Skip to navigation Skip to main content

Onbekend Frans gerecht: Berthoud

5342 - Onbekend Frans gerecht: Berthoud

De Berthoud is een stuk minder bekend dan de Tartiflette, maar zeker niet minder lekker. Het is een kenmerkend gerecht uit Chablais in de Haute Savoie. Je kunt eindeloos variëren door verschillende kaassoorten te gebruiken. Het hoofdingrediënt van de Berthoud is een kaas uit de Savoie die een stuk minder bekend is dan de Reblochon en Beaufort, de Abondance. Een smaakvol en voedzaam gerecht maar net even anders dan de alom bekende Tartiflette.

Ingrediënten

  • › 500 gr Abondance kaas
  • › 2 tenen knoflook
  • › Nootmuskaat
  • › 4 eetlepels witte wijn
  • › 4 theelepels Madeira
  • › Blokjes stokbrood
  • › Blokjes gekookte aardappel
  • › Peper en zout

Bereidingswijze

Pel de knoflook en wrijf vier diepe ovenschaaltjes of borden hiermee in. Verwarm de oven ondertussen vast voor op 160°C. De overige knoflook hak je fijn en verdeel je over de borden. Snijd de Abondance in dunne plakjes en vul de borden hiermee. Breng de kaas op smaak met een beetje zout, peper en nootmuskaat. Als laatste voeg je de witte wijn en Madeira toe. Laat de kaas in ongeveer 10 minuten smelten onder de grill. Je serveert de Berthoud met blokjes brood en in de schil gekookte aardappeltjes. Lekker is het om bij de Berthoud een frisse salade te serveren.

Bon appetit!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen, is er een aantal maanden per jaar en heeft al heel veel bestemmingen gezien. Al bijna 16 jaar deelt ze haar ervaringen op In de bergen. Ze houdt van actie (o.a. wandelen, mountainbiken, klettersteigen), maar ook van relaxen en goed eten.