Skip to navigation Skip to main content

Indebergen verkent etappe 17 van de Tour de France: deel 2

7251 - Indebergen verkent etappe 17 van de Tour de France: deel 2

Tijdens de 103de editie van de Tour de France finishen er twee etappes in Zwitserland. De 17e etappe leidt van Bern naar Finhaut-Emosson in het kanton Wallis. In deel 1 kun je lezen over de historische hoofdstad Bern, waar de renners op 19 juli mogen genieten van een welverdiende rustdag. Na met Cadel Evans de wegen rond Gstaad ontdekt te hebben, gaan we nu via de niet al te lastige Col des Mosses door naar Franstalig Zwitserland.

Kleinste wijngaard ter wereld

Tijdens de Tour de France is er ook altijd oog voor het toeristische aspect. Het Rhônedal in Wallis heeft een compleet ander landschap dan het Berner Oberland. Het is de droogste regio van Zwitserland en kent tevens de meeste zonuren. De flanken van de bergen liggen bezaaid met wijnranken. Wij brengen een bezoek aan de ‘kleinste wijngaard ter wereld’. Elk jaar komen beroemdheden uit de hele wereld ‘werken’ op de ‘wijngaard van de vrede’, die toebehoort aan de Dalai Lama. De drie ranken (1.618 m²) leveren slechts een halve liter wijn op. Vermengd met andere wijn wordt de wijn verkocht, waarna de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel.

Oa. Zinedine Zidane, Michael Schumacher en Roger Moore
Oa. Zinedine Zidane, Michael Schumacher en Roger Moore 'werkten' op de ‘wijngaard van de vrede’

 

Kleinste wijngaard ter wereld in Saillon
Kleinste wijngaard ter wereld in Saillon

Col de la Forclaz vanuit Martigny

Over de ‘Chemin du Vignobles’ fietsen we richting Martigny waar ons de finale van de Touretappe te wachten staat. Met de Col de la Forclaz en de beklimming naar Finhaut-Emosson belooft deze rit een spectaculair einde te krijgen. Helaas moeten we het vandaag doen zonder de support van Cadel Evans en de regen maakt het er wederom niet aantrekkelijker op. De Forclaz blijkt een pittige beklimming, maar is vrij regelmatig. Na een eenvoudige afdaling volgt het klapstuk, de klim naar de dam van Emosson. 10,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%.

De dam van Emosson

In mijn eigen tempo, dat zal verbleken bij dat van Froome of Mollema, fiets ik naar boven. De top ligt op een hoogte van 1960 meter en ik voel de temperatuur afnemen. Deze beklimming belooft vuurwerk te worden tijdens de Tour en is zeker steil genoeg om het verschil te maken! Na te zijn bijgekomen en van het prachtige landschap te hebben genoten, stap ik onder een welverdiende douche. De dam heeft een hoogte van 180 meter en het bijbehorende stuwmeer is de op één na grootste van Zwitserland. Wat een prachtige beelden zal dit opleveren in juli! Leuk om te weten is dat de Tourkaravaan via een ondergronds gangenstelsel terug zal keren naar het dal.

Tussen Froome en Mollema zal een stuk meer rivaliteit zijn...
Tussen Froome en Mollema zal een stuk meer rivaliteit zijn...

 

Finhaut-Emosson: finish Touretappe 17, 20 juli 2016
Finhaut-Emosson: finish Touretappe 17, 20 juli 2016

Steilste funiculaire ter wereld

Wij hoeven gelukkig niet meer met de racefiets naar beneden, maar gaan via de steilste 2-cabine funiculaire ter wereld. De maximale helling bedraagt 87%! Deze funiculaire, en het bijbehorende treintje, werden vroeger gebruikt voor de aanvoer van bouwmateriaal voor de dam. VerticAlp is een leuk uitstapje en beslist een minder vermoeiende manier om de dam van Emosson te bereiken! Bovendien heb je vanuit het treintje een waanzinnig uitzicht op het Trient-dal.

De etappe van Bern naar Finhaut-Emosson belooft op voorhand het nodige spektakel te gaan opleveren. Het parcours en het landschap lenen zich er uitstekend voor! Wie denk jij dat er gaat winnen?

Met dank aan:

 

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.