Skip to navigation Skip to main content

De bergen in: ervaring en opleiding

7549 - De bergen in: ervaring en opleiding

Elk jaar trekken vele mensen de bergen in om te genieten van de natuur en de vaak overweldigende landschappen. Terecht, want het is er zo mooi, zo prachtig en indrukwekkend. Wil je echter meer dan een ‘doorsnee’ wandeling, letterlijk hogerop komen of uitdagingen aangaan bedenk dan dat er meer voor nodig is dan een paar schoenen, goede kleding en enthousiasme.

In de bergen is het anders dan je gewend bent

In de bergen is het terrein meestal anders dan je gewend bent. De ondergrond varieert, de verrassing kan ‘om de hoek’ liggen en er wordt conditioneel meer van je gevraagd. Ook het inschatten van risico’s en hoe je daarmee omgaat, is niet geheel onbelangrijk. Dit zijn zomaar een paar punten van aandacht die opkomen wanneer je overweegt de bergen in te gaan. Als je hoog de bergen in gaat krijg je vaak ook te maken met sneeuwvelden of gletsjers, da’s geen sinecure en je zal je daar terdege op voor moeten bereiden. Hoe doe je dat?

Belangrijk: goed kunnen kaartlezen
Belangrijk: goed kunnen kaartlezen

Goede voorbereiding

Informeer naar de omstandigheden, zorg voor goed kaartmateriaal en wees er zeker van dat je uitrusting in orde is. Het inhuren van een berggids is ook een optie. Onder zijn of haar begeleiding weet je zeker dat je in goede handen bent. Wil je er zelfstandig op uit en graag de grenzen van je eigen kunnen verleggen, overweeg dan eens een cursus of opleiding te volgen via bijvoorbeeld de bergsportvereniging. Er worden cursussen aangeboden voor beginners en gevorderden met als doel je kennis en ervaring uit te breiden. Na zo’n cursus traject ben je vaak in staat zelfstandig dingen te ondernemen die je voorheen niet direct voor mogelijk hebt gehouden.

Bergcursus: C1 van de NKBV

Een C1 cursus van de NKBV (in rotsachtig terrein met sneeuw en ijs) is een prima opleiding om je vaardigheden uit te breiden. Je leert er kaartlezen zodat je begrijpt hoe het terrein waar je jezelf in bevindt eruit ziet. Hoogtelijnen krijgen betekenis en obstakels worden ‘zichtbaar’ en makkelijker om in te schatten. Het gebruik van touwen (knopen leggen en gebruiken) wordt uitgelegd. Je verplaatst je een week lang door de bergen en er wordt aandacht besteed aan looptechnieken en het verdelen van je krachten zodat het goed vol te houden is. Ook het lopen in een groep is uiteraard anders dan wanneer je alleen of met z’n tweeën op pad bent en daar wordt eveneens aandacht aan besteed. Het oversteken van een sneeuw- of ijsveld is iets wat je als touwgroep doet en de veiligheidsaspecten komen uitgebreid aan de orde. Het gebruik van pikkel en stijgijzers wordt je duidelijk gemaakt en er blijkt ineens veel meer mogelijk te zijn dan voorheen. Vaak overnacht je in berghutten en voel je jezelf één worden met de omgeving.

Volg een bergcursus bij bijvoorbeeld de NKBV
Volg een bergcursus bij bijvoorbeeld de NKBV

En dan...

Ben je er dan na het volgen van zo’n cursus? Dat ligt er aan. Wil je meer, wil je nog moeilijkere omstandigheden het hoofd kunnen bieden en vaker en langer zelfstandig onderweg zijn? Dan zijn er uiteraard vervolgopleidingen om nog beter gekwalificeerd te worden. Wie weet groei je wel door naar een echte alpinist?

Rob heeft een heel aantal van deze trajecten doorlopen en eveneens zijn klimvaardigheden d.m.v. cursussen op niveau gebracht. Graag begeleid hij jou in en door de bergen; veilig en verantwoord.

Zomer Auteur6

Over Rob

Misschien inspireerde de heuvelachtige omgeving van zijn geboortestreek hem wel om later de bergen op te zoeken, wie zal het zeggen. Het reisbloed stroomt al jaren door de aderen van Rob en samen met zijn partner trok hij veel en vaak de wereld over. Aan de voet van de Apennijnen in Italië heeft Rob in 2003 zijn plek gevonden.