Skip to navigation Skip to main content

De leukste bezienswaardigheden in Innsbruck voor je zomervakantie

53349 - De leukste bezienswaardigheden in Innsbruck voor je zomervakantie
© Innsbruck Tourismus / Mario Webhofer

Cultuur, sfeer, architectuur, kunst, natuur en plezier: alles komt aan bod als je een bezoekje brengt aan de leukste bezienswaardigheden van Innsbruck tijdens je zomervakantie. Of je nu houdt van avontuur, met de hele familie bent of op culturele tour wilt: er is voor ieder wat wils en je komt gegarandeerd tijd en ogen te kort. Ga je hiernaartoe op zomervakantie, dan zijn er een aantal plekken die je absoluut op je lijstje moet zetten om te bezoeken. In dit blog zetten we de leukste bezienswaardigheden in Innsbruck voor je zomervakantie op een rij!

Innsbruck: een unieke combinatie van stad en natuur

De veelzijdige Oostenrijkse stad Innsbruck bevindt zich op een unieke positie en het bruisende centrum is omringd door de imponerende bergtoppen van de Alpen. Het stadsleven en de natuur komen nergens zo goed samen als in deze prachtige plaats. Zowel natuurliefhebbers als vakantiegangers die een citytrip willen maken zijn in Innsbruck aan het juiste adres. De stad en de regio bieden talloze mogelijkheden voor leuke uitstapjes en de keuze is dan ook enorm. Wat je zeker niet mag overslaan? Dit zijn een aantal van de leukste bezienswaardigheden in Innsbruck voor je zomervakantie!

Alles over een zomervakantie in Innsbruck >

53349 - uitzicht stad innsbruck
Nergens anders staan stad en natuur zo nauw met elkaar in verbinding als in Innsbruck! (Foto: © Innsbruck Tourismus / Christof Lackner)
Nergens anders staan stad en natuur zo nauw met elkaar in verbinding als in Innsbruck! (Foto: © Innsbruck Tourismus / Christof Lackner)

Gratis toegang met Innsbruck Card

De Innsbruck Card is een echte must voor je bezoek aan Innsbruck. Beschik je over deze kaart, dan profiteer je van enorm veel voordelen en gratis toegang tot vele attracties en bezienswaardigheden. Zo zijn alle musea in de stad vrij toegankelijk met de kaart, kun je gratis met de Hop-on Hop-off bus om een tour door de stad te maken en kun je gebruik maken van de bergliften. De Innsbruck Card is, afhankelijk van welke je koopt, geldig voor 24 uur, 48 uur of 72 uur en is een echte aanrader voor je zomervakantie in Innsbruck.

Meer over de Innsbruck Card

#1. Goldenes Dachl

Een echte blikvanger van de stad is het huis met het gouden dak, oftewel de 'Goldenes Dachl'. Midden in de historische binnenstad vind je deze architectonische bezienswaardigheid, die al eeuwenlang als symbool van Innsbruck in de stad schittert. Maar liefst 2657 vergulde platen bedekken het dak en dat is waar de naam van het bouwwerk vandaan komt. Niet alleen het dak is overigens bewonderenswaardig, ook de gedetailleerde decoraties op het middeleeuwse huis zijn interessant om te zien. De opdrachtgever van het gebouw was keizer Maximiliaan I, over wie in het bijbehorende museum meer te ontdekken valt.

53349 - goldenes dachl innsbruck
'Het huis met het gouden dak' trekt onmiddellijk de aandacht als je door het oude centrum wandelt. (© Innsbruck Tourismus / Helga Andreatta)
'Het huis met het gouden dak' trekt onmiddellijk de aandacht als je door het oude centrum wandelt. (© Innsbruck Tourismus / Helga Andreatta)

#2. Bergisel Stadion

Om de connectie tussen sport, geschiedenis, architectuur en natuur te beleven, is het een aanrader een bezoekje te brengen aan het Bergisel Stadion. Dit is de Olympische springschans die trots boven de stad uittorent en zich bevindt op de heuvel Bergisel, welke vroeger een plek voor vrijheidsstrijders vormde en waar het nu vooral een plek van sport is. Naast dat er vanuit historisch, architectonisch en sportief oogpunt veel interessants te zien valt, is het uitzicht vanaf het panoramacafé bovenop fenomenaal. Door middel van 255 traptreden of een ritje met de lift bereik je het café waar je kunt neerstrijken voor wat lekkers en ondertussen kunt genieten van een waanzinnige 360 graden-kijk op de omliggende bergwereld van Innsbruck.

