Alpbachtal: kloven en meren

Alpbachtal: kloven en meren

10 augustus 2016

door Yvonne in Reisverslagen

Regelmatig reizen mijn mede redacteurs en ik naar verschillende bestemmingen in de Alpen om inspiratie op te doen voor Indebergen. In juli ging ik samen met mijn moeder naar het het Oostenrijkse Alpbachtal. Op donderdag vlogen we van Amsterdam naar München, vanwaar we met een huurauto in ongeveer 2 uur, naar Reith im Alpbachtal reden. Hier verbleven we vier nachten in het fijne Hotel Pirchnerhof****. In deze blog lees je meer over onze eerste dag en de bijzonder mooie waterwereld van het Alpbachtal, met de Tiefenbachklamm en de Reintalersee.

Alpbachtal: waar en hoe te bereiken

Het Alpbachtal ligt in de Oostenrijkse provincie Tirol, hemelsbreed zo'n 40 kilometer ten oosten van Innsbruck en 15 kilometer ten zuiden van de duitse grens (vanaf Kramsach). De bestemming is makkelijk te bereiken met zowel de auto als het vliegtuig. Vanaf Innsbruck en München is het Alpbachtal met een shuttlebus of de trein bereikbaar. Ook vanuit Nederland kun je naar het Alpbachtal met de trein reizen. In het dorp Brixlegg is het meest centrale station. In het dal ligt een uitgebreid bussennetwerk. In het dal zijn meerdere dorpen te vinden, waarvan de tien grootste in onderstaande kaart in het rood zijn weergegeven. Op vrijdag gingen wij samen met onze gids, Michael, een kijkje nemen bij de waterwereld van het Alpbachtal, waaronder de Tiefenbachklamm en Reintaler See, op onderstaande kaart in het geel aangegeven.


Tiefenbachklamm: een spectaculaire kloof

Vrijdagochtend reden we samen met Michael in ongeveer 20 minuten van Reith im Alpbachtal, via Brixlegg en Kramsach naar de Tiefenbachklamm. Een klamm is een kloof, waar stromend water doorheen loopt. Het bijzondere is dat een klamm op geen enkele plek hetzelfde is. Het ene moment stroomt het water langzaam, het volgende moment stroomt het snel en is er ineens een waterval. Hetzelfde geldt ook voor de Tiefenbachklamm. We parkeerden de auto aan het begin van de kloof en startten met de wandeling over een smal pad, met een prachtig uitzicht hebt over de kloof. De wandeling is ongeveer 4,5 kilometer lang en duurt (afhankelijk van het tempo en gezelschap) 1 tot 1,5 uur. Aan het eind van de wandeling kun je uitrusten bij Jausenstation Tiefenbachklamm en de bus terug nemen naar het begin van de klamm. Bekijk de wandeling in onderstaande video.

Kaiserklamm: speeltuin én wateravontuur

In het Alpbachtal kun je niet alleen een kijkje nemen bij de Tiefenbachklamm, maar ook bij de Kaiserklamm en Kundlerklamm. Aangezien de Kaiserklamm op dezelfde route als de Tiefenbachklamm ligt, reden wij met de auto door. De Kundler Klamm ligt aan de andere kant van het dal, bereikbaar via het dorp Kundl. Waar bij de Tiefenbachklamm een bergrestaurant aan het eind van de wandeltocht te vinden is, bevindt bij de Kaiserklamm een gezellig restaurant voor de klamm: het Kaiserhaus. Dit restaurant is absoluut een aanrader! Voor de kinderen zijn er meerdere speeltoestellen en lopen er varkens, ezels en schaapjes om te bekijken. Het Kaiserhaus is in de omgeving vooral bekend vanwege de Prügeltorte. Deze taart is een soort cake, die op een rol boven het vuur gemaakt wordt. De rol wordt rondgedraaid, terwijl er lagen cakebeslag overheen worden geschonken. Dit proces kun je bij het Kaiserhaus zien. Natuurlijk moesten we de Prügeltorte ook even proeven!

Alpbachtal: Kaiserklamm en het Kaiserhaus
Alpbachtal: Kaiserklamm en het Kaiserhaus

Specialiteit van het Kaiserhaus: de Prügeltorte

Leuk voor het hele gezin: kamperen aan een meer

Naast de drie prachtige kloven, is er nog meer water te vinden in het Alpbachtal. Door het dal stroomt de rivier de Inn en er zijn een aantal zwemmeren te vinden: (van groot naar klein) de Reintalersee, de Krumm See, de Reither See en de Berglsteinersee. Na het bekijken van de Kaiserklamm reden we terug naar Reith im Alpbachtal via de Krumm See en Reintalersee. Langs beide meren zijn drie gezellige en gezinsvriendelijke campings te vinden. In de meren kun je zwemmen, roeien, waterfietsen en vissen. Leuk feitje over de Reintalersee: het is het warmste meer van Tirol, met een temperatuur tot 25°C! Bekijk in onderstaande video de Reintalersee en één van de campings.

Meer informatie:

Zomervakantie tips