Skip to navigation Skip to main content

Tour du Mont Blanc: de voorbereiding (deel I)

7230 - Tour du Mont Blanc: de voorbereiding (deel I)

De Tour du Mont Blanc is een 180 km lange meerdaagse huttentrektocht rondom het hoogste massief van de Alpen. De route, die door Frankrijk, Italië én Zwisterland loopt en die negen tot elf dagen (zonder rustdagen) in beslag neemt, heeft ook in Nederland een meer dan bekende klank gekregen. De telkens afwisselende landschappelijke vergezichten met beelden van hoge bergen, reusachtige gletsjers en lieflijke dalen, samen met de zeer sportieve uitdaging, maakt de Tour du Mont Blanc op iedere serieuze bergwandelaar een onvergetelijke indruk.

Tour du Mont Blanc: deze zomer is het eindelijk zover

Wauw, op het moment dat ik dit nu schrijf begint het gewoon al te kriebelen. Aankomende zomer mag ik, samen met mijn vriend, deze prachtige route gaan bewandelen. Ik kan niet wachten totdat we ruim 2 weken door dit enorm indrukwekkende landschap mogen gaan lopen. In mijn komende weblogs zal ik jullie meenemen in de voorbereidingen en al de andere onderdelen die komen kijken bij het lopen van deze route.

Tour du Mont Blanc
Foto: Flickr cc by 2.0 simonsimages

Niet zomaar een wandelroute

De Tour du Mont Blanc is niet zomaar een lollige wandelroute door de bergen. Het heeft de nodige voorbereiding nodig. Niet alleen qua training, wandelschoenen, kleding en bepakking, maar vooral het uitstippelen van de route en het boeken van de overnachtingen. Hier ben ik dan ook al ruim van tevoren mee begonnen. De route loop je in principe ‘alleen’, niet onder leiding van een gids of met een groep. Dit is uiteraard wel mogelijk, maar wij hebben ervoor gekozen om de route op eigen gelegenheid te lopen.

Tour du Mont Blanc
Foto: Flickr cc by 2.0 simonsimages

Plannen van de berghutten

Via de Facebookpagina van SNP natuurreizen zijn wij bij deze reis terecht gekomen. Zij bieden een soort pakketreis aan, waarbij zij de verschillende hutten boeken op datum. Op deze manier hebben wij al een groot deel van de reis gepland en verwachten ze ons ook op bepaalde data. De hutten staan allemaal op een dag lopen van elkaar. De ene dag zal zwaarder zijn dan de andere, omdat de routes niet over asfalt lopen, maar de grillige contouren van de berg zullen volgen. Om de route uit te stippelen en het maken van een planning, heb ik het boekje: Tour du Mont Blanc van Noes Lautier gekocht. Dit is een enorm makkelijke gids met praktische informatie, kaartjes, route omschrijvingen en de allerlaatste informatie over hutten, berghotels en liften.
Klik hier voor een beschrijving van het eerste traject in het boekje Tour du Mont Blanc van Noes Lautier >

Boekje Tour du Mont Blanc van Noes Lautier
Het boekje Tour du Mont Blanc van Noes Lautier

Tour du Mont Blanc: 9 trajecten en 14 varianten

De Tour du Mont Blanc bestaat uit de hoofdtracé verdeeld in 9 trajecten en de optie voor 14 varianten. Je merkt al, niet zomaar even een route, maar verschillende opties waarvan ik de tip geef om deze voor vertrek uit te stippelen. In de gids die ik hierboven noemde staan alle varianten uitgelegd op moeilijkheidsgraad, afstand en met een routebeschrijving. Op deze manier kun je goed inschatten wat haalbaar is en wat je beter kunt overslaan.

Eén traject slaan we over wegens – jawel -hoogtevrees

Zo gaan wij bijvoorbeeld de officiële route van traject 9 overslaan, omdat mijn vriend hoogtevrees heeft. Dit klinkt misschien wat gek als bergwandelaar, maar gelukkig gaat het op vlakke wegen, rotsbeklimmingen en smalle richels prima. De officiële route van traject 9 is een uitzondering in de route. Dit is namelijk een route met steile rotswanden waar ladders tegenaan geplaatst zijn. Hier ben je dan dus bijna een hele dag ladders aan het beklimmen. Je kunt je voorstellen dat iemand met hoogtevrees deze route dan liever overslaat. Op dit stuk van onze reis lopen wij daarom een variant in plaats van de officiële route. Over het algemeen zijn de varianten net wat ruiger, moeilijker en vergen meer inspanning. Wel kom je daarmee op mooiere plekken en ben je meer ín de natuur. Dit is een keuze die je per traject, per variant en gekeken naar de weersomstandigheden, kunt overwegen.

Tour du Mont Blanc
Foto: Flickr cc by 2.0 simonsimages

Zou jij deze route ook niet dolgraag willen lopen?

Over Maxime

Maxime is dol op de bergen, als zo lang ze zich kan herinneren. Iedere zomer is ze in de Alpen te vinden. Deze zomer loopt ze de Tour du Mont Blanc. Naast haar studie is ze druk bezig met haar eigen YouTube-kanaal >

Zomer Auteur Female4

Over Maxime

Maxime kiest liever niet voor een luie vakantie aan het strand, maar gaat liever heerlijk twee weken wandelingen maken in Oostenrijk. Of ze pakt de fiets en rijdt vanuit het dorp het hele dal door. Eigenlijk maakt het voor haar niet uit wat ze doet, als ze maar in de bergen is!