dadels, cacao en kokos kunnen lekker zijn en volop energie geven. Net als een handje noten en zuidvruchten. Zorg ervoor dat deze voedingsmiddelen in je rugzak zitten als je de bergen in gaat.
  • Pure chocola die gezoet is met stevia en die noten en rozijnen bevat, is nog zo’n lekkere en gezonde verwennerij in de bergen. Cacao bevat veel vezels en oppeppende stofjes en noten en rozijnen leveren eveneens vezels en gezonde voedingstoffen.
  • Vermijd repen en lekkernijen die toegevoegde suiker of intensieve zoetstoffen bevatten. Deze geven wel snel energie, maar zorgen ook weer snel voor een energiedip. Beter zijn zelfgemaakte repen met natuurlijke suikers als kokosbloesemsuiker en palmsuiker. Deze onbewerkte zoetstoffen bevatten nog alle mineralen en andere voedingsstoffen die uit witte suiker zijn verdwenen.

3. Hydratatie

Naast voeding is hydratatie net zo belangrijk als je in de bergen bent. Je verliest immers veel vocht en daarmee ook belangrijke mineralen. Beide kun je aanvullen met kokoswater, dat bol staat van de elektrolyten. Ook water is belangrijk tijdens je verblijf in de bergen. Drink wanneer je dorst hebt en neem ook een glas water bij een kop koffie en zwarte thee. Deze dranken werken namelijk vocht afvoerend. Alcohol is eveneens vocht afvoerend. Daarnaast bevat deze drank snelle koolhydraten en belast deze de lever. Het beste laat je alcoholische dranken dan ook staan op je tocht door de bergen. Voor de nodige elektrolyten kun je ook Keltisch zeezout of Himalayazout toevoegen aan een glas water. Hiermee krijg je ook behoorlijk wat natrium binnen, dus wees je daarvan bewust.

4. Avondmaaltijd met veel eiwitten

Na een dag in de bergen moeten je spieren herstellen en opbouwen. Bij dit belangrijke proces zijn eiwitten je beste vriend. In de avond is een eiwitrijke maaltijd dan ook een goed idee. Denk bij een eiwitrijke maaltijd aan eiwitrijke granen als quinoa en haver. Daarnaast zijn vlees, vis en peulvruchten prima eiwitbronnen. Eet er een flinke portie groente bij voor de nodige vitamines, vezels en mineralen. Een dessert van Griekse yoghurt met vers fruit zorgt eveneens voor eiwitten en voor de nodige vezels, vitamines en mineralen. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen die belangrijk zijn als je actief bent in de bergen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.