Tips voor regenachtige dagen in Tirol

Tips voor regenachtige dagen in Tirol

20 maart 2014

door Joris in Familie/kinderen

Een regenachtige dag is in Tirol in potentie een geluksdag. Dat is namelijk het moment om de échte schatten te ontdekken. Deze alternatieven, van de Wilder Käser tot en met het moderne Naturparkhaus Kaunergrat, zorgen dan voor meer dan voldoende afwisseling. Als de bergtoppen achter regenwolken schuil gaan is dat nog lang geen reden voor een slecht humeur.

Wat maakt de Tiroler kaas zo bijzonder?

De kaasmakers van de Erlebnissennerei (beleveniskaasmakerij) Zillertal geven hun geheim prijs: Op 6.000 vierkante meter en in de elf afdelingen is hier te zien hoe de kaas wordt gemaakt. Aan het einde van de excursie staat natuurlijk een proeverij op het programma. In Kirchdorf aan de voet van de Wilder Kaiser leer je in de Schaukäserei (kazerij) Wilder Käser hoe de "grote en de kleine stinker“ (Tiroler stinkkazen) worden gemaakt. Dagelijks wordt hier 1.200 liter hooimelk omgetoverd tot 700 kaaswielen.

Schnapps proeven in Maurach

Ook het branden van sterke drank kent in Tirol een lange traditie. Heb je wel eens zelfgestookte brandewijn van wortel, banaan of bloedsinaasappel geproefd? Edelbrennerei Franz Kostenzer in Maurach maakt ongeveer 70 soorten Edelbrand (Oostenrijkse brandewijn met zeer hoog alcoholpercentage), brandewijnen, likeuren en zelfs "Whiskey Alpin". Wie zich van tevoren opgeeft, kan bovendien aan de rondleidingen inclusief een proeverij en een inleiding over het "kleine Schnaps-ABC" deelnemen. Ook in Fieberbrunn, in Gidis Genusswerkstatt staat de hoge kunst van het branden van brandewijn centraal. Op de oudste erfboerderij in Söll, de Oberkollerhof, wijdt Simon Koller, de heer des huizes, zijn gasten persoonlijk in de gebruiken rondom het stoken van sterke drank in.

Kaas en schnapps in Tirol

Sportieve alternatieven in Tirol

Ook voor sportliefhebbers bieden regenachtige dagen volop mogelijkheden. In het Kletterzentrum Imst (klimcentrum) en de Boulderhallen in Karrösten en Tarrenz kan je ongeacht de weersomstandigheden de steile wanden beklimmen. Een andere aanrader bij slecht weer is het klimbos Hornpark in de Kitzbühler Alpen. Er zijn 85 beklimmingen en acht parcoursen met verschillende moeilijkheidsgraden. In Wörgl neem je bij regen gewoon een duik. Dat kan in het Erlebnisbad WAVE met drie verschillende 'beleveniswerelden' en een glijbaan met een dubbele looping die niet alleen de kleintjes geweldig vinden. Genieten van geweldige welnessfaciliteiten en thermaalbaden kan onder andere in het Aqua Dome in Längenfeld of in Therme Ehrenberg.

Cultureel programma bij slecht weer

In het moderne Naturparkhaus Kaunergrat word je enthousiast bij het zien van de multimediale tentoonstelling "3000 Meter Vertikal", waar je de bijzonderheden van het natuurpark van heel dichtbij kan beleven. Bij de interactieve tentoonstelling "Wege ins Freie" (Weg naar de vrijheid) in Matrei in Osttirol leer je onder meer interessante feiten over de geschiedenis en het werk van de Alpenvereniging, het ontstaan van het nationale park Hohe Tauern, evenals de eerste beklimmingen in het gebied van de Glockner en Venediger. De origineelste plek om te schuilen voor de regen is het Museum Tiroler Bauernhöfe in Kramsach. De 14 oude Tiroolse boerderijen hebben een betoverende charme en nemen je mee op reis naar het verleden.

Sportieve alternatieven in Tirol

Zomervakantie tips