Zuid-Tiroolse Wijnroute: ontdek hét wijngebied van Italië

Zuid-Tiroolse Wijnroute: ontdek hét wijngebied van Italië

18 april 2017

door Thijs in Bestemmingen

In Zuid-Tirol ligt de oudste wijnroute van Italië en onderweg kom je in aanraking met de ruim 3000 jaar oude wijncultuur. Je ziet het zuiden van Zuid-Tirol van haar mooiste kant en maakt een ontdekkingsreis door het veelzijdige landschap. Verheug je onder meer op glooiende wijnlandschappen, pittoreske dorpjes, imposante burchten en uitgestrekte meren. Je kunt de route zowel te voet, per fiets of met de auto afleggen. Ook vinden er langs de route regelmatig evenementen plaats.

350.000 hectoliter wijn per jaar

Bij een vakantie aan de Südtiroler Weinstraße (Zuid-Tiroolse Wijnstraat) ontdek je de regio van haar mooiste kant. Op 42,5 vierkante kilometer groeit hier, in het zuiden van Zuid-Tirol, 84 procent van alle wijnstokken van deze provincie. De route loopt via de dorpen Andrian, Auer, Bozen, Branzoll, Eppan, Kaltern, Kurtatsch, Kurtinig, Margreid, Montan, Nals, Neumarkt, Pfatten, Salurn, Terlan en Tramin. Enkele van de beste rode en witte wijnen van heel Italië komen uit deze omgeving. Alles staat hier in het teken van wijn. Er zijn tal van boerderijen, waar je vaak ook kunt overnachten, die worden omgeven door wijnranken. Zelfs op de meest steile hellingen groeien nog druiven! In vrijwel ieder dorp kan van de wijn worden geproefd. Zoals bijvoorbeeld bij de wijnmakerij in Andrian, de oudste wijnkelder van het hele gebied. In het gebied groeien ongeveer 20 druivensoorten (rood en wit), waarvan Vernatsch, Lagrein en Gewürztraminer de belangrijkste zijn.

Niet alleen wijn, maar ook cultuur

Het is niet alleen maar wijn wat de klok slaat langs de Zuid-Tiroolse Wijnroute. Ook op het gebied van cultuur valt hier het nodige te ontdekken. Kapellen, zoals de Gleifkirchlein, zijn van verre al zichtbaar en oude kastelen en ruïnes zijn er in veelvoud. De rotsen en berghellingen rond Eppan worden gedomineerd door maar liefst 180 oude villa’s en burchten. In de historische dorpen is de oorspronkelijke bebouwing bewaard gebleven en worden tradities levendig gehouden. Met name in de hoofdstad van Zuid-Tirol, Bozen, zijn interessante musea te vinden. Zo kun je hier het Archeologiemuseum bezoeken en de beroemde gletsjermummie Ötzi bekijken. Het Zuid-Tiroolse wijnmuseum bevindt zich in Caldaro/Kaltern.

Zuid-Tiroolse Wijnroute per fiets

De Zuid-Tiroolse Wijnroute is uitstekend te ontdekken per fiets. Ook recreatieve fiets en e-bikers kunnen uit de voeten op de routes, die niet al te veel hoogteverschil overbruggen. De wijnroute 'midden' is 23,5 km lang, overbrugt 633 meter hoogteverschil en start in Caldaro. De zuidelijke variant kent 511 meter hoogteverschil en is met 40 kilometer een stukje langer. Kies je voor de noordelijke route dan krijg je 45 kilometer voor de wielen en 639 hoogtemeters. Deze fietstocht start aan het Piazza Walther in Bolzano en voert grotendeels over een heerlijk fietspad. Klik hier voor meer informatie over de fietsroutes >

Zuid-Tiroolse Weinstrasse-weken

Langs de Südtiroler Weinstraβe vinden gedurende het hele jaar diverse evenementen plaats. Hoogtepunt zijn de Zuid-Tiroolse Weinstrasse-weken die in 2017 van 22 april t/m 10 juni plaatsvinden. Tijdens deze periode kun je je verheugen op wijnseminars en wijnproeverijen, een sektontbijt, themadagen rondom de wijnen Gewürztraminer, Pinot Noir en Vernatsch, lezingen met proeverij van verschillende Lagrein-wijnen, een grote proeverij van witte wijnen, wijnmenu´s, gastronomische en culinaire lekkernijen, rondleidingen door wijngaarden en wijnkelders. Ook buiten de Zuid-Tiroolse Weinstrasse-weken valt er van alles te beleven en is het bezoeken van Zuid-Tirol de moeite meer dan waard.

Heb jij de Zuid-Tiroolse Wijnroute wel eens bezocht? Laat een reactie achter!

De Zuid-Tiroolse Wijnroute staat overal duidelijk aangegeven (Foto: © Weinstrasse.com)
De Zuid-Tiroolse Wijnroute staat overal duidelijk aangegeven (Foto: © Weinstrasse.com)

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips