Skip to navigation Skip to main content

Chamonix: legendarisch en sfeervol

9618 - Chamonix: legendarisch en sfeervol

Chamonix is zo’n plaats die iedere bergliefhebber eigenlijk wel een keer bezocht moet hebben. Het is natuurlijk de plek waar veel alpinisten hun klim naar de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc, beginnen. En je hoeft niet eens zelf omhoog te klimmen om te genieten van het waanzinnige uitzicht op deze Alpenreus. Zowel vanuit het dal als vanaf het uitzichtpunt op de L'Aiguille du Midi (3842 meter hoogte) kun je niet om de enorme berg heen. Daarnaast zijn er enorm veel sportieve uitdagingen te vinden in deze bergomgeving en is het stadje authentiek en bijzonder sfeervol. Helaas is de bestemming wel iets duurder en kan het er soms behoorlijk druk zijn. Maar dat maakt mij niks uit: ik vind Chamonix geweldig!

Authentiek levendig centrum

Chamonix ligt op 970 km vanaf Utrecht. De route er naartoe is goed en relatief snel. Geen kronkelende bergwegen met haarspeldbochten, maar een brede autoweg leidt je direct en gemakkelijk naar het stadje. De uitstraling en sfeer in Chamonix is bijzonder. Het centrum met haar authentieke gebouwen is prachtig en gezellig. In de autovrije straten vind je de mooiste winkels. Van sjieke kledingmerken tot (heel veel) outdoorshops. Naast winkels zijn er veel barretjes, terrassen en restaurants die allemaal even sfeervol zijn. Het publiek in Chamonix is over het algemeen sportief, maar er zijn ook toeristen (o.a. Japanners) die ‘Cham’ even snel aandoen om de Mont Blanc te bekijken.

Uitzicht op de Mont Blanc vanaf de L'Aiguille du Midi

Eén van de letterlijke hoogtepunten van Chamonix is de L'Aiguille du Midi. Vanuit het dorp vertrekt de gondel die je in 20 minuten naar dit geweldige uitzichtpunt op 3842 meter hoogte brengt. Wanneer je net uit Nederland komt, kan het zijn dat je op deze hoogte last krijgt van misselijkheid of duizelingen. Heb je de tijd, wen dan eerst een beetje aan de hoogte voordat je naar bijna 4.000 meter hoogte gaat. Zorg bovendien dat je voldoende kleding meeneemt, want het kan flink koud zijn op de top van de L'Aiguille du Midi. Naast het indrukwekkende uitzicht op de 4810 meter hoge Mont Blanc is er op deze bergtop nog meer te doen. Zo kun je in de panoramagondel stappen die je over de Géant gletsjer naar Pointe Helbronner in Italië brengt. Een andere attractie die je zeker niet mag missen is ‘Step into the Void’. Je stap hier in een glazen kubus boven de afgrond van meer dan 1000 meter: enorm indrukwekkend en super leuk voor een foto! Natuurlijk kun je ook iets eten in het restaurant. Vanaf het middenstation kun je ook een aantal wandelpaden nemen, waaronder Lac Blue (15 minuten) of de panoramawandeling Plan de l’Aiguille-Montenvers (2,5 uur) en eventueel terug naar het dal wandelen.

L

Wandelen en fietsen in Chamonix

De bijzondere bergomgeving en Alpenreuzen maken het wandelen en fietsen in Chamonix nog net even iets specialer. Rondom Chamonix liggen 350 km aan wandelpaden en 170 verschillende routes. Voldoende keuze dus! Je kunt kiezen uit de wat lager gelegen routes die door het bos gaan, of de meer uitdagende routes op hoogte. Voor mountainbikers zijn er tevens enorm veel mogelijkheden. Ook hier geldt weer, hoe hoger hoe steiler en uitdagender. De meeste kabelbanen kun je ook gebruiken met je mountainbike, waardoor je snel op grote hoogte bent.

Klimmen in Chamonix
Chamonix is een mekka voor alpinisten (Foto: © OT Chamonix - getVERTICAL)

Met de familie naar Chamonix

Chamonix is door haar alpinisten achtergrond misschien niet een uitgesproken familiebestemming, maar er is genoeg te doen voor gezinnen met kids. Veel wandelingen zijn prima toegankelijk voor de hele familie, evenals de verschillende attracties. Zo is er een groot openluchtzwembad, een klimpark in de bossen, een wildpark en het Chamonix Parc met o.a. een rodelbaan, een waterbaan en trampolines.

Kinderen mountainbiken Chamonix
Lekker fietsen met de kids in het dal (Foto: © OT Chamonix - Monica Dalmasso)

Weetjes en tips in Chamonix:

  • Het Mer de Glace (Zee van IIs) die aan de voet van de Mont Blanc ligt is de op een na grootste gletsjer van Europa. De gletsjer is 7 km lang en beweegt 120 meter per jaar.
  • De L'Aiguille du Midi (3842 meter) is de hoogste top in de Alpen die je met een gondellift kunt bereiken.
  • De oorspronkelijke naam van Chamonix was Chamouny. Door de komst van de alpinisten is het Chamonix geworden, want nix betekent sneeuw in het latijn.
  • In 1924 werden in Chamonix de allereerste Olympische winterspelen georganiseerd.
  • Eén van de mooiste meren is Lac Blanc. Je kunt deze bereiken via de Index stoeltjeslift en een wandeling van ruim een uur, of vanaf het middenstation van de FLégère lift en een wandeling van bijna 2 uur die overigens wel gemakkelijker is dan de eerste optie.
Het sfeervolle centrum van Chamonix
Chamonix is bijzonder sfeervol (Foto: © OT Chamonix - Gilles Lansard)
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.