#3. Alpenzoo Innsbruck

Een van de leukste bezienswaardigheden in Innsbruck voor je zomervakantie met kinderen is de Alpenzoo. Dit is niet zomaar een dierentuin, want de Alpenzoo biedt thuis aan een groot aantal zeldzame dieren en is bovendien de hoogstgelegen dierentuin van Europa. Hier vallen diverse beschermde diersoorten te bewonderen en kun je onder andere wilde katten, wolven, roofvogels en bruine beren van dichtbij bekijken. Ga je tussen april en juni op zomervakantie naar Innsbruck? Dan hebben veel dieren jonkies, extra leuk om een bezoekje aan de Alpenzoo te brengen!

#4. Slot Ambras

Een ander schitterend bouwwerk om te bezoeken in Innsbruck is Slot Ambras. Het enorme slot is misschien wel een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Innsbruck en dat straalt het indrukwekkende gebouw ook uit. De burcht stamt uit de middeleeuwen en is een typisch bouwwerk uit de tijd van de renaissance. Slot Ambras is vanbuiten al fraai om te zien, maar het slot is ook open voor publiek om de verschillende delen van het slot te kunnen bezichtigen. Bovendien worden er rondleidingen georganiseerd waarvan een aantal zelfs geheel in stijl met gidsen in kostuum worden gehouden.

53349 - slot ambras innsbruck
Het slot kijkt trots uit over de hele stad. (Foto: © Innsbruck Tourismus / Tom Bause)
Het slot kijkt trots uit over de hele stad. (Foto: © Innsbruck Tourismus / Tom Bause)

#5. Panoramatram door de omgeving

Niet alleen de stad zelf, ook de omgeving van Innsbruck is ontzettend afwisselend en leuk om te bezoeken. Een geweldige manier om de regio te verkennen is door een rit te maken met de panoramatram. Tramlijn 6 volgt een route langs de idyllisch gelegen plaatsjes die rondom de stad liggen. Startpunt van het traject is bij de Bergisel en het eindpunt bevindt zich bij het dorpje Igls, een Olympisch plaatsje aan de voet van de berg Patscherkofel. Niet alleen de sfeervolle Tiroolse dorpjes zijn overigens iets waar je je ogen bij uitkijkt, ook het kleurrijke landschap en het zicht op Innsbruck van buitenaf is prachtig om te zien.

#6. Maak een rit met de Innsbrucker Nordkettenbahnen

Hetgeen dat Innsbruck anders dan andere steden maakt, is dat stad en natuur hier hand in hand gaan. En de beste manier om dat te ontdekken, is als je de bergen in gaat met de Nordkettenbahnen. Direct vanuit het levendige stadscentrum bereik je in niet meer dan een half uur tijd de weergaloze natuur van misschel wel Oostenrijk's mooiste natuuromgeving. In slechts drie etappes sta je vanuit de stad op een hoogte van 2300 meter bij Hafelerkar. Hoewel de rit naar boven je al trakteert op tal van mooie uitzichten, ligt er pas een echt adembenemend uitzicht over de stad en natuurpark Karwendel boven op je te wachten. Niet te vergeten de knusse berghutten die zich hier bevinden, en waar je kunt ontspannen onder het genot van diverse Oostenrijkse specialiteiten.

53349 - innsbruck
Direct vanuit het stadscentrum bereik je in drie etappes een hoogte van 2300 meter! (© Innsbruck Tourismus / Christof Lackner)
Direct vanuit het stadscentrum bereik je in drie etappes een hoogte van 2300 meter! (© Innsbruck Tourismus / Christof Lackner)

#7. Maria-Theresien-Straße

De sfeervolle stad telt tal van gezellige straten om doorheen te struinen, maar een van de leukste straten en tevens bezienswaardigheden in Innsbruck is de Maria-Theresien-Straße. Het stadsdeel bestaat uit statige en sierlijke panden met een knus plein, tientallen mooie winkels en boetiekjes, heerlijke restaurants en cafés voor een koffie- of lunchpauze en een fijne atmosfeer. Ook dit deel van Innsbruck kent een ver verleden, iets wat je nog altijd terug kunt zien. Moderne en trendy elementen staan in verbinding met historie, en dat maakt de Maria-Theresien-Straße bijzonder uitnodigend om lekker doorheen te slenteren.

#8. De stadstoren van Innsbruck

De historische binnenstad van Innsbruck is ongetwijfeld indrukwekkend om doorheen te wandelen tijdens je zomervakantie, en een bezienswaardigheid waar je niet omheen kunt is de oude stadstoren. Hoewel deze misschien minder groot oogt dan andere bouwwerken, trekt deze met al haar sierlijkheid de aandacht van menig toerist. De middeleeuwse stadstoren dateert uit het jaar 1450 en heeft een hoogte van 51 meter. Tip: neem de traptreden naar het uitzichtplatform van de stadstoren en geniet van een ongekend zicht op Innsbruck evenals het berglandschap van de regio.

Bekijk alle bezienswaardigheden in Innsbruck

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Innsbruck.

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.