Skip to navigation Skip to main content

Water in de bergen: kun je uit een beek of bergmeer drinken?

53639 - Water in de bergen: kun je uit een beek of bergmeer drinken?

We weten het allemaal: tijdens het wandelen moet je voldoende water drinken. Maar kun je het water dat je tegenkomt in de bergen uit een bergbeek of -meer zomaar drinken? Over het algemeen is het antwoord hierop: nee, het water in de bergen kun je beter niet drinken. Kies voor drinkwater uit de kraan of een bron, dat is veiliger. Het water dat je in de bergen tegenkomt kan bacteriën, micro-organismen of virussen bevatten, waardoor je ziek kan worden. Toch zijn er genoeg mensen die hun veldfles bijvullen in de bergen en heel eerlijk: ik doe dat heel soms ook wel, maar verstandig is het niet. Daarom in dit artikel alles over water drinken in de bergen.

Welk water in de bergen kun je veilig drinken?

Kraanwater is over het algemeen in de Alpen zonder problemen te drinken. Sterker nog: het lekkerste water drink je eigenlijk in de bergen! Maar let op: in berghutten- en restaurants is het water in de sanitaire ruimtes niet altijd drinkwater. Dit staat altijd aangegeven: 'Kein Trinkwasser', 'Niente acqua potabile' of 'Pas d'eau potable': vul bij deze aanduidingen dus nooit je waterfles. Staat er niets bij, dan kun je ervan uitgaan dat er gewoon drinkwater uit de kraan komt. Ook water uit drinkbronnen kun je altijd drinken en is veelal heerlijk fris.

53639 - water uit een bron
Water uit een bron is lekker koud en smaakt vaak heerlijk

Drink niet uit bergbeekjes, rivieren of meren

Hoe helder en heerlijk fris het water er ook uitziet: drink liever niet uit beekjes, rivieren of meren in de bergen. De kans is groot dat er bacteriën, micro-organismen of virussen in het water zitten die niet goed zijn voor ons. Ook kan het zijn dat een dier (of mens) toevallig net zijn behoefte heeft gedaan in het water of er ergens een dood dier in het water ligt. In bergmeren leven vaak ook dieren die allerlei stoffen uitscheiden, die je liever niet in je lijf wilt krijgen. Je zal niet de eerste zijn die na het drinken van water in de bergen last krijgt van maag- en/of darmproblemen. Dit kan je (wandel)vakantie behoorlijk verpesten of zelfs figuurlijk helemaal in het water gooien. Zonde, neem dus - wanneer het niet nodig is - geen risico en drink nooit water uit rivieren, beekjes of meren in de bergen.

53639 - water uit een beek drinken
Het water stroomt snel, maar grote kans dat er uitwerpselen van koeien in dit water zitten...

Neem altijd voldoende veilig drinkwater mee

Hoewel er dus op veel plekken in de bergen voldoende water voor handen is, kun je maar beter zelf voldoende veilig drinkwater meenemen. Voor een wandeldag van zes tot acht uur, betekent dit zo'n twee liter water. Hoeveel water je daadwerkelijk nodig hebt, verschilt natuurlijk per persoon en hangt ook sterk af van het weer. Op een hete zomerdag heb je immers meer behoefte aan water dan op een koele herfstdag. Toch is het altijd belangrijk om genoeg te drinken wanneer je wandelt in de bergen.

53639 - water drinken in de bergen
Zorg dat je voldoende water meeneemt op je tocht

Stel dat je nou écht water nodig hebt?

Er kunnen natuurlijk bepaalde situaties ontstaan waarin je echt water nodig hebt en het uit de natuur moet halen. Wil je toch water uit de bergen drinken, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Hoe hoger, hoe schoner. Hoe hoger je in de bergen onderweg bent, hoe veiliger het is om water te drinken. Je zit dichterbij de bron en de kans dat het water vervuild is door bijvoorbeeld koeien, is kleiner. Het water boven de 2500 meter of op een gletsjer is gemiddeld genomen, schoner dan het water onder de 2000 meter.
  • Stroomt het water snel? Een ander aspect om op te letten wanneer je echt water nodig hebt, is het feit of de rivier of beek snel stroomt. Een grote wilde waterstroom is over het algemeen veiliger dan een klein kabbelend beekje.
  • Kijk waar het water vandaan komt. Kun je zien waar het water vandaan komt, dan is dit het meest veilig. Water uit een gletsjer of een sneeuwveld is veiliger dan water waarvan je de bron niet kan zien.
  • Test eerst met een klein slokje. Wil je water drinken en heb je het goed bekeken en ook geroken, begin dan met een klein slokje en spuug dit weer uit. Vertrouw je het niet, neem dan geen risico en drink het niet.
  • Nooit drinken: water dat stilstaat, warm is of zichtbare deeltjes bevat.
  • Filteren: ontkom je er niet aan om af en toe water in de bergen te drinken, dan kun je ook een waterfles met een filter gebruiken. Deze zijn te koop bij de betere outdoorwinkel. Ook bestaan er chemische tabletten om water te zuiveren. Laat je hierbij altijd goed adviseren.
  • Koken. Door het water te koken (minimaal één minuut) dood je al veel bacteriën en andere narigheid. Echter deeltjes in het water als stof en zand dien je er op een andere manier nog uit te filteren.

Kortom, voorkom liever dat je water uit de natuur moet drinken wanneer je onderweg bent in de bergen.

Water drinken in de bergen image widget
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.