Skip to navigation Skip to main content
Familie bij een berghut in de Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Een heerlijke biketocht of wandeling in de bergen van Zell-Gerlos is pas compleet met een bezoek aan een berghut. In de Zillertal Arena, waar Zell am Ziller en Gerlos toe behoren, vind je tal van fijne berghutten. Heerlijke plekken om op krachten te komen na het wandelen of mountainbiken of om gewoon te genieten van de prachtige bergwereld. In dit artikel hebben we de beste berghutten in Zell-Gerlos voor je op een rijtje gezet.

Berghutten in de omgeving van Zell am Ziller en Gerlos

Zell am Ziller en Gerlos lenen zich uitstekend voor een veelzijdige zomervakantie in de bergen. Zowel families als fanatieke bergsporters voelen zich hier thuis. Onder andere dankzij de beleveniswerelden valt er hier voor families genoeg te doen. Met een groot aanbod van wandelroutes, fietspaden en outdooractiviteien hoeven bergliefhebbers zich ook niet te vervelen. Tijdens een actieve dag in de bergen is er niets lekkerder dan tot rust komen bij een berghut. Rond Zell en Gerlos liggen tal van berghutten waar je terecht kunt voor lokale specialiteiten en een verfrissend drankje. Na inspanning komt ontspanning! Tijd om te genieten op het terras van een berghut in Gerlos of Zell.

Plank met Schnaps in de Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Wiesenalm, Zell

De Wiesenalm (1310 m) ligt op de flanken van de steile, maar zonnige Rohrberg, boven Zell am Ziller. Op het grote terras heb je een prachtig uitzicht op het Zillertal. Dankzij de ligging vlak bij het middenstation van de Rosenalmbahn is de Wiesenalm goed bereikbaar. Vanaf Erlebniswelt Rosenalm is de Wiesenalm zo’n 60 minuten lopen, vanuit Zell am Ziller twee uur. Kom je op de fiets? Vanaf Gasthof Waldheim is het 7,1 km fietsen met 730 hoogtemeters.

Rössl Alm, Gerlos

De Rössl Alm ligt bij het middenstation van de Dorfbahn boven Gerlos. Hierdoor is deze hut een ideaal begin- en eindpunt van bergwandelingen of mountainbiketochten. Kom je met kinderen naar de Rössl Alm, dan kunnen zij zich vermaken bij Zwerglwasser. Hier kunnen de kids stuwdammen bouwen, stenen verzamelen en avonturen beleven rond het water. De Rössl Alm is niet iedere dag geopend, dus kijk hier van tevoren even goed naar. 

Kreuzwiesenalm, Zell

De Kreuzwiesenalm ligt op een hoogte van 1884 meter vlak bij het dalstation van de Kreuzwiesen X-Press. Het is dé plek om lokale specialiteiten als ‘Kiblmilch’, ‘Melchermuas’, ‘Graukas’, ‘Zillertaler Krapfen’ en ‘Zichna’ te proberen. Voor families met kinderen is de 4 kilometer lange Schmankerlweg (wandelroute) van de Rosenalm naar de Kreuzwiesenalm een aanrader. Ook op de mountainbike is deze hut eenvoudig bereikbaar.

Berghut Kreuzwiesenalm in de Zillertal Arena
© Spalder Media Group

Gerlossteinalm, Hainzenberg

Wie een dagje naar de Gerlosstein gaat, bijvoorbeeld voor Almparadies Gerlosstein, moet zeker even langs de Gerlossteinalm. Vanuit Hainzenberg, net boven Zell am Ziller, kun je in de Gerlossteinbahn stappen richting deze gemoedelijke berg. Vanaf het bergstation is het nog maar een paar minuten lopen naar deze berghut. Ook met de mountainbike of e-bike is de Gerlossteinalm bereikbaar. Direct bij de berghut bevindt zich een speeltuin en kinderboerderij.

Seestüberl, Gerlos

Het Durlaßboden stuwmeer is een leuk uitstapje tijdens een zomervakantie in Zell-Gerlos. Je kunt hier onder andere zwemmen, een bootje huren of een wandeling rond het meer (10,7 km) maken. Een perfect uitgangspunt, of rustpunt, is berghut Seestüberl. De hut ligt aan de rand van het meer bij de stuwdam en de parkeerplaats. Eva en Toni, de eigenaren van de hut, verwelkomen je graag op hun heerlijke terras.

Schwarzachalm, Gerlos

De zijdalen van Gerlos, zoals het Schwarzachtal, lenen zich uitstekend voor het maken van wandel- en fietstochten. In dit dal kun je zelfs via een klein paadje naar een hoogte van 2475 meter wandelen. Halverwege het dal, op een uurtje afstand van parkeerplaats Kühle Rast, ligt de Schwarzachalm. Een traditionele berghut met een klassieke kaart en een klassieke sfeer. Iedere zondag (11.30 bis 15.00 uur) wordt er in het kader van de 'Musikalischer Almsommer' live traditionele muziek gespeeld door muziekgroepen uit het Zillertal en Pinzgau. 

Jausenstation Astachhof, Zell

Jausenstation Astachhof ligt aan de zonnige zijde van Gerlosberg en is een geliefd doel voor bergwandelingen en biketochten. De hut ligt op een hoogte van 1320 meter en vanaf het middenstation van de Rosenalmbahn is het zo’n 90 minuten wandelen. Ook kun je vanaf deze plek eenvoudig door naar de Kreuzwiesenalm. Alle klassiekers uit de Oostenrijkse keuken staan hier op de kaart.

 

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zell-Gerlos.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.