Skip to navigation Skip to main content

Puur natuur: ontdek het Zillertal

8544 - Puur natuur: ontdek het Zillertal

In de Oostenrijkse deelstaat Tirol, hemelsbreed zo’n 30 km ten oosten van Innsbruck, ligt het imposante Zillertal. Het dal strekt zich uit over 47 km en dankt zijn naam aan de rivier de Ziller. Het Zillertal is de meest bezochte vakantiebestemming van Oostenrijk en dat is natuurlijk niet voor niets. In het dal liggen een aantal bekende en populaire dorpen, waaronder Fügen, Kaltenbach, Zell am Ziller, Mayrhofen, Gerlos en Köningsleiten. In de zomer kun je in de hele regio genieten van talrijke drieduizenders, prachtige natuur en leuke activiteiten.

Oneindig wandelavontuur in het Zillertal

In de prachtige bergwereld van het Zillertal kan elke wandelaar terecht. Lang, kort, hoog, laag, een themapad of juist niet, het Zillertal biedt een ruim en veelzijdig aanbod. In totaal liggen er maar liefst 1400 km aan wandelpaden tussen een hoogte van 500 en 3500 meter. Wil je zoveel mogelijk van de regio te voet ontdekken? Dan kun je één van de lange-afstandsroutes wandelen. De Berliner Höhenweg, Peter-Habeler-Runde of de trektocht over de Pfitscher Joch zijn absolute aanraders.

Het Zillertal biedt ruim 1400 km aan wandelpaden! (Foto: © Zillertaltourismus, Andre Schoenherr)

25-jarig jubileum natuurpark Zillertaler Alpen

Afgelopen jaar bestond het natuurpark Zillertaler Alpen officieel 25 jaar. Dit jubileum werd natuurlijk gevierd en er werd een cadeautje aan het park gegeven: 43km2 extra! Bij de Tuxer hoofdkam werd dit deel toegevoegd, waardoor de oppervlakte nu 422 km2 is. Dankzij het vele hoogteverschil zijn er veel verschillende typen natuur. Het gevolg hiervan is dat de flora en fauna erg veelzijdig is. Tal van bloemen, planten en (geneeskrachtige) kruiden zorgen voor een mooie omgeving, leefbaar voor veel diersoorten. Ook de hoge kwaliteit van het water, dat uit 1500 bronnen afkomstig is, draagt bij aan de bijzondere natuur.

Genieten van gastronomie in de berghutten

In het Zillertal vind je tientallen berghutten die in de zomer geopend zijn. Tijdens een fijne wandeling is niets zo prettig als eindigen of pauzeren bij één van deze hutten. De meeste berghutten zitten al meerdere generaties in de familie. Hierdoor staan waarden als traditie, herkomst en hartelijkheid hoog in het vaandel. Als gast zul je dit dan ook zeker ervaren, wanneer je wordt welkom geheten door de eigenaar. Elke berghut serveert specialiteiten als zelfgerookte spek, kaas en schnaps. Geniet hier van een stevige en voedzame maaltijd, zodat je weer klaar bent voor de wandeling terug.

eten zillertal
Genieten bij de Steinberghütte (Foto: © Zillertaltourismus, Andre Schoenherr)

Wandelingen voor het hele gezin

Natuurlijk biedt het Zillertal niet alleen pittige en lange tochten. Ook met het hele gezin kun je hier terecht voor een wandeling of een wandelvakantie. Belangrijk voor een wandeling met kinderen is dat de route niet te lang en niet te zwaar is. In Fügen-Kaltenbach kun je de Hubertus Kapel ronde bewandelen, een tocht van 2,4 km. Vanuit Tux-Finkenberg is het Tuxbach dal avonturenpad een aanrader.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.