Skip to navigation Skip to main content

Lausanne, stad met drie uitzichtniveaus

5714 - Lausanne, stad met drie uitzichtniveaus

Wat is de Franstalige evenknie van Zürich als moderne, levendige stad met een historisch hart? Zonder twijfel Lausanne. Gelegen op drie heuvels, aan de oever van het Meer van Genève, zetel van het Internationaal Olympisch Comité, moderne shopping- en uitgaanswijk Le Flon. En in 2014 extra aantrekkelijk dankzij het groen-evenement “Lausanne jardins”. Een ideale bestemming voor een stedentrip.

Niveau 1: Ouchy

Het stadsdeel Lausanne-Ouchy ligt romantisch aan de oever van het Meer van Genève. Niets mooiers dan hier de zonsopgang mee te maken, gevolgd door een ontbijt in naar keuze het luxehotel Beau-Rivage Palace (5*), het historische hotel Château d’Ouchy (4*) of Hotel d’Angleterre (4*). Blijf nog even aan de oever om het pas gerenoveerde Olympisch Museum te bekijken (gratis toegang met ov-kaart Swiss Pass, net als veel andere musea in Lausanne) of het fotografiemuseum. Daarna is het tijd om met de minimetro M2 naar de bovenstad te reizen.

Niveau 2: de binnenstad

De metro M2 brengt je naar de moderne shopping- en uitgaanswijk Le Flon in de binnenstad, waar 24 uur per etmaal leven in de brouwerij is. Na een wandeling over de Esplanade de Montbenon neem je de metro van Le Flon naar Bessières. Hier pak je een terrasje onder de Bessièrebrug om weer energie te tanken voor de verdere verkenning van de binnenstad. Daal de Escaliers du Marché (markttrappen) af om een bezoek te brengen aan de kathedraal, de grootste van Zwitserland. Je kunt de toren beklimmen voor nogmaals een mooi uitzicht over stad, meer en bergen. Keer vanaf de kathedraal terug naar het centrum en neem op de Place St-François bus 16 omhoog naar de Fondation de l’Hermitage op niveau 3.

Uitzicht vanaf Sauvabelin

Niveau 3: landelijke idylle

De eerste stop op de heuvel Sauvabelin is het negentiende-eeuwse landhuis met fraaie Engelse tuin, sinds 1984 het museum Fondation de l’Hermitage met werk van impressionisten en post-impressionisten en eveneens hedendaagse kunst. Een aparte afdeling toont Chinees porselein van de 12de tot de 19de eeuw. In de voormalige Orangerie is nu een café-restaurant gevestigd. Vergeet niet vanaf de heuvel van het uitzicht te genieten op de kathedraal, het Meer van Genève en de Franse Alpen. Maar het kan nog een stukje hoger: neem bus 16 verder naar het idyllische meertje van Sauvabelin, een geliefde zwem- en picknickplek van de locals. Nog energie over? Beklim dan de 35 meter hoge en 302 treden tellende toren van Sauvabelin voor het beste uitzicht over de stad en wijde omgeving.

La balade des panoramas

Het hoogteverschil tussen het stadsdeel Ouchy onder aan het meer en de hoogste heuveltop van Lausanne bedraagt wel 500 meter. De VVV heeft een panoramawandeling van 6 kilometer langs de mooiste tien uitzichtpunten van de stad uitgezet, de “Balade des panoramas”. Een beschrijving is te vinden op de website van het toeristenbureau. De hele route neemt een kleine twee uur in beslag.

Hoogtepunten Lausanne 2014

 

  • › Stadsgroen: “Lausanne Jardins”, unieke presentatie van “urban gardening” tussen 14 juni en 11 oktober. 25 in een internationale wedstrijd (de Nederlandse designer Chris Kabel zat in de jury) bekroonde tuinen voeren je door de hele stad.
  • › Musea: het Olympisch Museum is na een grondige renovatie sinds begin 2014 weer open voor publiek, interessante tijdelijke exposities in de Fondation de l’Hermitage en het Mudac
  • › Sport: Athletissima, internationale atletiekontmoeting van de IAAF Diamond League, 3 juli
  • › Zomerfeest: Festival de la Cité 8-13 juli
Festival de la Cité 8-13 juli
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.