Wordt vaccinatie verplicht in de bergliften in Oostenrijk?

Wordt vaccinatie verplicht in de bergliften in Oostenrijk?

24 augustus 2021

door Miranda in Nieuws

Of vaccinatie verplicht wordt in de bergliften in Oostenrijk is op dit moment nog niet duidelijk, maar wel is de kans dat Oostenrijk de komende maanden haar regels zal veranderen groot. Als een van de eerste Europese landen voerde Oostenrijk de zogenaamde 3G-regel in. Dit betekent dat je voor onder andere toegang tot de horeca en de kapper moet bewijzen dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van corona. Inmiddels hebben andere landen, waaronder Frankrijk, deze maatregel overgenomen en wordt het steeds 'normaler'. Maar gaat Oostenrijk nog verder? De gezondheidsminister Wolfgang Mückstein spreekt al over de 1G-regel die de toegang tot bepaalde faciliteiten alleen mogelijk zou maken voor gevaccineerden. De vraag is nu: gaan bergliften daar ook toe behoren?

Alleen gevaccineerd in de berglift?

Ook wij hoorden het tijdens ons verblijf in Oostenrijk steeds vaker: "Laat alleen gevaccineerden toe in de berglift, dat is een goede oplossing". Meerdere Oostenrijkers menen dat dit dé oplossing zou kunnen zijn voor een veilig wintersportseizoen en het onder controle houden van de pandemie. Er is al gekeken naar de mogelijkheid om een soort 'fast-lane' voor bergliften te maken voor mensen die gevaccineerd zijn, maar dit plan is van tafel geveegd. Inmiddels zijn zoveel mensen reeds gevaccineerd, dat deze speciale rij te lang zou worden. Er wordt dus op dit moment druk gespeculeerd en gesproken over mogelijke oplossingen voor komend seizoen. 

Vaccinatie verplicht in berglift Oostenrijk
Een mondkapje is verplicht in de berglift in Oostenrijk. Komt daar straks een vaccinatieplicht bij?

Speciaal systeem voor controle 3G-regel

In voorbereiding op het wintersportseizoen heeft de firma Axess al een oplossing bedacht. Zij ontwikkelden een systeem dat de QR code kan lezen van individuele personen. Wanneer de QR aantoont dat mensen gevaccineerd, getest of genezen zijn, wordt automatisch hun liftpas geactiveerd. Op deze manier kunnen alleen mensen die voldoen aan de 3G-regel gebruikmaken van de berglift. Dat er gekeken wordt naar een handige oplossing die straks moet voorkomen dat er lange rijen voor de liften ontstaan, is logisch. Op dit moment is de 3G-regel niet van toepassing op de bergbahnen, maar dit zou voor het winterseizoen kunnen veranderen. De meeste bergbahnen zijn immers ook particulier eigendom, dus het wijzigen van regels zou tot de mogelijkheden kunnen behoren. In de winter worden de bergliften nog veel intensiever gebruikt voor skiërs en snowboarders, wat zou betekenen dat de wachttijden alleen maar verder oplopen wanneer er gecontroleerd gaat worden op 3G of 1G. Een situatie die de Oostenrijkse bergbahnmaatschappijen graag willen voorkomen.

Gezondheidsminister Mückstein spreekt over de 1G-regel

Nu iedereen in Oostenrijk inmiddels gewend is aan de 3G-regel, wordt er in de regering gesproken over de volgende stap. Zo zal het gratis testen vanaf november van de baan zijn, omdat iedereen tegen die tijd gevaccineerd zou kunnen zijn. Gezondheidsminister Wolfgang Mückstein sprak deze week in een persconferentie over een mogelijke 1G-regel. Deze regel zou betekenen dat alleen gevaccineerden toegang zouden hebben tot bepaalde faciliteiten. Mückstein vindt dat niet-gevaccineerden beperkt zouden mogen worden in hun mogelijkheden. Maar ook werd er gesproken over andere extra maatregelen, zoals het aanscherpen van de mondkapjesplicht of het opnieuw invoeren van afstandsregels. De minister kreeg zowel steun als tegenspraak over deze plannen, waarbij de 1G regel onder andere zou kunnen gelden voor de horeca en de vrijetijds- en evenementenbranche. Een berglift zou daar dus bij kunnen horen.

Berglift in Oostenrijk vaccinatieplicht
De eerst komende maanden zal de plicht waarschijnlijk nog niet ingevoerd worden

Voorlopig nog niet

Maar laten we nog niet op de zaken vooruit lopen. Voorlopig heeft Oostenrijk haar coronamaatregels alleen verlengd en is de discussie over de mogelijke 1G-regel nog lang niet voorbij. Dat je deze zomer of najaar zonder vaccinatie niet in Oostenrijk in de lift zou kunnen stappen, lijkt vooralsnog geen sprake. Maar dat de kans is aanwezig is dat dit komende winter, wanneer vele wintersporters weer naar Oostenrijk op vakantie willen, wel het geval zou kunnen zijn. Uiteraard volgen wij het nieuws in Oostenrijk op de voet en zullen we dit artikel up to date houden zodra er meer bekend is.

Zomervakantie tips