Klettersteig Allmenalp in Kandersteg

Klettersteig Allmenalp in Kandersteg

13 oktober 2016

door Ezra in Alpinisme

Klettersteig of via ferrata, de laatste jaren worden ze steeds populairder! Langs steile rotswanden klim je omhoog via ladders, kabels en metalen beugels. Als je geen last hebt van hoogtevrees is het genieten van het bijzondere uitzicht onder je. Blogster Ezra is een ervaren klimmer, en ging een kijkje nemen bij de Kanderstegg-Allmenalp klettersteig.

K4 moeilijkheidsgraad

Je hebt de K2 in de Karakorum, in België heb je de K3 en in Zwitserland kennen ze de K4. K4 is in Zwitserland de moeilijkheidsgraad van de klettersteig die we vandaag gaan doen. De anstieg naar de eerste kabel is vanaf het liftstation al bijna te zien. We zijn niet de eersten en mogen achter andere groepjes aan de kabels gaan volgen. Al snel klimmen we een ladder steil omhoog en we zijn die nog niet uit of de volgende ladder wacht alweer. Ondertussen schijnt de zon ongenadig hard en beginnen we flink te zweten.

Klettersteig Almenalp
Ezra op Klettersteig Almenalp

Genieten van een prachtig uitzicht

Als we op een vlakker stuk aankomen, eten we even een meegebrachte boterham en merk ik dat we al behoorlijk hoog zitten. Wat een prachtig uitzicht! De klettersteig is tot nu toe niet enorm zwaar, maar je moet wel regelmatig flink aan je armen hangen en je voeten op wrijving zetten om omhoog te komen. Als we weer verder klauteren komen we via een kabelbrug aan de andere kant van de waterval uit. Je moet hier geen hoogtevrees hebben, want het water stort onder je de diepte in.

Kronkelladder en tokkelbaan

In het volgende gedeelte komen we bij de allergaafste ladder die ik ooit heb gezien. Je loopt eerst horizontaal een stukje van de wand af en klimt dan op de ladder met een draaiing erin omhoog. Net een wenteltrap, maar dan een beetje luchtiger. Ik ben enorm aan het genieten van het klimmen en zo klim je makkelijker al hoger en hoger. Soms moeten we even op een paar mensen wachten en als het kan, mogen we hen op een veilig gedeelte voorbij. Na een steile klim door een brede kloof komen we bij het hoogtepunt van de klettersteig; de tokkelbaan. Met een touw trek je de veiligheidsbevestiging naar je toe en als je die ingeklikt hebt, is het beentjes omhoog en zweven! Er zit een remkabel aan de bevestiging, zodat je jezelf op tijd kunt afremmen voor het einde. Helaas trek ik er iets te vroeg aan en hang ik bijna stil te bungelen boven de afgrond.

Klettersteig Almenalp in Kandersteg: genieten!

Ook in het laatste gedeelte komen we weer een ladder tegen. Dat lijkt makkelijk, maar je trekt toch flink aan je armen. Daarna is het niet ver meer naar de groene almweides boven de waterval. Hiervandaan loopt een gemakkelijk wandelpad via het einde van het dal weer terug naar de parkeerplaats bij het liftstation. In totaal hebben we vandaag 350 meter geklauterd en geklommen in een K4 en dat beviel prima!

Klettersteig Almenalp
Genieten van het natuurspektakel

Dit artikel is geschreven door Ezra Noordermeer. Ze is een actieve buitensporter die o.a. houdt van hiken, trailrunnen en sportklimmen. Lees meer verhalen van Ezra op haar buitensporten blog >

Zomervakantie tips