Skip to navigation Skip to main content

7 winterse activiteiten naast de piste

8023 - 7 winterse activiteiten naast de piste

Skiën is natuurlijk veruit de populairste activiteit tijdens de wintersport. Helaas is het weer soms slecht, ligt er niet heel veel sneeuw of heb je misschien gewoon zin in iets anders. Je kunt natuurlijk een dagje gaan snowboarden, toerskiën of langlaufen. Maar ook naast de piste zijn er een hoop leuke activiteiten mogelijk! Overigens zijn deze activiteiten natuurlijk ook leuk als het weer goed is en de pistes er goed bij liggen. Wat is jouw favoriete activiteit naast de piste?

#1. Winterwandelen

Het knisperende geluid van sneeuw onder je voeten, rust en stilte om je heen en prachtige uitzichten, dat is wandelen in de winter! Je kunt het zo zwaar en uitdagend maken als je zelf wilt. De meeste skigebieden bieden speciale winterwandelpaden. Deze paden worden in de winter geprepareerd. Dankzij deze paden kun je tot hoog in de bergen wandelen. Zijn er in jouw skigebied weinig geprepareerde paden? Huur dan een paar sneeuwschoenen! Dankzij deze ijzers kun je ook makkelijk op plekken buiten de paden komen. Heb je nog niet veel ervaring met sneeuwschoenwandelen? Dan is het verstandig (en leuk!) om eerst een tocht met een gids te doen.

Ontdek de natuur op sneeuwschoenen

#2. Rodelen

Of zoals wij het in Nederland natuurlijk noemen: sleeën! In de Alpenlanden vind je in de meeste skigebieden mogelijkheden. Rodelen doe je met een houten slee op een speciaal geprepareerd rodelpad. In sommige skigebieden kun je ook ’s avonds rodelen op een verlichte baan. Ook erg leuk zijn de kunstmatige banen. Deze bestaan uit een metalen rails met wagentjes. Lees hier meer over zomerrodelen. Mocht je op de sneeuw gaan rodelen, draag dan stevige schoenen, een helm, dikke handschoenen en een skibril! Zeker verstandig bij hoge snelheden en lage temperaturen.

#3. Schaatsen

Schaatsen kan natuurlijk niet missen in dit lijstje! Ook in de Alpen kun je banen trekken op zowel kunstbanen als natuurijs. Heb je nog wat ruimte over in de auto? Neem dan voor de zekerheid je schaatsen mee!

#4. Paardenslee

Niets zo romantisch als een ritje in een paardenslee. Aan het eind van een actieve dag op de piste, strijk je neer op de kleden en schapenvellen in de slee. De zon gaat langzaam onder, de bellen rinkelen en de paarden beginnen te lopen. Heerlijk! Genieten van de warmte van de kleden en schapenvellen en het prachtige uitzicht. Wie wil dat nou niet? In sommige skigebieden kun je in de avond met een paardenslee naar een restaurant gebracht worden! (En natuurlijk van het restaurant weer terug.)

Hier kun je toch geen nee tegen zeggen?

#5. Hondenslee

Een activiteit die je wellicht doet denken aan verre reizen naar Lapland, Alaska en de poolcirkel. Maar ook in Europa kun je een tochtje maken met een hondenslee! Zeker in de Scandinavische landen is dit een populaire activiteit. Bij een hondenslee staat de bestuurder achter de slee en de passagier zit voorop. De honden vinden het geweldig in de sneeuw en hun kracht voel je goed in de slee. Het kan behoorlijk hard gaan en het is een bijzondere ervaring.

#6. Paragliden

Tijd voor wat actie! Heb jij al wel eens geparaglided in de bergen? Bij helder weer zie je ze vaak zweven over de pistes. Het voordeel van paragliden in de bergen is dat je een berg af kunt rennen tot de parachute wind vangt. Ga je voor het eerst paragliden? Maak je geen zorgen, beginners doen altijd een tandemsprong met een instructeur!

Durf jij te paragliden?

#7. Tokkelen

Tokkelen, ook dat is mogelijk in de winter! In onder andere Val Thorens, Châtel, Leogang, Ischgl en Fiss vind je tokkelbanen. In Ischgl is recent de ‘SkyFly’ geopend, een tokkelbaan van zo’n 2 kilometer lang, waarbij je met z’n tweeën tegelijk met tot wel 84km per uur naar beneden suist. In Fiss vind je de ‘Fisser Flieger’, een soort mini vogel waar je met 4 personen horizontaal in gaat liggen, om vervolgens over het gebied te ‘vliegen’. Een ding is zeker, deze attracties zijn niet voor degenen die last hebben van hoogtevrees!

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.