Skip to navigation Skip to main content

Actieve e-bike tour en leuke herbal walk door de vallei van Val Gardena

7529 - Actieve e-bike tour en leuke herbal walk door de vallei van Val Gardena

Met de sportieve wandeling van gisteren nog in de benen, beginnen we dag drie van mijn reis in Val Gardena met een fietstocht. In eerste instantie vraag ik mij af of dit wel zo’n goed idee is. Het regent pijpenstelen als ik uit het raam van mijn hotelkamer kijk, de buitentemperatuur komt deze ochtend niet boven de vier graden uit en de bergen zijn bedekt met een eerste laagje verse sneeuw.

Na regen en zelfs sneeuw komt altijd zonneschijn

Na wederom een stevig ontbijt – de gezonde berglucht en het sportieve Val Gardena 'Just for her' Active Program zorgen voor goede eetlust – zie ik het toch helemaal zitten. Het helpt dat ik weet dat we voor deze sportieve fietstocht gebruik gaan maken van state of the art e-bikes. Niet zwoegend en puffend bergopwaarts, maar met een ‘steuntje in de rug’ vrolijk door het schitterende landschap toeren. Ik heb er zin in en ben benieuwd hoe het is om op een e-bike te fietsen.

Na een korte uitleg gaan we van start. Helaas regent het nog steeds, het zal niet zo eenvoudig worden om mooie foto’s te maken, maar dat mag de pret niet drukken. Via de dorpen Selva, St. Christina fietsen we naar Ortisei en van daaruit door naar berghut Val d'Anna waar we worden getrakteerd op een healthy ontbijt en een kom soep, om een beetje op te warmen.

Als we berghut Val d'Anna weer verlaten, is het droog en probeert de zon er doorheen te komen. We fietsen weer terug naar Selva. Wat is dit gaaf. De tour is ondanks het ‘steuntje in de rug’ op sommige stukken nog best pittig. Een gezonde basisconditie is wel handig als je dit wil doen.

Van herbal walk naar herbal lunch

Eenmaal terug in het hotel hebben we even de tijd om op te frissen en dan gaan we weer door naar het volgende en tevens laatste, actieve onderdeel van het 'Just for her' Active Program: de herbal walk en lunch. Dit programma bevalt mij overigens erg goed. Je krijgt een prima overzicht van alle mogelijkheden in Val Gardena. Het is erg afwisselend, lekker actief en je komt op plekken waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen.

Lees hier deel 1 Actieve vakantie in de Val Gardena Dolomieten
Lees hier deel 2: Wandelen en genieten met blik op de magische Val Gardena Dolomieten

Herbal walk met gids Diego

Ruiken en proeven met planten en kruidenkenner Diego

Gids Diego staat ons al op te wachten. Hij weet alles van kruiden en planten en de heilzame werking ervan. We beginnen aan onze korte, maar best pittige wandeling. Onderweg stoppen we geregeld, geeft Diego uitleg en laat hij ons verschillende planten ruiken en proeven. Ondertussen is het behoorlijk opgeklaard en laten de prachtige Dolomieten zich van hun mooiste kant zien. Het laagje verse sneeuw - het lijkt net alsof iemand er verse poedersuiker overheen heeft gestrooid – zorgt voor de kers op de taart.

Een smakelijke, biologische lunch bij boerin Gemma

Rond lunchtijd arriveren we bij de authentieke Paratoni boerderij. Dit is echt een geheimtipp. Deze traditionele boerderij uit 1246 wordt gerund door boerin Gemma en haar echtgenoot.

Gemma maakt uitsluitend gerechten met kruiden en planten uit de bergen van Val Gardena. Ze heet ons welkom en gaat ons voor naar binnen. De zgn. ‘Stube mit Kamin’ (vroeger was dit de huiskamer met kachel) is erg sfeervol ingericht. Precies wat je verwacht van een traditionele boerderij in de bergen. We beginnen met een glaasje verfrissende limonade van munt en daarna zet Gemma de lekkerste biologische hapjes op tafel. Groene broodjes gemaakt van wilde spinazie, romige kruidenboter, pittige kaas en geroosterde brandnetelblaadjes met een snufje zout. Het smaakt allemaal zo puur, voortreffelijk. We sluiten deze unieke proeverij af met een lekker zoetje; muntblaadjes gedoopt in pure chocolade. After Eight eat your heart out, deze blaadjes smaken zo ontzettend goed!

Genieten van de heerlijke gerechten van Gemma bij de Paratoni hut

Een unieke bestemming voor een paar onvergetelijke dagen

Na deze gevarieerde en enerverende dag gaan we weer richting hotel. We sluiten deze zalige 'Just for her' reis af met een diner in ons hotel. Er zijn vele bestemmingen om met vriendinnen naartoe te gaan, maar de combinatie van actief zijn in de buitenlucht, te midden van het imposante landschap van Val Gardena en ook nog de mogelijkheid te hebben om bijzonder goed te eten en te shoppen, is beslist uniek te noemen.

Vanaf mijn balkon kijk ik voorlopig voor de laatste keer naar deze bergen. Maar ik kom terug, dat weet ik zeker.

Zomer Auteur Female8

Over Leonie

Of het nu gaat om een actieve zomervakantie in Hinterglemm met het gezin, Ladies Only skitrips naar Serfaus of Sankt Anton, een verblijf in het prachtige Zuid-Tirol, of een bezoek aan het alom bekende Closing Weekend in Ischgl aan het eind van het seizoen. Leonie geniet van elke trip met volle teugen.