Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zomer doet er weer een schepje bovenop

Webcambeeld richting het Sellamassief
© Webcam Val Gardena Dolomites

De extreme regenval van afgelopen weekend zal je niet zijn ontgaan. Het natuurgeweld zorgde voor veel schade en overlast. Hoe anders is het nu in de Alpen. De zon laat zich de komende dagen steeds vaker zien en gaat veelvuldig schijnen. Ook de temperatuur doet er nog een schepje bovenop, waardoor het overal in het Alpengebied bijzonder aangenaam wordt. Geen zorgen over extreme regenval of onweer, daarvan is voorlopig geen sprake.

Oostenrijk: zon gaat steeds vaker schijnen

In het westen van Oostenrijk komen vandaag nog de nodige buien voor, in het oosten is het een stuk zonniger. Morgen blijven wolkenvelden aanwezig, maar is er zeker ook ruimte voor de zon. Rond de hoofdkam van de Alpen is een buitje niet uitgesloten. Tijdens het weekend wint de zon veel terrein. In de ochtend trekt de mist snel weg en loopt de temperatuur snel op naar waardes bovenin de twintig. Zondag weinig verandering, al is de kans (in de oostelijke regio’s) op een regen- of onweersbui net iets groter. Ook volgende week blijft er een hogedrukgebied boven Oostenrijk hangen, waardoor er sprake is van zonnig, stabiel weer.

Webcambeeld op de Galzig richting St. Anton
© Webcam St. Anton am Arlberg
Vandaag is er nog sprake van vrij veel bewolking in Oostenrijk (St. Anton am Arlberg)

Frankrijk: ideale weersomstandigheden

In de voorlopers van de Franse Alpen komt vandaag nog de nodige bewolking voor. Trek je dieper de bergen in, dan schijnt veelvuldig de zon. Met maximaal 27 graden is de temperatuur behoorlijk aangenaam. Morgen domineert de zon van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. De temperatuur doet er nog een paar graden bovenop. Ook zaterdag en zondag zet het zomerweer door. Er hoeft zelfs geen rekening te worden gehouden met een stijgende kans op onweer. Begint volgende week houdt dit stabiele weertype aan.

Zwitserland: voorlopig domineert de zon

Vandaag is het nog behoorlijk bewolkt in Zwitserland, maar aan het einde van de dag stroomt er vanuit het westen een warmtefront het land binnen. Hierdoor ontstaat er een stabiel hogedrukgebied dat tot ver in volgende week zal blijven hangen. Gevolg is heerlijk zomerweer met temperaturen van 29 graden in het Rhônedal en in Ticino. Stapelwolken komen hier en daar voor, maar neerslag valt er niet. Ten minste tot en met donderdag houdt dit heerlijke weer aan.

Verse sneeuw op de webcam van de Piz Martegnas bij Savognin
© Webcam Savognin Bergbahnen
Op hoogte is de afgelopen dagen best wat verse sneeuw gevallen (Piz Martegnas, 2670 m)

Italië: op naar de dertig graden

Het is heerlijk vertoeven in Noord-Italië. Vanmiddag kan er nog een enkele bui ontstaan, maar vanaf morgen is ook de kans hierop nihil. Heerlijk weer om de bergen in te trekken of om te ontspannen aan een van de vele meren. Naarmate de dagen vorderen wordt het steeds iets warmer. Tijdens de start van de nieuwe week liggen de maximale waardes rond de dertig graden. Geen straf als je de komende tijd nog op vakantie mag naar het noorden van Italië!

Duitsland: zon en bewolking wisselen elkaar af

In het zuiden van Duitsland is het bewolkt en er kan hier en daar een spatje regen vallen. Morgen is het, in tegenstelling tot de meeste andere regio’s, vrij zonnig in het Zwarte Woud. Vanaf het weekend gaat de zon in heel Zuid-Duitsland vaker schijnen, al zal er bewolking aanwezig blijven. De temperatuur doet er een paar graden bij en klimt naar maximaal 30 graden op zondag. Wel moet er in de berggebieden in de namiddag rekening gehouden worden met een bui.

Webcam op de almen van Obermaiselstein
© Webcam Obermaiselstein
Door de vele regen zijn de almen van Obermaiselstein weer heerlijk fris en groen

Op vakantie naar de Alpen?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.