Skip to navigation Skip to main content

Vakantie in Noorwegen: tips & bestemmingen

54404 - Vakantie in Noorwegen: tips & bestemmingen (1)
© Nordic

Tijdens een vakantie in Noorwegen kun je je verheugen op de meest spectaculaire natuur van Scandinavië. Alleen al voor de fjorden wil je hier naartoe! Tel hier ook nog bergen, kloven, zandstranden, gletsjers, watervallen en kuststroken bij op, en je begrijpt hoe divers de natuur van Noorwegen is. Zowel in de zomer als in de winter is Noorwegen een prachtige bestemming voor een vakantie. In dit artikel enkele tips en bestemmingen voor wie hier naartoe wil!

Hoogtepunt van Noorwegen: de fjorden

Denk je aan Noorwegen, dan denk je direct aan de fjorden. Een fjord is een inham in een bergachtige kust, met steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten. Noorwegen heeft de mooiste fjorden van de wereld. Er zijn 18 panoramische routes die je meenemen door deze prachtige landschappen. Ook kun je de fjorden, zowel tijdens de winter als in de zomer, vanuit een (RIB) boot aanschouwen. Een vakantie in Noorwegen zonder het zien van de fjorden is niet compleet.

54404 -  (3)
© Nordic

Actieve vakantie in Noorwegen

Noorwegen leent zich perfect voor een actieve vakantie. Dankzij de uitgestrekte natuur kun je hier tal van activiteiten ondernemen. Er zijn 37 gratis toegankelijke nationale parken die stuk voor stuk een wandelparadijs zijn. Ook kun je hier geweldig mountainbiken, gletsjertochten maken, via ferrata klimmen of aan canyoning doen. Tijdens de wintermaanden kun je in Noorwegen (Noors Lapland) geweldige winteractiviteiten ondernemen. Van huskysafari’s tot langlaufen en van sneeuwscooter tochten tot ijsvissen, hier is het allemaal mogelijk.

Tip 1: Zeereis langs de Noorse kust

De kustlijn van Noorwegen kun je vanaf het water prachtig ontdekken. Stap op een postboot van Hurtigrutten en laat je van fjord naar fjord en van bestemming naar bestemming varen. Het traject langs de Noorse kust wordt ook wel “de mooiste zeereis ter wereld” genoemd. De reis van Bergen naar Kirkenes en weer terug is een iconische route.

Meer over een zeereis langs de Noorse kust

Tip 2: het noordelijke puntje van Europa, de Noordkaap

De Noordkaap is niet alleen het meest noordelijke puntje van Noorwegen, maar van heel Europa. Het is een geweldige ervaring om deze plek eens te bezoeken. Je bevindt je hier op slechts 2000 kilometer afstand van de Noordpool. Kom je hier in de zomer, dan kun je het natuurfenomeen van de middernachtzon meemaken. De zon gaat hier maandenlang (vrijwel) niet onder!

Bekijk georganiseerde reizen naar de Noordkaap

Tip 3: avontuurlijke wintervakantie in Noors Lapland

Stel jezelf fjorden en besneeuwde bergen met daarboven het Noorderlicht voor. In het noorden van Noorwegen is dit heel gewoon! Een wintervakantie in Noors Lapland is als een sprookje! Overnacht midden in de natuur en onderneem typische Laplandactiviteiten als een huskytocht, sneeuwscootertocht, sneeuwschoenwandeling of ijsvissen. Nog specialer wordt het wanneer je kiest voor een overnachting in een sneeuw- of ijshotel.

Meer over een avontuurlijke wintervakantie in Noors Lapland
54404 -  (4)
© Nordic

Tip 4: de Lofoten en Vesterålen eilanden

Langs de westkust van Noord-Noorwegen liggen een paar prachtige eilanden. De landschappen op de Lofoten en Vesterålen eilanden zullen je versteld doen staan! Wanneer je dit met eigen ogen hebt gezien, begrijp je waarom de Lofoten eilanden tot de mooiste plekken ter wereld worden beschouwd. Witte stranden, azuurblauw water, kleuurijke visserdorpjes, spitse bergen, je moet het zien om het te geloven!

Ontdek Lofoten en Vesterålen

Tip 5: walvissen spotten vanuit Tromsø

Tromsø is de grootste stad van Noord-Noorwegen en staat bekend als ‘het Parijs van het Noorden’. Ook wordt Tromsø vaak omschreven als ‘de poort naar de Noordpool’. Hier kun je de verleidingen van de stad uitstekend combineren met avontuurlijke activiteiten. De stad wordt omringd door bergen, waardoor je zo in de ongerepte natuur zit. Een aanrader is een walvissafari op open zee!

Maak kennis met het prachtige Tromsø
54404 -  (5)
© Nordic

Alles over een vakantie in Noorwegen

Noorwegen is een geweldige vakantiebestemming, in ieder seizoen. Zowel tijdens de winter kun je hier onvergetelijke momenten beleven. Het meemaken van het noorderlicht of de middernachtzon zal je niet snel vergeten. De fjorden zijn in het echt nog vele malen mooier dan op een plaatje. Je kunt een vakantie in Noorwegen zelf samenstellen of kiezen voor een georganiseerde reis. Reisorganisatie Nordic is dé Scandinaviespecialist en hét startpunt voor een winter- of zomervakantie in Noorwegen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nordic.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.