Trentino, dé regio voor sportvissers

Trentino, dé regio voor sportvissers

27 februari 2014

door Thijs in Watersport

Samen met de bossen, weiden, paden en meren verdienen ook de rivieren en beken in Trentino aandacht. Ze zijn niet alleen onmisbare elementen voor de natuur, de habitat van vissen en een belangrijk onderdeel van het ecosysteem, maar ook aantrekkelijk voor de liefhebbers van sportvissen. Speciaal voor hen is het project 'Trentino Fishing' ontworpen met als doel het vissen in de rivieren en bergstromen van deze provincie waar mogelijk gemakkelijk te maken.

De ideale habitat voor de vissen

De sport wordt beleefd in nauw contact met de natuur en beoefend met het catch & release principe, dat inhoudt dat er speciale haken gebruikt moeten worden en dat de vis na de vangst onmiddellijk weer losgelaten wordt. Trentino kent op dit gebied vele bijzonderheden, die de aandacht verdienen en een attractie kunnen worden. In de eerste plaats is de kwaliteit van het water zeer hoog. Deze staat scherp onder controle. De waterstromen kunnen ook gereguleerd worden, zodat de ideale habitat voor de vissen in elk jaargetijde gegarandeerd kan worden.

30.000 visvergunningen

Ten tweede bestaat er al meer dan dertig jaar een zogenaamde provinciale viskaart (de laatste versie is van ongeveer tien jaar geleden) die een aantal normen voor het goede beheer van de wateren vastlegt. Ten derde bestaan er 33 plaatselijke hengelsportverenigingen die er voor zorgen dat de sport met het volste respect voor de normen van de viskaart beoefend wordt. Jaarlijks worden bijna 30.000 vergunningen aan bezoekers afgegeven en de verenigingen helpen bij de bureaucratische afwikkeling hiervan. Met de ondersteuning van een specifiek project zal het aantal groeien, zoals ook de statistieken aan het licht hebben gebracht.

Trentino Fishing

Er is vastgesteld dat 5% van de Europese bevolking minstens één ervaring met vissen heeft. Door de activiteiten in deze sector goed te coördineren en ze vast te koppelen aan het uitgebreide netwerk van de toeristische organisaties wordt het voor Trentino mogelijk een kwaliteitssprong te maken. Precies om deze reden is het project 'Trentino Fishing' gestart. De Engelse naam maakt gelijk duidelijk dat het project zich specifiek richt op buitenlandse gasten. Dat er internationaal gefocust wordt, bevestigt ook het ‘etiket’ Italia dat rechts boven op het logo is geplaatst. De gestileerde afbeelding is die van een visser in actie met de techniek van fly-fishing (vliegvissen) omgeven door de bergen van de Brenta Dolomieten.

Online je vergunning kopen

Het toeristische aanbod wordt gepromoot via de website www.trentinofishing.it, de eerste site die over dit speciale onderwerp zo veel informatie over één specifieke Italiaanse provincie geeft. De site geeft nauwkeurig aan in welke zones gevist mag worden, er zijn real time updates over de waterstand, de weerstoestand, speciale vakantiepakketten en je kan online een visvergunning aanvragen. Deze is geldig voor het hele gebied dat bij het project betrokken is. De vergunning is alleen online verkrijgbaar met het veilige betaalsysteem Paypal. Je kan kiezen uit een dagvergunning (22 euro), een vergunning voor twee (33 euro) of voor 7 dagen (60 euro). In totaal mag men vergunningen voor maximaal 30 dagen aanvragen. Een tweede doel van het project is het catch & release vissen te promoten, waarmee de visfauna niet aangetast wordt.

Klik hier voor meer informatie over Trentino >>

Trentino Fishing

Zomervakantie tips